VideoLAN (VLC) Haiku-n

Címkék

Ma, két napos próbálkozás után végre sikerült lefordítani a VLC aktuális, 1.0.4-es (kódnevén "Golden Eye") verzióját Haiku alatt (r35331 GCC2hybrid, a VLC GCC4-el lett forgatva). Egyelőre Qt GUI és SDL kimenet van.

Néhány kép:

VLC Haiku-n #1

VLC Haiku-n #2

VLC Haiku-n #3

VLC Haiku-n #4

VLC Haiku-n #5

Leforgatott bővítmények listája:

a52tospdif access_mmap adjust alphamask aout_file aout_sdl audio_format audioscrobbler avcodec avformat bandlimited_resampler blend blendbench bluescreen canvas chain clone cmml colorthres converter_float crop croppadd deinterlace dolby_surround_decoder dtstospdif dynamicoverlay equalizer erase extract fake float32_mixer folder gaussianblur gestures gradient grain headphone_channel_mixer hotkeys http i420_rgb_mmx i420_ymga i420_ymga_mmx i420_yuy2 i420_yuy2_mmx i422_i420 i422_yuy2 i422_yuy2_mmx invert libmpeg2 linear_resampler logo magnify marq memcpy3dn memcpymmx memcpymmxext mod mosaic motion motionblur motiondetect mpgatofixed32 mux_ogg noise normvol ogg opengl opengl osd_parser osdmenu param_eq png podcast psychedelic puzzle qt4 rc remoteosd ripple rotate rss rv32 sap scale scaletempo scene screensaver sdl_image sharpen shout showintf signals simple_channel_mixer spatializer spdif_mixer stream_out_raop telnet telx transform unzip visual vmem vorbis vout_sdl wall wave xml yuv yuvp yuy2_i420 yuy2_i422 zip

Portlog: http://ports.haiku-files.org/wiki/media-video/vlc/1.0.4/1

[igen, nem vagyok programozó. :) ]

Hozzászólások

Minden elismerésem, nagyon nagy hogy videolejátszás forgatás után egyből megy. Megkérdezhetem hogy mennyire használható a Haiku a valós életben?
_______________________
Ubuntu

Minden bizonnyal ezen a frissen forgatott cuccal még főleg játszol. De meg tudom erősíteni a tényt, hogy a haiku-val szállított vlc gond nélkül lenyomott mindent, amit megetettem vele. Magyrán: a videó lejátszással nem volt gondom haikun sosem.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Egy remek kezdeményezés ez a haiku, nekem nagyon tetszik az alapötlet. A BEos-t is szerettem annó. Míg a kereskedelmi operációs rendszereknél a win egyeduralkodó, a nyílt kódúak esetén a linux. Jó lenne még egy igazi Desktop OS a nyílt szektorba. Bár a gui-ja nem tetszetős a számomra a haiku-nak (csak a skin, a többi az ok), de ezen tuti lehet majd segíteni.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

A GUI alapvetően nekem tetszik, bár egy-két apróságot még elviselne. (előnézet videóra, képekre, hangokra, a'la gnome)
Még a beos időkben nagyon bejött, hogy egyszerű, tiszta, és gyors.
A fő gondom a haikuval nem is ez volna. Jó cucc lesz nagyon, ha elkészül. (itt a hangsúly)
- Gondom, hogy úgy látom, túl zárt a fejlesztői közössége. A fejlesztési tempó nagyon lassú.
- láthatóan nem vették komolyan a multiuser támogatást. Még kezdeményét sem látom benne annak, hogy user fiókot hozhass létre. Kínkeserv lesz belepakolni később.
- Úgy tudom, hogy a kernel még mindig, folyamatosan faragás alatt áll.
Ezért pl: egy update rendszer teljesne halott, mivel -elmondása szerint- nem támogatott, hogy a kernelt futás közben frissítsd.

Egyszóval azt látom, hogy még jó hosszú ideig képtelenség lesz rendesen átállni haikura.
Alkalmazásokkal fiatal kora ellenére annyira nem áll rosszul. Itt most főleg az offline felhasznáásra gondolok.
- VLC -vel megy a multimédia rendesen
- beamp működik, tehát van rendes "winamp" is.

Online módban lényegesen jobb a helyzet. Az email kliens egyszerű mint a faék, de jó, és kényelmes. Extrákat nem tud, de sokszor nem is kell.
A firefox (nem értem miért Bezilla) rendben, ezért google cuccok mennek rendesen)
a napi felhasznlására még nem alkalmas, mert
- nincsen rendben a teljes hw szupport, egy gagyi eeepc-hez sem. Full haiku ready gépet össze kell rakni, ami pl. mobil kütyüknél kizárt.
(driverek, acpi,stb...)
- nincsen rendes szövegszerkesztő. Üdvözlendő a koffice működése, de egyrészt gyalázat, hogy kde port elöbb van, mint egy rendes abiword.
De így is félkarú óriás a támogatott doksi formátumok miatt.
Szerintem ha ezek rendben lennének, neked is bejönne majd a gui, mert ha van szolgáltatás mögötte, akkor marha kényelmes. Persze pár aprósággal érdemes tupírozni. De jó.

Az észrevételed viszont jogos, ha abból a szemponbtól nézem, hogy már rendszerek gui-ja milyen újdonságokat/használhatóság növelő trükköket lesz képes alkalmazni, mire a haiku R1 egyáltalán kész lesz. Magyarán mennyire rohan el mellette a világ, mire ezzel a fejlődési ütemmel egyáltalán eljut a napi használhatóság szintjére.

Én nagyon le lettem hordva, amikor azt mondtam, hogy nagyon rá kéne gyúrni legalább az eeepc full szupportra, hogy ezzel ne legyen gond. Akkor elég sokan maszíroznák, mert legalább ezen a közkedvelt vason menne gond nélkül.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

A következő programok hogy állnak?
- apache
- php
- mysql
- postgresql
- java 6
- flash

Arról nincs valami insider info, hogy mondjuk az újabb Intel platformokat (pl.: Centrino 2) támogatása várható-e? Esetleg nincs valami olyan terv, hogy valami kompatibilitási réteget dolgoznak ki a Linuxos driverekkel?

Ezzel mi lenne a baj? A Haiku MIT licencű. A kompatibilitási réteg MIT licencű. A driver GPL, de ez nem érdekel senkit, mivel nem a Haiku disztribúció része ;)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

"Ezért pl: egy update rendszer teljesne halott, mivel -elmondása szerint- nem támogatott, hogy a kernelt futás közben frissítsd."
Ezt masodszor olvasom, es masodszor vagja ki nalam a ParserException-t. A winyon a kernel fajljat elvben le kene tudni cserelni siman, es majd egy reboot lefrissiti. Miert lenne ettol halott egy update rendszer?
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Az utolso kepen az a debreceni Vadaszkurt sorozo(Wesselenyi utca ha jol emlekszem) :)

Most futottam egy kört a jan31. hybrid build-el.
A lapi a régi BeOS gépem, az R3200 compaq pressario-m.

A CD iso gyönyörüen indult, gyors, és jó rendszer. A fejlődés szembeötlő.
Sajnos sokáig nem tudtam nyüstölni. gondoltam egy merészet, hogy az 1GB-os SD kártyára telepítem, aztán az eeepc-n is elindítom. Az intsall során kb:90%-nál dobott egy fehér halált.

Asszem megvárom a bétákat:))) (legalább)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Nos tovább mentem, és próbáltam használni.
- Arora 0.10.1 nagyon tré. Se png kezelés, se rendes css kezelés, zéró javascrpt :/
- VLC meg sem moccant
- Netsurf lib-et hiányol

Sajnos pillanatnyilag böngészésre se mtudtam használni.
Ellenben hang szépen megoldódott.
Még sokat kell fejlődnie :)
És jó lenne ha az ilyen qt,meg gtk portoktól nem fáznának, mertétnyleg nem lesz kész az életben sosem :/

Én amondó vagyok, hogy majd nyáron ránézek megint.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

- Kössz, hogy trollkodsz, 10.2: http://www.haikuware.com/directory/view-details/internet-network/web-br…
- Melyik VLC? 1.0.x? Mondta valaki, hogy támogatott, és hogy megy?
- Miért nem forgatsz magadnak egyet? Vagy legalább súgd meg, mit hiányol.

Szerintem kezdesz egyre ellenszenvesebbé válni, kedves strogg, de hagyjuk a személyeskedést inkább, az úgyis csak flamet generál.

Nekiláthatnál a gtk portolásának, de ha legyet akkor rootless X-et használj, vagy fordítsd a hívásokat BeAPI-ra, köszi.

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Úgy gondolom, hogy jogos észrevételeket tettem!
De tudod mit? Megígérem neked, hogy a jövőben tartózkodom bármiféle haiku-s megjegyzéstől. Pro, és kontra.

Örülök, hogy ismételten olyan közösséget sikerül alkotnotok, akik csak azt értékelik ha hasraesnek a haiku előtt!

Szervusz!

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

A legjobb tudomásom szerint semmit sem látnak szívesen, ami nem a kizárólagos BeAPI-ra épül.
Ezzel az a gond,hogy két dologra lehet számítani.
1. Nem támogatják hivatalosan, így minden rendes Qt-t használó port esetén fel kell raknod a lib-et. mivel nincsen hivatalosan felvállalva, hogy qtlib_1234xxx.so van beleégetve, ezért előfordulhat, hogy a koffice csomagban qtlib_98766.so-t találsz, az arora-ban másmilyent, stb...
Most nem arról van szó, hogy a vinyó nem bírja el, de elkzed káosz kialakulni. Szvsz ha van egy kis józan eszük azt fogják mondani, hogy qtlib xy van a haikuban, és bumm. A lényeg, hogy az inkompatibilitás csökkenti a futtatható szoftverek számát, ami valljuk be amúgy nagyon kevés.
2. (ettől félek) semmit nem fognak beemelni a haikuba, (sem qt,sem gtk,sem egyebek),így a legjobb esetben is káosz alakul ki a libek közt (kb: mint a régi beos-ban a media_server pluginek, ami vagy ment, vagy fagyasztotta a media_servert), vagy ami ráépül program az vagy elszáll/fagy, vagy sem.
Tehát a kiszámíthatatlanságot/bizonytalanságot szüli csak, ami kevés, és bugos programhoz vezet.

Arra nem számítok, hogy portok nélkül születnek alkalmazások haikura.
Egyrészt a gcc kompatibilitás miatt a régi BeOS programok döntő hányadával nyűgök lesznek/vannak. Ami pedig igazán használhatóvá teszi az mind port. Arora,vlc,BeZilla, stb.... Tehát a dolog olyan irányba mutat, hogy gimp,openoffice, stb... portok fogják ütőssé tenni igazán.

Biztos vagyok benne, hogy bele fog kerülni hivatalosan is a Qt, mert muszáj lesz. Ne feledjük, hogy annó is (talán a BeAPI miatt, ezt nem tudom) főleg kis apró programok domináltak. Nagyobb lélegzetű alkalmazások szinte kizárólag kereskedelmi fejlesztések voltak. Aztán a közösség elkezdett miundefélét fejleszteni, végül már X server is volt blackbox -al, aminek az értelmét máig nem látom :))
A Gobe Produktive a maga korában egy igen jó, és remek irodai csomag volt, kompatibilisen az office97-el. Alig 20 MB az egész, tudta ammit kell, igaz csak azt. Más ami labdába rúghatott, az abiword volt. Tehát szinte a nulláról kell felszerelni a haikut, ami nem piskóta feladat, és a közösség nélkül lehetetlen is.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Elsosorban mondjuk miqlas reakciojara lettem volna kivancsi, hogy neki mi kifogasa van a Qt ellen, vagy mit tud, a Haikusok miert faznak tole.

En el tudok kepzelni egy harmadik verziot is, a cucc kap valami csomagkezelot, amibe be lehet emelni kulso repokat, amiket a Haiku core team nem tamogat, viszont oda bekerulhetnek kulonfele csomagok. Meg ez lenne a legidealisabb, igy ugyanis a kecske is jollakna, meg a kaposzta is. Nem gondolnam, hogy egy csomagkezelo megirasa problema tudna lenni.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

szerintem a rémálmuk, hogy a haiku olyan patchwork lesz, mint mondjuk egy linux disztró. Tegyük hozzá reális a félelem.
Csak ugye ha van csomagkezelő, akkor felmerül, hogy valaki csinál egy másikat is. Ha úgy oldják meg, hogy csak egyetlen repot érjen el (a hivatalost), akkor megint ott vagy, hogy manuálisan másolgatod a libeket, ami szintén rémálom.

Szerintem a jó megoldás az, ha hivatalosan az xy lib Z verziója alapból benne van, és akkor senkinek nem lesz érdeke toldozni-foldozni.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Ami azt illeti az elgondolásom mögött az áll, hogy attól h. vmi nem a haiku/Be műheléyből számrazik, még lehet jó.
Biztosan van hibája bőven az apt-get -nek is, de egy megírt csomagkezelő, készen van, elég régóta használják.
Van Qt, van minden földi jó. Nem hinném, hogy fel kéne találni újra a kereket. Ezek lehetnek jó szoftverek, az egetverő különbség az alatt doromboló rendszerben vannak elsősorban.
Igen, van csomagkezelő, van webszerver, van minden földi jó.
És örömmel venném azt is, hogy ha a linux is végre tanulna ezt azt a BeOS/haiku -tól. Itt nagyon kijönne a nyílt forrás ereje, amivel a kereskedelmi zárt rendszerek nem nagyon tudnak versenyezni.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Nekem nincs kifogásom a Qt ellen, a natív GUI-val (work in progress) teljesen bele fog simulni a rendszerbe. A core-dev csoportnak van kifogása ellene, de strogg még mindig nem érti, úgy látom, így elmagyarázom: A Haiku hasonlít a Linuxra annyiban, hogy a Linux esetében a név a kernelt takarja, Haikunál pedig mindent, ami MIT licenszű, vagy wrapperen keresztül elérhető, és BeAPI-t használ. A többi mind Linuxnál, mind a Haikunál disztribúció néven ismert.
A Haiku soha az életben sem fogja tartalmazni sem a Qt-t, se semmit, ami nem teljesíti ezeket a feltételeket. Hogy a disztribúcióba (ilyen kb az R1A1) mi kerül, azt majd a közösség összeszavazza.
Ott már van esélye bekerülni a Qt-nek, hisz a FFox is bekerült, pedig az sem MIT.

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

"A Haiku hasonlít a Linuxra annyiban, hogy a Linux esetében a név a kernelt takarja, Haikunál pedig mindent, ami MIT licenszű, vagy wrapperen keresztül elérhető, és BeAPI-t használ."

nah így már értem.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

bepostolom ide is, bocs a floodert :D

szep :)
teljesitmenyrol tudnal esetleg mondani valamit? mondjuk az original Haikus lejatszohoz viszontyitva, ill. ha lehet, ugyanazon a gepen futo mondjuk Linux alatti VLC-hez kepest?