Elindult a Párduc Rádió

Címkék

Párduc Rádió néven egy nyílt forráskódú internetes rádió indult el. A rádió megálmodóinak célja egy közösségi alapokon nyugvó, nyílt forrású on-line rádióadás megteremtése volt.

Az adás sugárzásához a szervert Vector és a blackPanther OS biztosítja, a tartalomról TonyMagic gondoskodik saját stúdiójának szerveréről.

A műsorkínálatban a zenei blokkok mellett megtalálhatók politikai, közéleti és sport témájú műsorok is. Egyelőre az élő beszélgetős adások minden nap 18-21.30-ig érhetők el, később ez több idő is lehet. A Párduc Rádió üzemeltetői szeretettel várják minden hallgató hozzászólását, véleményét, további műsorokkal kapcsolatos ötletét a cseten, a fórumban vagy akár az élő adásban is. Amatőr kezdeményezésről lévén szó minden építő jellegű kritikának, ötletnek, észrevételnek helye van. Tegyünk érte közösen, hogy Magyarország első nyílt forrású rádióadása színvonalas és sikeres lehessen!

Megjegyzés: Amennyiben a Windows-t használók azt tapasztalják, hogy a weblapot a rendszerük nem biztonságosnak jelzi, az csupán a helytelen biztonsági beállítások miatt van, a rádió honlapja garantáltan biztonságos.

Hozzászólások

Artisjusra (sajnos) +1. Sőt, jobb már az elején helyretenni, hogy ne az történjen, hogy mire kezd beindulni a dolog, kényszerszünetet kell tartani az engedélyek beszerzéséig, különben meg büntetés.

Hmm, létezik olyan fogalom az artisjus szókincsében, hogy "szabadon felhasználható és lejátszható zene" ? :) Ha más nem, a zenelejátszás során felhasznált bitek után tutira kell valamit fizetni, mert azok a bitek akár kopirájtos anyagot is tartalmazhatnak :).

Sajnos nem létezik. Pár éve akartunk olyan rádiót csinálni, amiben kizárólag Creative Commons zenék szólnak. ORTT felé nincs lejelentés netes média esetén, tehát nem kell sugárzási engedély, de az Artisjus akkor is akart díjat szedni, mert "mi van ha játszotok Presszer Picit is". Na itt fulladt kudarcba a dolog.

Akkor egyesület, civil szerveződés, mindegy. De pl. vannak non-profit cégek is, létezik ilyen. A lényeg, hogy én mint Dacr, nem csinálhatok rádiót az Artisjus szemében, max, ha egyéni vállalkozó vagyok. A non-rpofit besorolás pedig az ő szemükben nem a szervezet milyenségét jelenti, hanem az ORTT-s besorolás szerinti. De itt jön megint a jogi csavar, hogy netes adás nem ORTT köteles.
Ezt hámozza ki valaki, ha tudja :D

Ha (mindenféle szervezet nélkül, magánemberként) a dolog támogatóival összedobtok készpénzt, aztán kimész Szlovákiába (ha kell, Oroszországba), veszel egy szervert, bevágod egy szerver hosting céghez, és tolod a zenét, akkor mit csinál az AJ? Nem hiszem, hogy van jogosítványuk ott kinyomozni, hogy ki vagy. Megkérhetsz a szerver elhelyezésére egy ottani állampolgárt, akivel végképp nem tudnak semmit csinálni, még ha ki is derítik, hogy kicsoda.

EU-ban vagyunk, tudnak vele mit kezdeni :)
Amúgy lett volna megoldás rá, mert le lehetett volna tárgyalni, csak elvette a kedvünket az 3 hónapos bürokrácia. No mindegy, Vector megcsinálta (mint általában mindent, amit a fejébe vesz).
Köszönöm neki, remélem CC-s zenék is lesznek :)

Ugy tudom, az artisjuis es hasonszoru tarsai bizonyos kiadokat, ill. veluk lepaktalt zeneszeknek adja vissza a penz egy reszet. Ha ezeknek a kiadoknak, zeneszeknek nincs koze (nem bizonyitjak) a leadott zenekhez, akkor nem logikus, hogy kapjanak erte barmit.

Vilagon mindenhol = europa + amerika?

Utana kellene ennek nezni, mert nagyon nem stimmel ez nekem.

Kb. annyira necces ez a zene utan fizetes, mint ahogy SD kartya utan kellene fizetni az artisjuisnak, ami enyken szolva kifogasolhato.

ok, tuloztam egy kicsit, nyilvan csak europa, amerikai, ausztralia, stb... az elmaradott teruleteken nem tudom, hogy mikeppen van ez. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy ha egy adott zenet felhasznalsz a radiod mukodtetesehez -- nem, nem promocios jelleg! --, akkor az utan igenis jogdijat kell fizetni. Kellemetlen, itt-ott igazsagtalan, de nezzunk csak szet, hogy hanyan fizetnek jogdijakat... Konkretan havi 12 000 forintrol beszelunk (+ a reklambevetelek 4%-a, ha van, egyeb dijbevetelek 2%-a).

Egyebkent ez ugy mukodik, hogy a "jogvedo" szervezet megkeresi a kiadot. Nem mellesleg, addig orulj, amig nem neked kell felkeresni mindenkit, es nem teged perelnek szarra, ha keveset fizetsz a kiadonak kozvetlenul. Tetelesen sem kell rogziteni a jatszasi listat (foleg nem 85 kulon szervezet formai kivansaga szerint!). Magyarorszagon netradioktol nem szoktak kerni ilyeneket.

Magyarorszagon elegge jol kezelik ezt meg. Pl. nem koteleznek az orszagon kivuli eleres korlatozasara, nem adminisztraltatnak tul (lasd: jatszasi lista). Sok panaszra nincs ok igazabol. Az egyetlen furcsasag, hogy nem internetes radiokent, hanem kabelradiokent tartanak nyilvan (?wtf).

memoria kartyak / cd / dvd-k utan fizetendo "ures kazetta" dij: pofatlansag, minimum egy agyonveres jarna erte.

Nekem amerika az elmaradott terulet. Legalabbis ez az erzesem volt, mikor mtv-t lattam, a magyar pop "kulturarol" nem is beszelve, amin nem tudom, hogy sirjak, vagy nevessek. (sirok inkabb)

Amit mondasz szep, de ha olyanert akarnak tolem adot szedni, amihez semmi kozuk, akkor 1Ft is sok. Valahol elvek is vannak.

Ertem en, hogy van sok slager es mtv-copy radio, de nem ezekbol kell kiindulni.

Az egesz modszer, amit leirsz rossz. Aki penzt akar keresni a zenein tegye, de aki nem, aki ugy erzi, mar eleget keresett a muvein, ne eroszakoljak ra ezt a hibas rendszert.

Igen. :D De a visszakapott osszeg akkor sem lesz tobb a befizetettnel, csak erre meg ra fog jonni afa, meg egyebek. Raadasul csak ugy nem fogsz tudni szamlat adni, es csak ugy nem veheted ki a beveteled, ahhoz neked akkor munkabert kell magadnak adnod, szoval jon meg a jarulek is.

Ez a rendszer nem erre van kitalalva. Ez azert van, hogy a tinglitangli popszukak, onjelolt rock bandek, meg a mogottuk levo zeneszerzo es tarsai megelhetesileg zenelhessenek. (Szarrajatsza a Class FM, elkezdik a videki adok is, es akkor tok jo promotacionk van, viszik a lemezeket, es mehet a hakni!).

Eloadokent egyebkent eleg keves bevetelre fogsz szert tenni. Egy jol megporgetett zeneszam 100 - 200 ezer kozott fog hozni. Amig jatszak.

valamit ki kellene talalni, hogy jobb legyen ez a rendszer. Politika nelkul, most ugyis ugy nez ki, hogy sokminden valtozni fog (remellem) a creativecommons elfogadasa es a szerzoi jogok ujragondolasa jo kezdes lenne.
Talan a magyar CC-ben levo emberkek (benne vannak nyakig a jogban, gondolom :) tudnanak ez ugyben lepni, es erdekelne is oket.

Olvasgattam a CC-hu listat, es ahogy latom, a fo problema, hogy a) Artisjuis nem fogadja el a CC liszencet b) a CC nem nemzetkozi. c) az egesz rendszer meg mindig nem tiszta.

Jo lenne valahol egy osszefoglalo, hogy netes/nem-netes radioknal mik a buktatok, illetve hogy lehet ingyenes tartalmakat sugarozni. Vagyis errol az egeszrol, amirol eddig dumaltunk.

A musorszolgaltatas definicioja - szo szerinti ertelemben - legalabbis valami olyasmi, hogy hallgatoid vannak, akik reszere kulonfele musorokat szolgaltatsz. Hogy mi vedi a radiot, vagy mennyit fizetnek a hallgatoid, az de facto biztosan szamit, de jure viszont erosen ketlem, hogy figyelembe veszik.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Teljesen mindegy, hogy 'zart' vagy sem. A musorszolgaltatonak vagy reklambol/tamogatasbol/szponzoraciobol vagy elofizetesek utan van bevetele. Fizet a musoreloszto (T-Home, UPC, stb...) is, hiszen ingyen nem adnak neki sem az m1-m2 csatornakon kivul (durvan fogalmazva, nyilvan van meg par free). Na ebbol is le kell adni a szazalekot. A poen az, hogy meg a musoreloszto is fizet, azert, hogy eloszthassa az egyszer mar jogdijfizetesi kotelezettsegnek eleget tevo musorszolgaltato musorszolgaltatasat! :D

A nagyobb huncutsag pl. az, hogy FM radiokent hiaba fizetsz millios jogdijakat, ugyanugy meg kell fizetni kemenyen a netes stream utan is KULON a jogdijakat. Elegge vad.

A CC csak egy konkrét licenc szerződés (szerzői jogi feltételrendszer) a sok lehetséges közül, nem a CC-t kéne hivatalosan elfogadni, hanem egyáltalán azt, hogy nem csak "minden jog fenntartva" van.

Ez nem lenne bonyolult, egyszerűen nem kéne kötelezővé tenni a közös jogkezelésbe való beszállást: választhasd azt, hogy nem kérsz részesedést az AJ-től, cserébe olyan szerzői jogi licencet határozol meg, amilyet akarsz: akár azt, hogy közvetlenül neked kell fizetni, akár azt, hogy (bizonyos feltételekkel, vagy feltétel nélkül) ingyen használható a műved.

Sajnos az AJ valószínűleg a mindenkori politikusok érdeke, az ilyen szemét intézmények különböző kormányokon keresztül működni szoktak.

Igen, de ez normális esetben úgy működik/-ne, hogy a zenészek/kiadók jogkezelő egyesületeinek fizethetsz azért, hogy játszhasd az adott egyesület tagjainak a zenéjét. De rádióadóként nem kell fizetned, ha nem az ő zenéiket játszod, és zenészként nem kötelező belépned egy adott egyesületbe, hanem kérhetsz önállóan jogdíjat (ha van, aki fizet), vagy adhatod ingyen is a zenédet.

Atalanydijat kell fizetnie a *musorszolgaltatonak*, pont azert, hogy ne milliokat fizessenek a jatszott zenek utan darabonkent. A rendszer egyertelmuen SZAR es igazsagtalan, de pontosan ettol lesz egyszeru a legtobb musorszolgaltato szamara. Egyebkent nem csak Artisjus fele kell fizetni... :(

...az csupán a helytelen biztonsági beállítások miatt van, a rádió honlapja garantáltan biztonságos.

helytelen biztonsagi beallitas, es biztonsag

---
Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

A honlap főoldala angol. A magunkról rovat magyar, de a menü itt már angol. Valami egységesítés lesz? Amúgy jól szól, gratula!
Ha segítség kell, vagyok.

szerk.: azóta javítva, amint látom.

Még sosem hallgattam bele internetes rádióadásba. Régebben próbáltam de nem sikerült hangot kicsiholnom és hagytam a fenébe az egészet. Most az amarokkal szól a zene. Tetszik. :-)

(Megtört a jég.)

The presenter is on the week TonyMagic.

Auu.

Grat! Hajrá!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

hat
meglepo h v3kt0r nak valai jocska otletei is vannak (mindenesetre a keze benne van)

maskull kivancsi lennek a szerver berendezesere is

edith: elso bekezdest visszavonom: "ICY Info: StreamTitle='Mario - Amikor a szívem...';"