A GIMP 2.8 újdonságai

Címkék

"Erősen valószínű, hogy a GIMP 2.8 még 2009-ben megjelenik, így itt az ideje annak, hogy egy pillantást vessünk a jelenlegi fejlesztői verzióra. Számos új, zsír szolgáltatással rendelkezik, de a legfontosabb dolog számunkra a layer groups."

A 18 lépésből álló áttekintést egy átlagos felhasználó 30 perc alatt megemésztheti. Megtalálható itt.

Hozzászólások

Ami nagyon hiányzott belőle: layer group. Nagyon nagy előrelépés, hogy belekerült. GIMP-ben tervezem a honlapjaimat és 50 layer fölött nagyon nehézkes volt a kezelése a görgetős megoldásnak. Most már a grafikusoknak sem lesz kifogás, ezt kell használniuk :) Már "csak" egy layer effects kell bele és senki sem fog photoshopot venni.

Az on-canvas editing is hasznos lesz, pedig nem hiányoltam.

Ez még nem az igazi... :)
Sajnos gyerekjáték a GIMP, ameddig nem tudják megoldani a CMYK-t... Tudom javasolni a krita-t, az kezeli; vagy marad a PS... :(

Nem értem, miért nem mennek a DTP irányába, a profi felhasználók felé... Szép a home userek támogatása, kéréseik figyelése, de a pénz nem ott van, és ameddig nem lehet kellően használni a komolyabb területeken, addig ne is várjonak támogatást onnan... Addig nem lesz a PS alternatívája.
Sosem értettem a politikájukat...

Viszont ha linuxon akarsz DTP-t (ettől most biztos felhördülnek páran :-D ), akkor kell egy jó rajzoló/képszerkesztő program, is, éshát tudásban a gimp ott van. Csak épp megköti a kezed a CMYK támogatás hiányossága. Behívni pl nem lehet, vagy rosszul lehet (CMYK jpeget lehet) CMYK képeket, az oda-vissza konverzió meg nem járható. Kritát említették fentebb, no abban a színkezelés jó, de nekem instabil volt, és egyébként se tud eleget. Exportra használom, arra jobb, mint a separate plugin.

Nem az a kérdés, hogy ezekből mennyi nálunk a kínálat, hanem mekkora rá az igény. Ezt most értem a könyvekre és a postaláda szemétre is.
Remélhetőleg rövidesen a könyvekre egyre nagyobb, a levélszemétre egyre kisebb kínálat lesz jellemző. A dtp-s alkalmazottak létszáma meg majd a piaci igényekhez mérten alakul.

"azert van jopar profi felhasznalasi terulet, ahol a CMYK-re nincs szukseg. Nem minden megy a nyomdaba, ami a szamitogepbol kijon."

Persze hogy nem, nem is ezt mondtam. Ha lehet és megtehetem, én szinte csakis linuxot (openSUSE 11.0) használok. De sajna vannak olyan helyek, ahol nem elég egy sima rgb-s psd, jpeg, stb., hanem kérik a CMYK-t. Ekkor kénytelen vagyok PS-hez nyúlni, bár az Adobe cuccokat -szubjektív, mielőtt valaki ráharap- nem szeretem.
De ugyanez a helyzet a flash-el is: GIMP-ben megrajzolom, oprendszerváltás, aztán Flash cs3.
Hang dettó. Van amit össze tudok rakni Audacityvel -egyszerű, gyors, szeretem-, de ha stúdiózni kell, Nuendo.

Nagyon várom azt a napot, hogy a windows csak azért kelljen itthon bekapcsolni, hogy egy kicsit gyakoroljak és ne felejtsem el, amennyiben máshol kell géphez ülnöm. De ez még odébb van...

--
"Tévedni emberi dolog, de kínos." (Rejtő)

barátod az F11, ahol teljes képernyő mellett a toolbox ablakok megfelelő ablakkezelő mellett (metacity asszem ilyen) floatolnak felette.
Én fluxboxot használok, ami nem kezeli a toolbox ablakokat, ezért a gimpet mindig külön munkaasztalon indítom.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Azért nem jó az, mert attól, hogy lebontja, még nem lehet vele dolgozni... Ez csak arra jó, hogy lementsd, de ha bármit szeretnél vele csinálni, azt külön, minden egyes csatornán kell csinálni, nem kezelheted úgy, mint az RGB képeket (ahogy alapból elvárnád).
A kezelés az lenne, ha függetlenül, miben van, egyszerűen megnyitod, és nem veszed észre a különbséget, ugyan úgy dolgozhatsz vele.

A legtöbb filmet már vagy HD-re, vagy az új RED (4K) technológiával forgatják, majd SGO Mistika, Piranha, Quantel, Digital Vision, Avid, Final Cut, stb. rendszerekkel vágják.

A végén kerül cellulózra az anyag, tehát elvileg nem árt.

Viszont én nem találtam a Cinepaint oldalán utalást erre.Esetleg tudnál linket tenni?

Amíg natívan nem támogatja a CMYK, HSL (HSV) színteret és a 16 bites színmélységet, addig igazán nem versenytárs.
Félreértés ne essék, én is szeretem és használom is, de ezek nagyon hiányoznak a profi használathoz.
Állítólag a GEGL majd elhozza valamikor ezeket is (2010-nél biztos nem korábban :-).

Annak határozottan nem örülök, hogy xcf-en kívül mindenbe exportálni kell, nem menteni, ráadásul nem is tartom logikus lépésnek: gondolom, nem vagyok vele egyedül. Már csak azért is, mert nem a jól megszokott Ctrl+S lesz a File / Export (Shift+Ctrl+E). Megjegyzem, kíváncsi vagyok arra az "export dialog"-ra. Lehet, hogy mégsem baklövés.

DE:

Rétegcsoportosítás 10/10
Ecsetnyom forgatási lehetősége 10/10
Dinamikus ecsetkezelés 10/10
Szövegréteg szövegbeviteli mező eltüntetése 10/10
Kombinált mértékegységek használata 10/10
GUI-s kutyulások (minimalizált ablakok...) 10/10
Ecsetcímkék 9/10
Eszköztáron lévő gombok elrejtési lehetősége 8/10

Mind-mind zseniális ötlet! Köszönjük!

CSS, Java, PHP, Python exportra kíváncsi leszek. :) Az ötlet nagyon jó.

A rétegek vetítési módja eleinte idegesítő lesz, mármint az, hogy megváltozik a sorrendjük.

A "Hard gradient"-et nem értem, mire jó. Vki?

Trey, köszi a posztot!

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Jaunty
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog

Már csak azért is, mert nem a jól megszokott Ctrl+S lesz a File / Export (Shift+Ctrl+E).

Billentyűkombinációnak azt állítasz, amit akarsz.

Megjegyzem, kíváncsi vagyok arra az "export dialog"-ra.

Az "export dialog" kb. annyi, mint eddig a mentés, csak nem lehet XCF-be menteni általa.

A "Hard gradient"-et nem értem, mire jó.

Egy bites "színátmenet" létrehozására.

:)

Billentyűkombinációnak azt állítasz, amit akarsz. :: GUI-n? Hol?

Az "export dialog" kb. annyi, mint eddig a mentés, csak nem lehet XCF-be menteni általa. :: Akkor nem jól gondoltam, és kár.

Egy bites "színátmenet" létrehozására. :: A "Hard gradient"-et továbbra sem értem, mire jó.

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Jaunty
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog

Billentyűkombinációnak azt állítasz, amit akarsz. :: GUI-n? Hol?

Edit -> Keyboard Shortcuts

+

Edit -> Preferences -> Input Devices -> Input Controllers -> Active Controllers -> Main Keyboard -> Configure the selected controller

A "Hard gradient"-et továbbra sem értem, mire jó.

A "Hard gradient" egy két színből álló "színátmenet", melyben nincsenek árnyalatok, csak a két kiválasztott szín. Ugyanaz, mintha a Gradient Editor segítségével létrehoznál egy fele-fele arányú színátmenetet, melynek közepén erős határvonal van. Hogy ez mire jó, az csak a fantázián múlik.

:)

billentyűkombó-megadásnak a "bolond megoldás" helyett ezt javallom (nagyon sok gtk alkalmazásnál működik): egérrel ráállsz a beállítandó menüpontra, majd megnyomod a megfelelő kombót.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

szövegréteg beviteli mező eltüntetése: 5/10.
az on picture megoldással az a baj, hogy elveszti a GTK-s beviteli mezők egyik igen fontos feature-ét, nevezetesen a beviteli mód választást. Szerencsére visszakapcsolható.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Sajnos a 16 bites színmélység még mindig nincs benne, pedig ha foto editálás közben el akarjuk kerülni a homogén átmeneteken (jellemzően ég, falfelület, bőr) a sávosodást akkor kell a 16 bit/csatorna. Minimális utóigazításokra jó a gimp én is ezt használom, van amire sokkal egyszerűbben használható (nagyon sok mindenben felhasználó barátabb mint a kommerciális ellenfelei az utóbbi verziókban iszonyú nagy a fejlődés a GUI és a különböző toolok használhatóságában), de linux alatt még a színkezelést eléggé buherátor módon kell csinálni + kismillio nélkülözhetetlen plugin is kell majd a gimphez hogy igazán használható legyen.

Hi!

Nem tudja valaki, hogy hogy lehet visszavarazsolni a toolboxra a menusort? A helye persze ki van hagyva...

By(t)e
TBS::Antiemes

nem talalom benne a 8 bitnel melyebb szinreprezentaciot.... :(

az eos 40d-m csatornankent 14 biten tarol informaciot. igy egy szinre eso 8bites felbontashoz kepest 64x annyi szinarnyalatot tud. gyk 256 voros/zold/kek szinarnyalat helyett tud 16k-t.

Az is fontos, hogy a raw formatumban minden pixel csak egy szint kezel (nem ugy, mint a hagyomanyos kepeken minden pixel RGBA ertekekkel rendelkezik), ezert nem is teljesen egyszeru a munka vele.

Na ezt nem tudja, pedig tokjo lenne, ha tudna.

minden kamera valamilyen variacioban a Bayer filtereket (http://en.wikipedia.org/wiki/Bayer_filter) hasznalja keprogzitesre. a raw formatum ezt tartalmazza. itt minden pixel csak egy szint rogzit, nekem 14 biten. Az a kerdes, hogy ezt mikor fogja kezelni a gimp? Szamomra akkor lesz nagykoru.

asd

Nagyon jó:
-Layer Groups - Hurrá!

Kicsit jó:
-On Canvas editing - de nincs text effekt vagy ilyesmi
-Quickly export to JPEG/PNG without specifying options every time

Visszalépés:
-Exporting to other formats like JPEG or PNG isn't possible via File/Save anymore. Miért jó, hogy valamit már nem lehet? Az előrelépés? Nekem így jó volt és gyors.
-The close button (X on right top) doesn't close the whole application anymore but only the Tools window. Én pont csak a tools window-t szeretem bezárni munka végeztével.

Hogy a menü visszakerül-e toolboxba? Nekem megmagyarázta valami Gimp fejlesztő, hogy nincs rá szükségem, a pókháló sokkal jobb és a menü sosem fog visszakerülni... De azért nem lehetne mégis?

Nekem egy tisztesseges RAW foto import funkcio hianyzik. Ami van, az eleg vicces...

Hát ebben a szegmensben túl nagy még a verseny, kutatás fejlesztés, titkos és védett új algoritmusok stb...

Ha születik is elfogadható nyílt forrású alternatíva (dcraw?), a kereskedelmi szféra, a pénz és az erőforrások és a területen még kiaknázatlan fejlődési lehetőségek miatt óhatatlanul hamar lehagyja azt.

Szerintem egyelőre talán esélyesebb, hogy egyes kameragyártók vagy szoftvervállalatok a Linuxot is felveszik a támogatott platformok közé, minthogy a Gimpbe kerüljön versenyképes plugin.

elég későn reagálok, de most jöttem rá, hogy kell aktiválni a single window mode-ot. Akkor a legjobb, ha van egy külön eszköztár (amit két gomb szélesre lehet csökkenteni), és egy másik ablakban van dokkolva minden más.
Így single windowt aktiválva tulajdonképpen a Photoshophoz nagyon hasonló lesz az interfész – csak dokkolva van a képernyő széléhez minden ablak, és középen van egy tabbed képválasztó. Screenshot róla itt.

Hátránya, hogy így nem képes megjegyezni, hogy milyen volt a layout, tehát kilépés előtt célszerű kikapcsolni a single windowt. Ígéretes, de nem hiába nem ígértek még semmit.

A layer groupok hasznosak, de nekem a layer effektek jobban hiányoznak :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Mármint a használhatóság miatt? Merthogy nem csak az inkscape, hanem a fotóbolt (kevésbé) és a corel stuffok (jobban) is hasonlóan oldották meg emlékeim szerint. Ezért nem is értem, h mi ez a csinnadratta az új gui körül, amikor nem is olyan új - szerintem legalábbis.

Valóban nem új, kevésbé flexibilis, cserébe megspóroltak pár ablakfejlécet. :)
A tool options felpakolva valóban könnyebben elérhető lenne, de a hely korlátos, és változó méretű. Külön ablakban egyszerűbb.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd