Ha KDE, akkor ...

Címkék

KDE3
13% (84 szavazat)
KDE4
50% (336 szavazat)
csak az eredmény érdekel
37% (246 szavazat)
Összes szavazat: 666

Hozzászólások

3-ra bökök, bár 4-est használok. Számomra még mindig nincs ott sebességben, ahol a 3 volt. Ez van.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Akkor jöjjön pár dolog, ami zavar. Megoldási javaslatokat szívesen veszek:
-panel méretét pixelben szeretném állítani, és szeretném, ha megőrizné. Most egérrel tudom fel-le vonszolni, és ritkán új induláskor más a méret, mint kilépéskor volt.
-panelre pakolt izék (applet? plasmoid?) méretét szeretném fixre beállítani. Pl. az az applet, ami a processzort, memóriát mutatja (nem emlékszem a nevére), ne legyen szélesebb, ha a panel magasabb lesz. Ugyanez az akku állapot appletnek.
-quicklaunc-ban levő ikonok méretét szeretném fixre állítani.
-system tray és panel arányát szeretném átállítani. Most a tray mellett vastag "keret" van.

Miért:
Azt szeretem (3-ban is így volt), hogy system tray-ben 2 sorban vannak az ikonok, quick launchban 3 sorban - így vízszintesen ezek nem foglalnak el túl sok helyet, viszont mégis használhatóak maradnak.

Hogy könnyen érthető legyen: Van egy szoba, benne valamennyi doboz. Ha kiütöm a másik szoba melletti falat, dobozokat átrendezem, több helyem van táncolni középen :-)

KDE4-ben ez úgy néz ki, hogy tray csak úgy bír 2 sor lenni, ha baromi vastag a panel, ilyenkor minden más ikon és applet úgy meghízik, hogy nem marad hely - amit nyerek azzal, hogy több sorban lesznek az ikonok, elvesztem a többin.

Előző példánál maradva: Van a szoba, benne meg gáz. Ha kiütöm a falat, a gáz betölti a rendelkezésre álló helyet.

Most úgy használom, hogy van egy viszonlyag alacsony panel, amiben széltében nem kövérek az appletek, és mögé van téve egy kis panel, amin csak a quicklaunch van. Ez a kis panel néha elötte, néha mögötte van, meg úgy általában, tiszta bénán néz ki.

Ha be lehetne állítani, hogy mondjuk tray keret 0, 1 vagy 2 pixel, appletek max. szélessége n pixel, esetleg ikonok max. mérete z pixel, akkor állíthatnám akárhogy a panelt, a tartalom maradna a meghatározott méretű.

Ez csak egy beállítás volt, viszont baromi idegesítő.

A másik dolog, ami hiányzik, a billentyűzetválasztásnál a sticky. Ez KDE3-ban nagy királyság volt. Hiányzik.

Van még, de ez a kettő a legzavaróbb számomra.

G

Tray ikonhoz annyit, hogy nekem olyan dolog kéne (nem tom, hogy van ilyen), hogy minden asztalnál külön lennének a tray ikonok meg a tálcán a programok fülei vagy mik ezek. Hogy ha másik asztalon vagyok, akkor ne lássam, hogy mi van a másikon. Mert mikor megvan nyitva 400 program (most csak hasamra ütöttem), akkor elég zavaró.
---------------------------
Oszt jónapot!

jobb gomb task manager settings, only tasks from current desktop.
Vagy marmint a tray iconokra gondolsz, meg a knotifyre? Azok melyik DE/wm-ben vannak ugy, hogy desktoponkent? (csak kerdes, hatha lattal mar ilyet, mert engem is erdekelne)

"My grandma is safer on desktop Linux then your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Köszönöm a válaszokat!

Tray ikonos dolgot sehol nem láttam, csak én így szeretném. :)
Én legalábbis így képzelem ennek a sok asztalos dolognak a lényegét, mintha mindegyik egy egy külön monitor lenne és külön külön lenne a programok listája a tálcán és a tray ikonok.
---------------------------
Oszt jónapot!

talan még ha plasmaban bekapcsolod a "different activity for all desktops"-ot, lehet segit. Az biztos, hogy mind a 4 asztalteruletnen akar tok mas widgetek is lehetnek (egyiken fent, masikon lent a taskbar pl). Bar szerintem ez sem oldja meg a systray gondot, sot, ha nvidia-settings-szel kirakod a kepet a tvre (masik screen), az sem.

"My grandma is safer on desktop Linux then your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

4.4.1-es KDE alatt próbálom:
-Tray beállítható, hogy a sorok száma kötött legyen. Egészen vékony panel esetén is működik.
-Quicklaunch (ha ez alatt a panelra tehető gyorsindító plazmoidot érted és nem a közvetlenül a panelra tett alkalmazás ikonokat) pixelben megadható az ikonok mérete.
-Tray és panel aránya esetén nem tiszta mire gondolsz, nálam mindíg kitölti a rendelkezésre álló helyet.

Szerinem nem gyorsabb a KDE3, mint a 4. KDE 4-et (jelenleg 4.4.1) használok compizzal egy eeePC 1000H-n, de semm gond nincs a sebességével. Az eredetileg telepített Windows XP-hez képest legalábbis gyors, és stabil(!) is. Mindazonáltal a KDE 4 televan bosszantó bugokkat, amiből a legbosszantóbbak javítására rá sem bagóznak a fejlesztők, inkább gőzerővel nyomatják az új feuture-ket. Itt is kitört a permanens forradalom. A fejlődés tényleg folyamatos, csakúgy, mint a KDE béta (sőt, inkább pre-alfa) állapota.

Végül is meg lehet szokni, de nem éppen enterprise-ready rendszer. Persze a Gnome sem az, sőt... Mindegy, én szeretem.

enterprise-ready rendszer szerintem csak az XFCE meg a *box csalad. Talan még lxde lesz valamikor (nem tudom mot mennyire stabil). Meg kde3-ra is ramondhatjuk, hogy enterprise-ready
Azt nem ertem, hogy KDE-n minek hasznalsz compizt, szerintem a kwin composite szerintem jobb rajta, es konnyebben beallithato. Mellesleg a compiz "dead project", mert a gnome3 is a sajat ablakkezelojevel fog dolgozni, ami kwin szintre fel lesz hozva, amennyire en tudom (tehat ott is compiz nelkul 3d meg asztalkocka). Aki meg parasztvakitani akar compizzal az meg nem fog gnome-on vagy KDE-n kivul mast hasznalni.
A GNOME pedig egy tulertekelt DE. Akik _valasztanak_ asztali kornyezetet, azok kozul alig hasznalja valaki, csak azert hasznaljak azt a legtobben, mert az van gyarilag az ubuntuban, vagy mert emiatt jol tamogatott. De egyszer talalkoztam egy gentoo-n gnome-ot hazsnalo emberrel, majdnem lescreenshotoltam

"My grandma is safer on desktop Linux then your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Csak Neked:
kep

A KDE-vel nekem 2 bajom van:
általános: felteszek egy k* firefoxot, és rántja a gtk-s cuccokat, és
speciális: dolphinban egy hosszú könyvtár végén bemegyek egy könyvtárba, majd vissza, akkor a könyvtár elejére ugrik. És még el is száll néha (arch64kdemod)
---
dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

a kmail része a kde-nek, a firefox nem része a gnome-nak, és viszont "nélkülözhetetlen", vagy legalábbis nekem perdöntő

más:
viszont ha azt nézzük, hogy a kde-t nullárol írták újra, és ahhoz képest most nemrossz, a gnome pedig mióta szenved egy rohadt gnome-shell-e, és szerintem még mindig nem használható, ok, az én véleményem szerint a koncepció nem tutkó, de akkor is, a kde4 elég gyorsan lett a semmiből, én ezt a QT-nak titulálom
---
dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

ebből nekem az jön le, hogy a szanaszerte-összevissza-integrált desktop nem jó, mert egy része rántja magával függőségként a többit. Ez gyk kizárja a kmailt és rengeteg egyébként remek KDE-s programot a KDE-n kívüli felhasználásból.
Ne legyen a böngésző része a desktop environmentnek, mert ha valaki azt akarja használni, akkor ne rántson magával mindent. Pl. a Konqueror is lehet egy egész jó böngésző, de eszemben sincs lerántani amiatt a KDE-t. (egyébként is inkább már Arora akkor, az függőségek szempontjából barátságosabb :))

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Konqueror egyetlen (viszont KDE felhasználónak nagy) előnye a KDE-be integráltság. A KDE többi részével is ez a helyzet: ha nem lennének integrálva, akkor vagy kevesebbet tudnának, vagy ugyanazt külön-külön kéne maguknak implementálniuk, ami összesen sokkal több erőforrást igényelnének a számítógép és a fejlesztők részéről is.

Nekem pont ez is a fő bajom. Az ok, hogy a kde4 elegge testreszabhato, de mig gtk-s DE/wm-bol van egy rakat, QT-sbol egyedul a KDE van. Meg esedekes lenne kde4-hez is ilyen "milyen eros geped van" firstrun ami kde 3.5-ben volt (legalabbis ha 0rol huztad fel a debiant), es jo lenne, ha abban kikapcsolhatnad azonnal a felesleges dolgokat (kwallet, akonadi, nepomuk, etc.)

"My grandma is safer on desktop Linux then your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Enterprise ready alatt nem azt értem, hogy nem bugos (bár az is marhára zavaró), hanem azt, hogy fel van készítve a mai nagyvállalati _sok_ uniformizált gép kényelmes központi telepítését, menedzselését, a felhasználók jogainak finom felbontású módon történő szabályozását megkívánó környezetekhez. Én nem tudok ilyen Linux rendszerről (és nem csak a DE-k terén). Nem is tudom, van-e a Windows-on kívül enterprise-ready rendszer? :(((

-Linux alatt van pl. egyszerűen használható, biztonságos távoli terminálkapcsolat (a terminál alatt nem csak a képernyő, billentyűzet, egér hármast értem)? Tudom, nomachine, de az nem éppen egyszerű és problémamantes.

-Használható X desktop megosztás a kőkori szinten primitív x11vnc-n kívül?

-A windows group policy-k kiválthatóak Linux alatt? Nem, és ez talán még nagyobb baj.

-Normális fájlrendszerjogosultsági rendszer? A POSIX ACL-ek amúgy sincsenek a helyzet magaslatán, amin az alkalmazások csak rontanak azzal, hogy rosszul vagy sehogyan sem támogatják őket.

-Normális archiválási rendszer? A GNU tar még az említett POSIX ACL-eket sem támogatja, de ha támogatná is, a Windows Volume Shadow Copy-ja akkor is köröket verne egy (mondjuk) LVM2/tar kombóra.

A Windowsnak már a telepítése is egyszerűbb és gyorsabb. Mi lesz így velünk gyerekek? :((((((

Lehet, hogy dead project a compiz, de úgy vettem észre, hogy még mindig a leggyorsabb(!), leghasználhatóbb ablakkezelő (igaz, csak a kwin-nel hasonlítottam össze ;). Igaz, van pár idegesítő inkompatibilitás közte és a KDE között, de nekem még mindig ez a legkényelmesebb. Komolyan!

2 mag alatt felelsleges KDE4-et hasznalni, de 4.3 idejen (4.4 tobbet eszik ebben) lattam 8Megas intel VGA-n egesz hasznalhato sebessegu kwin 3D hatasokat mukodni. :D De KDE3 akkor is szepen futott a 800MHz 128MB ram alatt is, kde4 meg 512MB+ es szerintem 1 maggal hasznalhatatlan. (de még mindig mi ez a Vista/Win7 eroforraszabalasahoz kepest)

"My grandma is safer on desktop Linux then your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Sebességben (elég memóriával) nem tapasztaltam nagy különbséget (csak az indulásban, és egy kicsit a plasma reszponzivitásában), 2.4 GHz Celeronon. Memóriából talán 100 MB-tal használ többet. EEE PC-n (1.6 GHz Atom, 1 GB RAM) is használható, és még soha nem okozott problémát, hogy nincs swap.

Annyira szeretem mar ezt a "2 mag alatt felesleges KDE4-et/plasmat hasznalni" szoveget, hogy muszaj reagaljak ra: az ugye meg senkinek nem tunt fel, hogy a KDE3 supportalo disztrok szama rohamosan csokken? Akinek csak 1 magja van, az mit csinaljon? Hasznaljon Gnome-t? A "Get a Mac" szoveg kihagyhato.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

en probaltam tobb, aranylag jo egy magos gepen, es nalam a linuxnal a gyorsasag az egyik fo kerdes. Es egy magon nem talaltam gyorsabbnak a plasmat egy vista asztalnal, nem volt elég responsive, foleg ha valéami lefoglalta azt az egy magot. 2 magosokon meg tenyleg villamgyors. Ennek ellenere van ismerosom, aki elegedett vele a 2GHzes celeronjan 512 mega rammal, de nekem az nem eleg reszponziv, annyi erovel Vista is lehetne fonn. Ha nem ragaszkodik a qt-hoz, akkor xfce vagy lxde sokkal jobb az o celjara.

"My grandma is safer on desktop Linux then your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

"Akinek csak 1 magja van, az mit csinaljon?"

1 magos, 2,4 GHz Celeron gépemen, openSUSE-n a KDE 4 nem jelentősen lassabb, mint a KDE 3, főleg, amióta 256 MB memóriát hozzáadtam (ami manapság nem pénz). Egyik se gyors, mindkettő használható. Leszámítva az indulást, ami 3.5-ben gyorsabb volt, korábbi verziók (3.3 körül) nem.

"Hasznaljon Gnome-t?"

Vagy kis ablakkezelőt (lxde, stb.), ha a KDE nem elég gyors. A buta, integrálatlan, cserébe egyszerű, gyors rendszerek piacát már számtalan DE lefedi, van mit választani. Több értelme van, ha a KDE a funkcionalitást és az integráltságot helyezi előtérbe, szükség esetén kompromisszumokkal sebesség/hardverigény terén, főleg, hogy még így is használható 5-6 éves gépeken, újakon meg simán.

Ha KDE -re vetemednék akkor csakis az frissebbet használnám, mondom ezt azért mert a fórumokból már egyre inkább azt olvasni, hogy kinőtte a gyermekbetegségeit és már jól használható.

Ha KDE, akkor ... Gnome :)

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholdal lehet..." | http://lazly.hu

Ha KDE, akkor négyes, mert mindenből az éppen aktuális stabil kiadást használom. Nekem tetszik a KDE4 és egész jól is működik (Kubuntu).

Szerintem már 4.2 óta teljesen használható. Én ekkor váltottam a 3-as kde-ről, és semmilyen hibát nem találtam. Énnekem nagyon bejön a 4-es. Először bosszankodtam, hogy hol van ez, hol van az, de ha hozzászokik az ember, akkor teljesen jó. Én már nem tudok nélküle élni. :)
------------------------
Oszt jónapot!

KDE4, de csak kényszerből, mert a 3-mast már nem fejlesztik.
De tulajdonképpen már aránylag megbarátkoztam vele. Sebességre és stabilitásra se lehet panasz. Viszonylag kevés hibával találkoztam mostánában a használata közben.

Fejlesztik. :)
Futtat minden KDE4 programot / alkalmazást. (Little Susie feat. KDE3)
Szándékaink szerint integráló platformot készítünk belőle.
(hol is hallottunk ilyet utoljára? warp még rémlik?)
Az éjszaka például a foo2* nyíltforrású lézernyomtató-driver családhoz
készült egy grafikus telepítő kde3-hoz...(béta,még pár nap és kész lesz)
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Az éjszaka például a foo2* nyíltforrású lézernyomtató-driver családhoz készült egy grafikus telepítő kde3-hoz...(béta,még pár nap és kész lesz)

Hmm, csak nem a múltkori e fórumban történt levélváltásunk volt az ösztönző? :-)

Egyébként sikerült a szabadság alatt néhány érdeklődőből "fanatikus" (?), kíváncsi emberkét gyúrni a téma kapcsán! Mikor elmeséltem, hogy milyen régi gépeken is (!) elindul normális sebességgel, KDE3 alapon a LINUX, egyszerűen nem hitték el! Kénytelen voltam a város egyik végéből a másikba elkerekezni, s demonstrálni, hogy tényleg így van! Nagyot nőttem a szemükben, mert bármit kérdeztek (ez fontos: kezdőként) tudtam (egyből) válaszolni rá, s még ráadásul működött is! Lehet, hogy csak szerencsém volt? :-)

No, ha másért nem is, akkor csak ezért már megérte ezzel foglalkozni... :-)

Hajrá Little Susie!

Szubjektíven:

a 3.* sorozatig imádtam a KDE-t.
Amikor megjött a 4.* ... rá kellett döbbenjek, hogy én ehhez már vén hülye vagyok... :-| A fiam rajongott a körbe-körbe pörgethető "ikonokért"... de én nem tudom értékelni (mire is?) már ezt... :-\

Megnéztem, milyen a gnome... muszáj volt megtanulgassam, most ezt kibírom. :-D

Tetszik tudni, a kor az kor... (Kor a lófaszt! Az a qrva piercing... - Joli néni)

Fun: Ha KDE, akkor csak az eredmény érdekel :)

(Tudom, szakálla van, de nem lehet kihagyni, túl magas a labda)

"If you must mount the gallows, give a jest to the crowd, a coin to the hangman, and make the drop with a smile on your lips" The Wheel of Time series

KDE 3.5.x
Lehet, hogy sebességben KDE4 a jobb, de használhatóságban KDE 3.5.x
KDE3-ban a munkámat végzem, de KDE4-ben hamar kifakad az első közismert kötőszó belőlem.
Majd valamikor KDE4.6 vagy 4.8 tájékán ismét teszek egy próbát
De ez az 50% feletti eredmény meglep ...

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

http://hup.hu/szavazasok/20081221/ha_kde_akkor#comment-686896

annyit tennek meg hozza, hogy a KDE3 funkciok/programok KDE4-be migralasanak utemet nezve remelhetoleg a 4.5 de lehet hogy csak a 4.6 lesz az a pont ahol mar inkabb a KDE4.

peldak a planet kde-rol:
http://apaku.wordpress.com/2010/03/08/kdevelop4-beta9-released/
http://michalm.wordpress.com/2010/03/05/k3b-2-0-release-candidate/
http://lizards.opensuse.org/2010/02/27/kraft-0-40-beta-1-for-kde-4-avai…

Kubuntu 9.10 + 2.6.33 + kde 4.4.1 ppa backports

Szerintem nagyon jo lett.

-------------------
"Windows... az mi?"

KDE4 "Ezt dobta a gép"...
vagyis ez van a Mandrivában alapból.
Állítgatni egyáltalán nem szoktam, csak használni.
Nekem így megfelel, igaz türelmes ember vagyok,
mert a vas sem mai gyerek.

Soha nem voltam nagy kde fanatik, a 2 nagy táborból a gnome sokkal jobban bejön (de inkább lxde), de a kde4-et megnéztem a múlkor, szép szép, de nekem túl nagy. Sok memóriát eszik..... Amit viszont el kell ismerni a hozzá jól passzoló Qt-creator az valami zseniális. Gtk alá sajnos nincs ennyire kezes IDE (ill én nem találtam).

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

4.3 óta szerintem sebességben eléri a KDE 3-at, funkcionalitásban pedig összességében jobb, és a használatot megakadályozó bugok sincsenek.

Viszont még mindig sokkal bugosabb, szinte naponta jelentem a kisebb-nagyobb bugokat és usability problémákat. A Plasma és a KRunner nálam nem ritkán száll el úgy, hogy nem indul újra. Usability terén rosszabb, sok beállítást sokkal nehezebb megtalálni.

KDE3, bár már azt sem használom... A KDE4 átszoktatott a GNOME -ra.

Pedig valaha kimondottan imádtam a KDE-t, és a GNOME volt a gnóm.
:-(

mindnek megvan a helye – mostanra a KDE4 egész jó lett, pár nap alatt használható desktopot lehet belőle faragni. Ha váltanék Fluxboxról valamilyen teljesebb DE-re, akkor a GNOME-nak a KDE4 lenne az ellenfele, és jó eséllyel azt választanám.
GNOME-ot utoljára akkor használtam huzamosabban, amikor kipróbáltam a GTK OS X menüs változatát, mert az csak a gnome-panelba akart beleülni. Szórakozni jó volt vele.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Kubuntu 9.10 + Kde 3.5 .
Tudja amire szükségem van, kevesebb erőforrást eszik & amúgy is megszoktam. Többször nekifutottam a kde4-nek, de pl. nem találtam olyat, hogy kweather, kima. Az óra mellett túl nagyok az ikontávok, így sokkal több helyet elvesz. Kde3-ban nálam most 2x4 ikon van alapból 2 sorban. Alig veszi el az értékes helyet.

Nekem kde 4.3.1 ota fagyaszthatatlanul stabil (archon, fedoran, susen), 4.2.2 ota hasznalhato. 4.2.1-ig a Vistara emlekeztetett a napi crashekkel es a memleakekkel (memleak teljesen csak 4.4.0-ra oldodott meg)
Ami viszont durva, hogy a kdevelop, meg a k3b még mindig nem jott ki stabil qt4 porttal (k3b-bol legalabb mukoldik a regi). tul vagyunk mar eleg regota a 2007es betakon (az amarok kapcsolt a leggyorsabban es joval szarabb is lett a qt4 portja)

"My grandma is safer on desktop Linux then your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Archban is default, es nekem is mukodott mar az 1.65.0alpha is, 1.69 ota nem is talaltam benne hibat (most 1.90.0rc), itt inkabb az elv a furcsa, hogy 2007 ota nincs egy stabilnak _nyilvanitott_ release belole. A k3b 1.05 mukodik alatt pedig azt ertem, hogy még fut vele, (bar 4.4 alatt mar nem probaltam)

"My grandma is safer on desktop Linux then your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Na pont ez a problema! Mindenhol mashol .kde4 van es a .kde a kde3-é. Lehet ezert nem mentek az AURbol buildelt kubuntus dolgok :D
A KDE4 (meg a qt4 is alatta) joval fejlettebb, mint a tobbi asztali kornyezet, ezert is fejlodott ilyen lassan. (Tudom, a GNOME3 jobb lesz, nem azert irtam). Es a KDE az alapbeallitasokra van optimalizalva, nem az ilyen agyonelconfigolt distorkra, amiben termeszetesen még mindig a *buntu a csaszar. Pl. alsa: gentoot vagy archot epited 0-rol, alapbeallitasokra phonon gond nelkul belő midnent (beleertve a dmixert is). De nem, fedoranal csinaljunk egy .asoundrc-t, hogy csak nalunk ne mukdojon (Fedora 9-11ig ez tudom hogy baj volt). A kubuntunal meg a kdesudo-ra haragszom ahogy van. Minden mas distronak jo a kdesu, felesleges csak az elvek miatt egy masik "run as root" guit fejlesztgetni, csak mert elvbol nem nyitjuk meg a root user accountjat. ("sudo krusader" nekem anno amugyis tobbszor tonkrevagta a loginom, mikor még nem ertettem hozza, cska "ubuntu forum-on mit javasolnak") Debianrol nem is beszelve, ott volt, hogy a Trash-t se lehetett kiuriteni, ami semelyik masik distronal nem fordult elo megintcsak. Suse is szeret atallitgatni (ntfs-3g-s automountja a kedvencem), de az legalabb a kde4-et tekinti elso DE-nek, bar a yast2-qt sebesseget katasztrofalisnak tartottam, es archon valahogy midnen fenyevekkel gyorsabban megnyilik

Tehat komolyra forditva a szot: A KDE4 tul automatikus mar, nem ehhez vannak szokva a jol bevalt, vezeto disztributorok, hanem hogy allitsunk el minden szart, mert az kell a usernek, de ez a KDE4-et komolyan tonkrevagja. Amit jol mukodni lattam KDE4-et, mind 0-rol heggesztett gepen volt (arch-on, gentoon, freeBSD-n) es fenyevekkel jobb volt, mint akarmelyik liveCD-rol telepitett. Es tapasztalat, hogy gyakrolatilag nem is kellett vele ganyolni (illetve gentoo-n nem tudom, de archon abszolut nem)

"My grandma is safer on desktop Linux then your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Ez nekem nem így tűnik: openSUSE-n egy csomó ideig azért működött viszonylag a KDE 4, mert telepatchelték. A Systemsettings kdesu helyetti rendszerét is pont a KDE-sek kezdték el, csak nem lett kész, ezért a 4.4 előtt (4.4-ben se minden esetben) a Systemsettingsből nem lehetett elérni a rendszergazda beállításokat azokban a disztrókban, amik nem patcheltek bele workaroundot.

kdesu!=kdesudo
Suse meg a forditasnal is hasznalt bizolnyos use flageket (pl google-plasma csak susen van defaultkent beleforditva a KDE-be). De suseval pont nem a KDE-s atallitasok voltak a bajaim, hanem hogy a fel fstabot ki kellett torolnom (readonly ntfsmount ftw), ami r=1 usernek se felelt volna meg. Meg a yast-qt sebessege akkor is elfogadhatatlan egy linuxos programtol.

Archon meg 4.3.1-ben mukodott mar a kdesu systemsettings (azota hasznalom), fedoran meg 4.2-n is ha jol emlekszem. Az tuti, hogy kde 4.2-n at tudtam allitani a kdm-et.
Amit a suse csinalt anno: a hasznalhatatlan kde 4.1.4-et telepatchelte a kde 4.2 fixeivel, es az tenyleg csak suseban lett elfogadhato.

Archon ami jelenleg gond (lenne az r=1 usernek): kezzel kell beirnom nehol a kdesu systemsettingset, de pl oraatallitasnal feldobja a kdesu ablakot. De ez a gondom suseban is fennallt, fedoraban mar nem emlekszem.

"My grandma is safer on desktop Linux then your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Hosszú évekig gentooztam kde3.5-tel, most kubuntuzok kde3.5-tel és különösebb problémáim egyikkel sem voltak. Krusadernek ott van a "krusader-root-mode" ikon. Nagy ritkán mikor azt használom, rendesen működik. Lehet csak nem túl régóta használok Kubuntut, de nagy gondom eddig még nem volt vele.
Ja de 1: kubuntu 8.04->9.10 upgrade közben lefagyott majd utána minden boot során. Tisztán telepítve nem volt gond.

a kde 3.5 még a "regimodi" DE-k kozt van, en a kde4-rol beszeltem, mert annak katasztrofa, ha lat egy nemalapbeallitasos alsat pl. Azt meg se merem kerdezni, hogy a pulseaudiot erolteti-e vmelyik remek distro a phononra (ha igen, es mukdik az amarok, kepzelem azokat a ganyolasokat).

"My grandma is safer on desktop Linux then your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Jelenleg kereken 80% KDE4-párti. Most már el lehet mondani, hogy a KDE 4.4 az már a KDE4 amit megálmodtak anno :)

Hat, erre ne vegyel merget. Legtobben azert kenytelenek KDE4-et hasznalni, mert a KDE3 a legtobb disztrobol ki lett dobva, mondvan: nem fejlesztik.

Ami azt illeti, en KDE4-et x-eltem, de csak azert, mert magat a kornyezetet nagyon ritkan inditom el, elsosorban a Kontact elemeit es a Konqueror-t szoktam belole hasznalni. Ezzel egyutt sem tetszik, ha mar ujrairas tortent, akkor nem igy kellett volna megcsinalni, legalabbis ami a PIM reszt illeti. Sokkal jobban el kellene rejteni az Akonadi dolgait, egyfelol mert senkire sem tartozik, masfelol pedig, dontsuk mar vegre el, hogy most akkor egyseges PIM kezeles, vagy nem egyseges. Mert jelenleg sok dolgot el lehet erni Akonadi-n keresztul is, meg kulon is, es ez - tul azon, hogy inkonzisztens tole a rendszer - meg raadasul ossze is tudja zavarni az embert.
A masik nagy kinom ezek a plazmoidok. Szep meg jo, de miert nem lehet ezt az egeszet opcionalissa tenni, es csinalni egy olyan kickert es asztalt, ami egyszeruen csak mukodik? A plazma rendszer eleg sokat kivesz a gepbol mind teljesitmenyben, mind memoriaban, ami nem feltetlen a legjobb dontes. Csak azert, mert nincs eroforrashiany, meg ne fejlesszunk olyan asztali kornyezetet, ami kitolti a rendelkezesre allo teret eroforrasokat. Persze ez igy pusztaba kialtott szo.
Ha tehetnem, biztos visszatolnam a KDE3-at, mert nekem nem hozott annyi ujdonsagot a KDE4 hogy megerne ra atterni. Es nem, a KDE4 nem a KDE3 folytatasa. Egyaltalan nem.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

A PIMes reszben teljesen egyetertek. Még engem is komoylan megzavart igen hosszu kde-hasznalat utan az akonadi, a nepomuk meg a kwallet. Foleg a legutobbi, azt dobnam ki a picsaba, nem ertem minek kell defaultba rakni, aki akarja es erdekli, az hasznalja a kmess-hez meg az amarokhoz maganak, ne popupolgasson mar elso inditasnal, foleg hogy alig lehesen belole kilepni, még akkor is, ha fel sincs rakva a kwallet (azert kellett felraknom csak, hogy kikapcsolhassam)
Es abban is egyetertek, hogy a nepomuknak meg az akonadinak midnent a hatterben kene csinalnija melyen kussolva, esetleg logokbol kiolvashassam mi van
Plasma: 20+ widget, es 70MB a max hasznalata (4.4-tol, 4.3ig memleakes volt a plasma), bar a plasma reakciokepessegehez kell a 2 mag az teny, es ez nem linuxra jellemzo.

Ennek ellenere csak a kde4 hasznalhato szamomra, mint DE, de sajnos emiatt nem tudom egy ismerosomnek sem ajalnani, mert hiaba jol beallithato, az alapbeallitas problemasabb. Meg amit varok, az a mentheto plasma, de csak kde 4.5re erkezik (akinek felraktam, max 3 honapon belul eltuntette a talcajat is)

"My grandma is safer on desktop Linux then your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Nem tudom mi lehet az a libmysqld, az amarok mysql-embeddedet használ.
Pont sqlite-ról váltottak, mert az lassú volt szerintük.
De nem is ez a baj, használjanak mysqlt, de akkor legyen egy darab szerver és abba pakolássza minden hülye program a tábláit meg adatbázisait. Eszméletlen, hogy még így kde-n belül sem képesek ilyesmit egyeztetni és inkább futtat mindegyik magának egy-egy példányt.

--
"I tried to get into business school, but on the qualifying exams, I passed the ethics test."

Gyk. libmysqld == mysql-embedded. Egyebkent tenyleg koncepciotlan a dolog. Nem veletlenul mondogatjak sokan, hogy ez igy meg mindig csak beta. Mintha meg varnank valamire, csak azt nem tudom, mire.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

libmysqld==mysql-embedded

Ami viszont _nem_ indít mysql servert, működését tekintve teljesen megegyezik az SQLite-tal. Azaz felesleges a sírás.

Váltás okairól bővebben itt.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

"De leharap annyit a memoriabol, mintha inditana."
Nem szükségszerűen. Mármint elméletileg. Gyakorlatilag fogalmam nincs, még Amarok-ot sem használtam soha. :)
Nekem eddig az SQLite mindig elég volt, ha nincs ez a szál, azt se tudnám, hogy a libmysqld a világon van.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Azért jó lenne, ha lenne benne valami releváns adatok visszaadására képes, normálisan integrál desktop search system, mert a strigi eddig kb. semmire sem jó. Az sem ártana, ha elkészülne végre a hálózat (nemtworkmanager) támogatása(!). A hálózati meghajtók támogatási is középkori szinten van (kényelmi szempontból még a Win95 szintjét sem éri el).

Az egész KDE kb. pre-alfa szinten mozog, a felhasználók a legjobb esetben is bétateszterek. Ezt talán azzal tudja ellensúlyozni, hogy gyorsan fejlődik, pár év és talán minden szempontból utoléri a Windowst.

(Nem mintha nem utálnám a Windowst, de sajnos ez a szomorú igazság.)

Ha ez így van, akkor a kde4 a legstabilabb szoftver a világon, amit pre-alfa állapotához képest is nem kevés ember használ nap mint nap. :)

Soha nem fogom megérteni ezeket a "pics*ba, még mindíg nem olyan jó mint a windows, mert nekem pár funkciója hiányzik" kirohanásokat. Mintha szponzor lennél, és tömnéd a kde fejlesztők zsebét. :)

Hat megerne tomni mert tele van remek otletekkel. Viszont a linuxos betegsegek kijonnek rajt sokszor.

Ha pl WIN-re epulne alternativ shellnek vagy valami hasonlo, mara mar nagyon allat lenne. (Sajna binugzon meg mindig belefutok abba hogy most qt nem jo, most az nvidia miatt nem szereti, ja most intel, ja most ez, ja most az... ah. Oke, noverem mint r=1 szivesen hasznalgatja nap mint nap, de neki oly mindegy hogy az most kde, gnome,lxde,openbox,fluxbox, csak legyen "internet" (Firefox), msn (emesene). Ennyibol all r=1 -nek az operacios rendszer. :))

+1
elég paradox, hogy pont a Windowsnak lenne bőven mit tanulnia főként ablakkezelés terén – alkalmazásellátottsága, biztonsága kitűnő, de a usabilityt inkább hagyjuk :-/ Persze szubjektív.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Hat ja sajna. Hu ez az aero snap is mar k.rvara agyamra ment, foleg hogy akasztja a movie playert is (mpc-hc-dxva). Vegre talaltam valami free tweaker-t LH-n, es lam vegre testre tudtam szabni ezt a katyvaszt. (Amugy ~50k-bol fejenkent lenne azert szerintem penz a user felulet felpofozasara is. Peldaul ez az Aero shit. Siman lehetnenek hozza _temak_, vekony kis keretek, minimalisztika, szepseg, mint Linux-on vagy MAC-en (itt a szepseg van, temakrol passzolom). A masik a szinsemak. Volt , nincs. >.>)

valoban eleg nevetseges az egesz. Eroforrast tobbet szik, de kwin meg plasma nelkul ertlmetlen az egesz. De annyira latszik, hogy leszart projeklt, a minimum lenne pl. szerintem, hogy a dolphinban jobb oldalt legyenek meghajtobetujelek. Mikor mentett fater ktorrentrol, sokaig tartott rajonnie, hogy be kell irnia kezzel, hogy "D:\"

"My grandma is safer on desktop Linux than your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Ja, ja, igazad van. Igazából nekem megfelel a GNU/Linux/KDE rendszer, kizárólag ezt használom, szeretem, és elkötelezett vagyok iránta. Az is igaz, hogy nem szponzorálom őket és nem is fejlesztek, de már többszáz bugreportot küldtem be.

Az viszont mélyen elszomorít, hogy ezek a rendszerek nem olyan hatékony és kényelmes munkaeszközök, mint egy Windows (a hardver és szoftverkompatibilitási problémákról nem beszélve), és ezért az ingyenességük ellenére sem tudnak teret nyerni.

En nem. Legalabbis nem fizetnek mindenert. Az opensource stuffoknak nem mindegyiknek van olyan minosege, amiert meg penzt is hajlando lennek adni, ingyen viszont tok jo. Es nem azert, mert ingyen van, hanem mert van egy szint, es csak e felett vagyok hajlando fizetni valamiert.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Hát igen:

xf4vnc: bugos/alig működik
KDE 4.1: bugos (és szerintem nagyon ronda a SuSE téma)
krfb: nem működik
multipath alrendszer: tré
Xen PV SCSI: nem támogatott
Xen grub támogatás: Csak kézileg, pygrub-bal
Gnome: Nem megy vele az NX
gdm: Nem megy vele a KDE
Stb.

Egyébként atomstabil, ha egyszer pár hét szenvedés után sikerül belőni. De hogy egy professzionális rendszert be kellene lőni?