Nem fejleszti tovább a Microsoft a FAST vállalati keresőplatform linuxos és unixos vonalát

Egyes felmérések szerint az adatok mennyisége a nagyobb szervezeteken, vállalatokon belül évente megduplázódik, de legalábbis jelentős mértékben megnő. Az egyre nagyobb mennyiségű adat közt egyre nehezebb megtalálni a szükségeseket. Erre a problémára nyújt megoldást az FAST ESP, a nagyteljesítményű vállalati keresőplatform, amely egyaránt működik UNIX-on, Linux-on és Windows-on.
A FAST ESP-t eredentően a norvég Fast Search & Transfer ASA gyártotta. A vállalatot 2008-ban vásárolta meg a Microsoft. Akkor a redmondi cég, hogy választ adjon az ügyfelek aggodalmaira, keresztplatformos innovációt ígért a jövőre nézve. Emellett azt, hogy továbbra is kínálni fogja a FAST ESP önálló linuxos és unixos verzióit, valamint hogy frissítésekkel és fejlesztésekkel látja el ezeket a verziókat. Most azonban bejelentették a Microsoft Enterprise Search Blog-on, hogy befejeződik a linuxos és unixos ESP verziók fejlesztése.

Bjørn Olstad, a Microsoft egyik vezető mérnöke (aki a FAST leányvállalat műszaki igazgatója is egyben) a blogbejegyzésben leírta, hogy az elmúlt két évben ígéretükhöz híven tovább árusították, támogatták, fejlesztették és frissítették a FAST ESP linuxos és unixos verzióit. A vállalat most készül a termék idei frissítésére, amelynek kiadása 2010 első felében esedékes. Miközben készülnek a kiadásra, elkezdték tervezni a termék jövőjét. Hogy a jövőben több innovációt szállíthassanak - írja Olstad -, a 2010-es termék lesz az utolsó, amely tartalmazni fogja a linuxos és unixos keresőmotort.

A mérnök bevallja, hogy számos partnerük futtatja a FAST ESP-t Linux és UNIX-on, továbbá elismeri, hogy változásokat okoz az, hogy a jövőben csak a windowsos verzióra koncentrálnak. Megérti, hogy egyes ügyfeleknek "kemény váltást" okoz a terv, de hiszi, hogy így sokkal több innovációt tudnak a jövőben szállítani.

A váltás bejelentésekor néhány garanciát is adott Olstad:

  • az FAST ESP a jövőben is együttműködik majd a nem Windows rendszerekkel, továbbra is tudja majd indexelni nem csak a Windows-on, de a Linux-on és UNIX-on tárolt adatokat is
  • a 2010-ben megjelenő, utolsó Linux-on és UNIX-on is futó keresőmotort tartalmazó ESP 5.3 terméket 10 évig fogják még támogatni (5 év mainstream, 5 év kiterjesztett támogatás)
  • bejelentettek egy Customer Upgrade Program-ot, ahol az ügyfelek válthatnak a windowsos verziókra

A részletek itt.

Hozzászólások

Nekem erről ez jut eszembe: Az elv olyan, mint a fing: tartja az ember, amíg tudja.

-------------------
"Windows... az mi?"

Eddig is tudtuk hogy a Microsoftnak azt sem szabad elhinni amit kérdez.
Azok a dolgok innovativak amiket mások csinálnak aztán miután felvásárolják szétb..ák mert direkt vagy mer bal...ok.

bejelentettek egy Customer Upgrade Program-ot, ahol az ügyfelek válthatnak a windowsos verziókra

Ravasz! :^D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

atadjak a lehetoseget a guglinak ? :D)

Nem kell olyan messze menni:

  • Apache Lucene - Apache Lucene is a high-performance, full-featured text search engine library written entirely in Java. It is a technology suitable for nearly any application that requires full-text search, especially cross-platform.
  • SOLR - Solr is the popular, blazing fast open source enterprise search platform from the Apache Lucene project.

--
trey @ gépház

Csak azabaaaj, hogy az IT részleg vezetői, és néhány üzemeltető is elélvez, amikor meglátnak egy ms-os lego-szinű telepítő képernyőt. Gondolom majd jönnek a GPO/WSUS/(tetszőleges enterprise bullshit buzzword) érvek, amik a ms termék mellett szólnak, meg hogy milyen faszán integrálódik

Használja itt valaki, vagy csak megy megint a trollkodás?

"Megérti, hogy egyes ügyfeleknek "kemény váltást" okoz a terv, de hiszi, hogy így sokkal több innovációt tudnak a jövőben szállítani."

Egy mérnöknek mióta dolga bullshit generált marketinget kommunikálni? Nem pont erre valók a szóvivők, pr-osok?

********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkins)
http://holo-media.hu

köszönet Ballmernek, hogy kicsinyes üzletpolitikájának köszönhetően újabb piacokat szerezhetnek meg tőlük olyan linuxban érdekelt cégek, mint a Google illetve a többi hasonló opensource megoldásokkal üzletelő cég:)

ugyanaz a szintű technológia megkapható a Apache Lucene keretében is ingyenesen. a Google térhódítása előtti időkben sok helyen lehetett találkozni FAST logójával. mindegyik valamilyen unix szerverhez kapcsolódott. lesz itt migrálás, de nem az os windowsra, hanem a kereső Apache Lucenere vagy Googlere:)

Ahh, igazad van, Europan kivul nincs is elet. Amit latunk, puszta illuzio.

A gyengebbek kedveert: a Mac csak Europaban nem nagy piac, Amerikaban (ahol a Microsoft is szekel) eleg nagy a reszesedese az otthoni gepekbol.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Igen, mert a Mac piacuk merfoldekkel nagyobb, mint a Linux piacuk. A MS sosem volt komoly Linux-supportos termekgyarto, ezutan sem lesz az. A Mac ellenben szamukra legalabb olyan fontos piac, mint a PC, hiszen Amerikaban a ket platform kozul a Mac igen komoly reszesedessel bir.
Ezert nem ertem az osszevetest, a Linuxot a MS-nek nem nagyon erdeke supportalni, minimalis az a bevetel, ami onnet jon neki.

Konkretan az "Érdekes, a Mac náluk még mindig piac." mondat volt az, ami a jelen kontextusban ertelmezhetetlen. Nem erdekes (marmint, nem kirivo), ez a normalis.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.