HOVD 2009 - Kedvenc ingyenes játék, kommunikációs program, audiolejátszó, szerver operációs rendszer

Címkék

Mostantól 24 órán keresztül lehet módosítási kérelmeket (ez még nem a szavazás) küldeni a címben említett kategóriák jelöltjeire, amelyek a következők:

Kedvenc ingyenes játék:

  • 0 a.d.
  • america's army
  • enemy territory
  • freeciv
  • open arena
  • openttd
  • racer
  • urban terror
  • warsow
  • warzone 2100

Kedvenc kommunikációs program:

  • amsn
  • bitlbee
  • ekiga
  • emesene
  • irssi
  • kopete
  • pidgin
  • skype
  • teamspeak
  • xchat

Kedvenc audiolejátszó:

  • amarok
  • audacious
  • banshee
  • bmpx
  • console-os lejátszók (mpg321, mpg123, mplayer, ffplay, stb.)
  • exaile
  • moc
  • mpd
  • rhythmbox
  • xmms, xmms2

Kedvenc szerver operációs rendszer:

  • aix
  • dragonfly bsd
  • freebsd
  • gnu/linux
  • hp-ux
  • netbsd
  • openbsd
  • opensolaris, solaris
  • tru64
  • windows server *

A módosítási kérésekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kategória szavazásra!

Példa:

Ha az aix helyett izébigyó-t szeretnél, akkor:

- aix
+ izébigyó

Ha az mpd helyett foobar-t, akkor:

- mpd
+ foobar

és így tovább.

Hozzászólások

"kedvenc ingyenes játék" módosításokat ebbe a szálba (a válasz linkre kattintva). Egy válasz egy javaslatot tartalmazzon!

Ebből a szálból a kiírásnak meg nem felelő javaslatok és egyéb hozzászólások törlésre kerülnek!

--
trey @ gépház

tekintve hogy az U3 motoros AA3 ebben a pillanatban már jelenleg nem túlzottan Linux-képes, és Ryan mappájában sem látok binárist 2008-as dátum után így sajnos


-AA
+Regnum Online (így legalább lesz egy MMORPG is, külföldön a Regnum nagyon megy)

Az AA okés lenne de én tényleg nem tudok arról hogy a 3 is menne felénk, a 2.5 meg kicsit szakállas - plusz így már van MMORPG is.

--
A gyémántot csak a gyémánt vágja.

emellett a Racer erősen bétázik és teljes értékű versenyként nem használható (gép ellen kb értelmetlen játszani, pályák 70% olyan, hogy lesüllyedsz kb 50km mélybe egy rossz kanyar után) így sajnos


-Racer
+Torcs

Nem rossz a Racer, csak borítékolható az utolsó hely a fentebb írtak miatt...

--
A gyémántot csak a gyémánt vágja.

Hello!

Hát szerintem meg a racer egy nagyon jó kis játék. Csak akkor fordul leő az ilyesmi amit írsz ha rosszul megcsinált pályán mész.Abban igazad van hogy többnyire csak egymagad vagy a pályán,de a köridővel mindig lehet jókat harcolni. Amúgy most néztem meg egy-két screenshotot a torcs-ról és hát mit mondjak elég szánalmas a grafikája még a racerhez képest is.
Szóval

+racer
-torcs

Üdv.

0ad -t en probaltam, debug modban/optimalizacio nelkul leforditva sok unittal kicsit lassu volt. A grafika nagyon ott van. A koncepcio is eleg jo. De az adott SVN verzional az egysegek eleg furan kerulgettek a dolgokat. Az elso olyan open jatek ahol grafika(art work) hamarabb lett jo, mint az engine.
En nagyon varom a vegleges valtozatot. De most meg nem erett meg arra, hogy szavazzunk rola.

+1

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

- warzone 2100
+ spring

Bar a spring (http://springrts.com) csak engine, de nem szeretnem kulon kiemelni csak az egyik modot (http://springrts.com/wiki/Games). Igazabol a legtobben a Balanced Annihillationt jatszak (en is, http://springrts.com/wiki/Balanced_Annihilation), de azt meg nem javasolhatom, mert biztosan belekotne valaki hogy nem teljesen open source, mivel az eredeti tartalomra is epit.

Attól, hogy te elképzelhetetlennek tartod, hogy valaki szoftverért pénzt adjon, attól még de, fizettem érte. (C&C: The First Decade pakk).

Egyébként tavaly augusztus óta ingyenessé tette az EA. (Tavaly előtt meg az eredeti C&C Windowsos változatát.)

http://www.cinemablend.com/games/Download-Red-Alert-For-Free-11960.html

----------------
Lvl86 Troll

ehh.... írtam, hogy nekem nyolc, mit szedünk ki, mert egyikkel sem játszom, csak az általam javasolt repülőgép-szimulátorral :)

Szóval a freeciv helyett felőlem gipszjakabmárió is lehetne, elnézést, ha pont olyanra böktem, ami nagy kedvenc másoknak :)

A -1, ha csak a freeciv miatt megy, akkor írd inkább, hogy Flight kell, de maradjon a freeciv is.

"kedvenc kommunikációs program" módosításokat ebbe a szálba (a válasz linkre kattintva). Egy válasz egy javaslatot tartalmazzon!

Ebből a szálból a kiírásnak meg nem felelő javaslatok és egyéb hozzászólások törlésre kerülnek!

--
trey @ gépház

"kedvenc audiolejátszó" módosításokat ebbe a szálba (a válasz linkre kattintva). Egy válasz egy javaslatot tartalmazzon!

Ebből a szálból a kiírásnak meg nem felelő javaslatok és egyéb hozzászólások törlésre kerülnek!

--
trey @ gépház

"kedvenc szerver operációs rendszer" módosításokat ebbe a szálba (a válasz linkre kattintva). Egy válasz egy javaslatot tartalmazzon!

Ebből a szálból a kiírásnak meg nem felelő javaslatok és egyéb hozzászólások törlésre kerülnek!

--
trey @ gépház

na oké, de a RHEL meg a SLES az "nem éppen" egy desktop disztró.
engem érdekelne, hogy a szerverek terén a linuxok között hogyan oszlik meg az arány. és ez 3 linuxos kategória az 1 helyébe, és olyanpok esnek ki amikre alig érkezett szavazat.

az egyébnek meg szerintem minden kategóriában volna értelme...

Igen, Tru64 halott.
A BSD-k viszonylag újak, mindenképp kurrensek, lehet, hogy idén feltörnek, mint a talajvíz...

HPUX sz*r, mindenki utálja (gyertek, kövezzetek meg HPUX rajongók), így kedvenc nyilván nem lesz, viszont kihagyni, hogy hely legyen a SUSE/RHEL párharcnak, baromság. Azért ez egy még aktívan fejlesztett kereskedelmi Unix, jelentős piaccal.

létezik bármilyan formában?

Éppen ezért:
-tru64
+OpenVMS
ezt ugyanis tizensok éve temetik, de köszöni jól van. Sőt van Linuxon emulációja is (bár azért nem olyan jó, mint egy qemu).

HP-UX utálatot nem értem. Nagy piaca van, nagy a követő tábora. Más kérdés, hogy pápua-új-guineai 4 éveseknek találták ki, "nyomogasd a gombot, ne törődj sehá'...", dehát az egész világ a színes üveggyöngyöket szereti...
----------
Registered Linux user #46079

De. Az, hogy az idelátogatók mennyire favorizálják a Linux-ot az egyéb operációs rendszerekkel szemben.
Vagy hogy az egyéb kurrens oprendszerek közül melyik a legnépszerűbb. Vagy akár csak a kereskedelmiek közül melyik a legnépszerűbb. Ez mind kiderül, kellő szavazatszám esetén.

Most bocs, de egy SLES/RHEL/Ubuntu Server témában épp pont rohadt mindegy, melyik elé ültetnek le, rohadtul ugyanazt tudod megcsinálni az egyiken is, mint a másikon. Nem teljesen pont ugyanúgy, de kb porzsákos vs porzsák nélküli porszívó effekt.

Hat nemtom de az apache-ot szerintem solaris alatt is ugyanugy kell konfiguralni mint Linux alatt. A vi ugyanugy mukodik az oszes alatt. A csomagkezelo egy RHEL vagy Ubuntu eseteben pont anyira kulonbozo mint egy freebsd vagy solaris eseteben. A rendszer konfiguracios allomanyai is masok. En pl. rengeteget szoptam mire Fedora alatt megtalaltam, hogyan kell beallitani konzolbol a fix IP cimet. Az OK, hogy ifconfig meg route mukodott, de ugy hogy reboot utan is megmaradjanak a beallitasok (ez csak egy pelda, nem kell leirni a megoldast :). Pedig van lassan egy evtized Linux tapasztalatom, csak Fedorat/RHEL-t nem hasznaltam sose.

Használtál már Solaris-on vi-t, nem vim-et? Rohadtul nem ugyanúgy működik... :)

De viccet félretéve: igen, apache-ot ugyanúgy konfigolok mindegyik alatt, de az nem mind1, hogy hogy, és milyen fájlrendszert tudok alá rakni, hogy, és milyen klaszter megoldást tudok alkalmazni, hogyan kell a hálózatot konfigurálnom, milyen diszk menedzsment megoldás, LVM, miegyéb áll a rendelkezésemre, a hardver erőforrásait hogy tudom megosztani, stb.

Na ezekre a kérdésekre a válasz a *Linux szerver oprendszerek esetén ugyanaz. Megnyugtatlak, Fedora/RHEL/SLES esetén a hálózati konfig konkrétan ugyanazokban az állományokban állítható.

Mindnek van saját trutymó felülete gányolva, ala system-config-network vs yast, de tök fölösleges mind.
A gnu/Linux az csak gnu/Linux. Nincs érdemi különbség az oprendszer-szolgáltatások között, tehát egy alkalmazás pontosan annyit várhat az egyiktől, mint a másiktól, és teljesítményben sem lesz huzamosabb ideig jelentős különbség. Néha egyik tör előre, néha a másik, de ugyanabból építkeznek.

Az eltérő alapokra épülő rendszereknél már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Lehet, hogy valaki a szálkezelés milyensége miatt választ egy konkrét rendszert, vagy a fájlrendszer-menedzsment szolgáltatásai alapján, mert szüksége van valami speciálisra.

Neked legyen mondva az összevonás...
De a Linuxok megkülönboztetésével továbbra sem értek egyet, kb olyan érzésem van, mintha külön szavaztatnánk a Solaris 8-at meg a Solaris 10-et, de sebaj.

Ha mindenáron külön akarod látni a RHEL alapú sz*rokat, akkor azért vedd mellé az Oracle Enterprise Linux-ot is.

Igen, de ugyanarra a linux kernelre epulnek. En is azt mondom, van kulon diszribucio szavazas is (csak meg nem lett kiirva a jeloles), ott kell a disztrokat megszavaztatni, nem pedig itt. Itt arrol van szo, hogy mely tipusu oprendszerek a kedvenceid, es a Linux az mindenutt Linux, mert minden Linux ugyanarra a kernelre epul, es nagyjabol ugyanarra az userlandre.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Miert annak sok ertelme van hogy az iden a netbsd 3 vagy 4 szavazatot fog kapni, mig a linux egybe van mosva (tobbszaz szavazattal). A linux disztro szavazasnal az emberek nagy resze a desktop rendszerre szavaz itt pedig lehetne a szerver rendszerekre szavazni.

Ígérem, jövőre ha bepróbálod, én támogatom a kategória létrejöttét. Komolyan.
Engem is érdekelne, de nem ilyen vegyesfelvágottként.

Sőt, volt év, mikor a kedvenc disztrónál RHEL-t jelöltem, mert direkt nem a desktop preferenciámat akartam képviseltetni.

-dragonfly
-hp-ux
-tru64
-gnu/linux

+RHEL/CentOS/Fedora
+SLES/OpenSUSE
+Debian/Ubuntu
+Egyeb Linux szerver

Bar mondjuk nincsenek ketsegeim afelol, hogy iden bekerul. Mivel eddig minden evben javasolva volt es sosem kerult be. Igy minden evben megtudjuk, hogy van meg 2 HP-UX felfasznalo, es 5 tru64 (vagy valaki felrekattintott :D). Plusz azt, hogy az emberek 77%-a linuxot hasznal szervere, de azt hogy milyet az senkit nem erdekel. Mivel akkor elvesztenenk a HP-UX felhasznalok szamanak alakulasanak evrol evre vezetett statisztikajat. A Linux Distro szavazas pedig fokent desktop rendszerre vonatkozik, mivel hasznalhatok en RHEL-t szerveren, de attol meg Gentoo van a laptopomon, es nem RHEL lesz a kedvenc Linux disztrom. Viszont komoly szerverre nem tennek Gentoo-t (Debian-t sem) mivel oda csak olyan megoldas johet szoba amihez lehet szupportot vasarolni. Ez azert kell ha valami gond van a rendszerrel es az egy ingyenes cucc akkor az ugyfel rajtunk veri le a hibat, ha pedig egy kereskedelmileg tamogatott akkor a gyarton. Tehat jo az a Gentoo, siman kepes lenne a feladat megoldasara, de vedeni kell a hatunkat ezert csak RHEL/SLES johet szoba. Plusz maga az ajanlat is sokkal profeszionalisabbnak tunik ha egy RHEL-t tartalmaz mint egy Gentoo Linux-ot :D

No 3/4 9-kor neztem, hogy meg nincs egyetlen egy "dobjunk ki mindent es szedjuk szet a linuxokat" siro ember. Akartam is irni, hogy iden mennyire mindenki megertette a lenyeget. De mivel "Ebből a szálból a kiírásnak meg nem felelő javaslatok és egyéb hozzászólások törlésre kerülnek!" - gondoltam nem ronditok bele. Viszont most mar leirhatom: kidobni a kerjujnikszokat, meg osszevonni a *bsd-ket nem szabad, mert ez a h_U_p, nem a hLp, akinek kell, az csinalja meg azt az oldalt. Es igen, tessen kerni egy kedvenc szerver linux disztro szavazast legkozelebb - foleg azert, mert kulonben kimarad pl. az az elvetemult, aki mondjuk kedvenc deszktop oprendszerekent a MacOS X-et valasztana ("az is csak BSD, csak nagyon jo a GUI-ja" - mondta eccer egy ismeros), szervernek meg mondjuk a HP-UX-ot (aminek szinten vannak neminemu *BSD-s gyokerei).

Mint föntebb írták, évek óta próbálkoztak betenni azt a szavazást, sosem került be. Pedig engem történetesen jobban érdekelne, hogy milyen linuxot preferálnak a hozzáértők, mint hogy él e még az a 10 mókus, aki BSD-t/ Unixot használ szerveren. Persze lehet, hogy egyedül vagyok ezzel így... (OK, ketten ProTech-el.)
Csaba

Lehet, hogy evek ota probaljatok beletenni, de most direkt megneztem - termeszetesen nincs kizarva, hogy elneztem -, az idei kategoriavalasztasnal nem merult fel ilyen keres. Marpedig akkor is lehetett latni, hogy van a kedvenc Linux disztro es van a kedvenc szerver oprendszer kategoria. Aki most problemazik, az legkozelebb gondolkozzon elore es keresse meg, hogy elozo evben mik voltak adott kategoriakon belul a listaban, es ha ugy nem tetszik, akkor ne azt boritsa fol (ertelmetlenul), hanem javasoljon valamit _kategoriavalasztaskor_. Akar azt is, hogy legyen plusz egy kategoria kulon a szever linuxoknak es a deszktop linuxoknak. (Megjegyzes. Nem csak 10 ember hasznal a vilagon - meg Mo-n se - kerjunikszot, de jo par hozzaertot eltantorit az itteni linuxfanok idonkent katasztrofalisan szemellenzos hozzaallasa. Kicsit olyan ez, mint amikor Mingo leiratkozott a linux-kezdo levlistarol - O ugyan tudott es szokott volt valaszolni, de fafejuekkel vitatkozni nem annyira szeretett. Mingo helyett lehetne meg par embert talalni. Nem mindenki erzi eletcelnak es hivatasnak a kezdok patyolgatasat.)

Ami javaslatot en tettem ott, HP-UX, tru64 es dragonflybsd, kidobasarol szolt, ezek tavaly oszesen ha kaptak 10 szavazatot, szemben a linux 700-val. Ezek helyere lehetne felsorolni a fobb szerver Linuxokat. Itt nem azt mondom, hogy vonjuk osze az oszes BSD-t.

Nekem ezzel a katagoriaval van a bajom. Az oldalra jarok 70% jobbnak tartja a Linux-ot szerverre mint az oszes tobbit. Van kulon kedvenc BSD es kedvenc Linux disztro szavazas is. A kedvenc BSD rendszer jelolteinek nagy resze ugyanaz mint itt, es a BSD rendszerek szavazati eloszlasa is nagyjabol megegyezik. Egyebkent mit vegyunk ki a kedvenc Linux szerver disztro miatt? Kedvenc BSD rendszer? Szerintem az megnagyobb felhaborodas lenne. Plusz jonnenek a minek megegy Linux disztro szavazas ha mar van egy, igy is keves kategoria van. De tudom hiaba irok en itt barmit ez a kategoria valtozatlanul fog maradni iden is, jovore is...

Ezek a wannabe linux guruk valószínüleg sose találkoztak még kerunixszal és tán el se tudják képzelni hogy van élet a linux kernelen túl is.
Vagy mi vagyunk kevesen. Mondjuk én ismerek - nem egy - olyan HP-UX rendszergazdát, aki még tán sose hallott a HUP-ról. Mint ahogy olyat is, aki elhagyta a wannabe linux guruk miatt.
De az is lehet, hogy mi vagyunk túlságosan öregek.

Ave, Saabi.

bitlbee-vel kéne valamit csinálni, mert általában az valami mással használjuk együtt (én xchat+bitlbee), nem egymagában. Viszont valóban kommunikációs program. Vagy a bitlbee daemonra szavazunk vele?
~~~~~~~~
De ezt az egy lépést ki nem tevé,
Az nem tett semmit, nem tud semmit is.

szerintem hasonló kategória, mint a zenelejátszóknál az mpd – maradhat. Annyiban más, hogy bitlbee esetében a frontendeket magukban is tudod használni

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

ezzel egyetértek, amikor csak egy pendriveról akarok pár számot lejátszani, az mpd ágyúval verébre.
Erre jó volt pl. a BMPx, csak annak meg nem volt több frontendje.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd