Helyzetjelentés a Debian kernel csapattól

Címkék

Az Oregon-ban tartott Linux Plumbers konferencián IRL találkozott a Debian kernel csapat összes tagja. A Debian release team szintén képviseltette magár az eseményen. A konferencia szünetei jó alkalmat adtak a csapat számára, hogy produktív eszmecserét folytassanak upstream fejlesztőkkel és más disztribúciók kernel csapataival. A Debian kernel csapat négy napon át tartó egyeztetésének eredményei:

  • a Sqeeze várhatóan a 2.6.32-es kernellel érkezik majd
  • a fennmaradt firmware problémák kezelése
  • Kernel Mode Setting (KMS) engedélyezve lesz fordításkor, futás időben alapértelmezetten nem; az X csomagok tudják majd detektálni hogy mikor kell bekapcsolni szükség szerint
  • openvz - marad a támogatása
  • rt patchset - nem "production ready", nem lesz része a Debian kerneleknek
  • vserver - a Sqeeze kernelek része lesz, de "deprecated" jelzővel; migrációs út a Linux containers-re kiértékelésre kerül
  • xen dom 0 - a Sqeeze kernelek része lesz, de "deprecated" jelzővel, a későbbi kiadásokban már nem szerepel majd
  • IDE -> libata átállás - udev csomagokkal Ubuntu módra, az Ubuntu fejlesztők segítséget ajánlottak az átállásban
  • preemption - engedélyezve lesz a Sqeeze kiadásban
  • OSS - deprecated funkiója a kernelnek jó ideje, le lesz tiltva, lesz egy mechanizmus, amivel a felhasználói engedélyezni tudják

További részletek itt. Még több részlet itt.

Hozzászólások

Hát csak hajrá. Már bent van az eseményvezérelt boot rendszer a testingben (vagy a sidben?), van rá automatikusan átállító script (na ez nálam nem sikerült, így maradt a hagyományos), továbbá grub2 beta4 (erre is van migrációs script, ez működött).

********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkins)
http://holo-media.hu

Erről a "kézzel kellett beállítani" -ról tudsz egy kicsit többet? Legutóbbi upgrade alkalmával nekem is azt mondta a gép, hogy nem sikerült az átállás. Többek között ezért se kapcsolom ki a gépet azóta, mert nem szeretném, hogy ne induljon el.
Amúgy jól tudtad, testing-ben van benne.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."

Nyugodtan kikapcsolhatod, amennyire én levágtam, a migrációs script először vesz egy snapshotot a runlevel scriptjeidről meg a releváns config fájlokról, és csak akkor lép akcióba, ha úgy ítéli; nekem azt mondta nem, utána is rendben volt az indítás / leállítás.

********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkins)
http://holo-media.hu

Képek nincsenek az eseményről? Megnézném a fejüket :D

valaki, aki ert a xenen kivul a tobbi virtualizacios megoldashoz, meg tudna mondani, hogy melyikkel - amelyik lehetoleg nem deprecated - lehet olyant csinalni, hogy a virtualis gepeknek mas-mas az ip cime, es iptablessel tudom iranyitani a forgalmat kozottuk (DNAT,SNAT)? csak debian dom0 es domuk vannak. koszi!

Csináltam egy nagy virtualizált szervert a minap (LAN-ba, élesben!), néhány TB-os partícióval. Hát, értelemszerűen ext4 mellett döntöttem, azaz testing ellenére Squeeze kellett. Reménykedve, hogy X hónapig marad csak a testing izgalma...

XEN helyett KVM lett nálam is. Ajánlom hálózatra az alábbi trükköt:

-net nic -net tap

opciót, amely önálló TAP interfészt csinál, amit brctl-lel összerakhatsz közös switchbe vagy route-olhatod rá a forgalmat.