Az Apple szerint a jailbreakelés akár a GSM tornyok tönkremeneteléhez is vezethet

Címkék

Az Apple gyakorlatilag azóta küzd az iPhone-ok jailbreakelése ellen, amióta élelmes emberek rájöttek, hogy ezt meg lehet valósítani. A Cupertino-i vállalat korábban kijelentette, hogy a jailbreakelés illegális. Azonban nem mindenki ért ezzel egyet.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) korábban kéréssel fordult a U.S. Copyright Office-hoz, amelyben kivételt kért jailbreakelésre a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) névre hallgató törvény alól. A Mozilla Corp. az év elején támogatásáról biztosította az EFF-et a jailbreakelés dekriminalizálására irányuló törekvésében. A US Copyright Office periodikusan (három évente) meghallgatásokat tart, ahol a DMCA alóli lehetséges kivételeket vizsgálja. Az EFF szeretné elérni a kivétel elrendelését, az Apple pedig nyilvánvalóan ellene dolgozik.

Az Apple - alátámasztandó a jailbreakelés károsságát - egy nemrég beadott dokumentumában egyebek mellett azt állítja, hogy a jailbreakelt telefonok akár a GSM tornyok tönkremeneteléhez is hozzájárulhatnak.

A cég arra hivatkozik, hogy a jailbreakelt telefonok tulajdonosai hozzáférnek a telefon Baseband processzorához (BBP). Ez a komponens teszi lehetővé, hogy a telefon csatlakozhasson a szolgáltató hálózatához és igénybe vehesse a megfelelő szolgáltatásokat.

Az Apple szerint, ha egy rosszindulatú támadó hozzáfér a BBP-hez, annak súlyos következményei is lehetnek:

For example, a local or international hacker could potentially initiate commands (such as a denial of service attack) that could crash the tower software, rendering the tower entirely inoperable to process calls or transmit data. In short, taking control of the BBP software would be much the equivalent of getting inside the firewall of a corporate computer – to potentially catastrophic result.

Az Apple emellett hivatkozik arra is, hogy jailbreakelés következményeként lehetővé válhat akár, hogy valaki olyan telefonhívásokat eszközöljön, amelyekért a későbbiekben nem fizet vagy amelyekkel illegális tevékenységeket (pl. drogterjesztés) támogat:

With access to the BBP via jailbreaking, hackers may be able to change the ECID, which in turn can enable phone calls to be made anonymously (this would be desirable to drug dealers, for example) or charges for the calls to be avoided.

A dokumentum teljes egészében itt olvasható.

További részletek itt.

Hozzászólások

Ezt hivjak FUD-nak.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Van vele ket problema: aki eddig is ilyesmit tervezett az eddig is tudott rola es butykolt egyet maganak, masreszt sokkal egyszerubb a gsm zavaras ami nyom nelkul eltuntetheto, nem ugy mint a GSM torony kinyirasa. Digital extremtol fillerekert lehet venni GPS/GSM jammert. :) Erre varjanak gombot.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem kell ahhoz cehet fizetni, elég annyit mondani, hogy ha valamit nem tiltanak, akkor világvége lesz, drogdílerekkel és terroristákkal fűszerezve. A nanny-state párti politikusok alá éppen csak ennyi lovat kell adni és már meg is szavazzák az FBI és a DOHS közös anti-jailbreak task force számára a méregdrága bemérőkocsik költségvetését, illetve a megfelelő törvényeket, hogy bírói engedély nélkül figyelhessenek és aktívan be is léphessenek bárki mobiljára, szigorúan hogy ellenőrizzék, hogy nem jailbreakelt-e...

Ezek alapvetően hülyék, nem kell nekik pénz sem hozzá.
---
Linux is bad juju.

"(this would be desirable to drug dealers, for example)"

Miert nem "terrorists"-ot irtak "drug dealers" helyett? Hatasosabb lett volna...:^\

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

És vannak olyan galád vállalatok amelyek,
- gyártanak 3cm-nél hosszabb éles késeket, amivel ölni is lehet
- gyártanak 130km/s fölötti sebességre képes autókat, amivel lehet gyorshajtani, és a táblák szerint ez nem éri meg mert ölhet

Én azt hittem, hogy azért mert rosszra is használható valami, attól még lehet hasznos. Egyébként eladási filozófia váltással lehet, hogy megszűnne az igény a jailbrake-re dear alma

Nem tudom, de amikor a 3G kijött, a páromnak úgy vettem függetlent, hogy besétáltam egy GSM boltba Budapesten,
azt mondtam, hogy
-"Jónapot kívánok, hivatalosan független, tehát nem jailbreakelt iPhone 3G-t szeretnék."
Erre azt mondták, hogy:
"-Momentán ez a 16 gigás fekete van, bruttó 165.000 Ft számlával, gyári doboz, bontatlan csomagolás, 1 év gyári garancia,
hiba esetén az Almáriumba kell vinni szevizelni, de ide is lehet hozni, megoldjuk,
emellett adunk ajándékba egy autós töltőt is. Ha fehér kellene, akkor a jövő héten lesz."
Erre én:
"-Köszönöm, ez megfelel.",
s kifizettem a 165.000 Ft-ot, azóta a páromnak hivatalosan, gyárilag független iPhone 3G-je van, amire a szoftverfrissítések is gond nélkül felmennek. Az igaz, hogy a dobozban olasz nyelvű nyomtatványok voltak az angol mellett, de ez nem érdekel különösebben, a lényeg,
hogy kapható hivatalosan független iPhone, és kész, ráadásul nem mindenféle trükkökkel, hanem "bemegyek a boltba és veszek" módon, gyári garanciával.

Igaz, úgy értettem, nem nagyon vagyok otthon iphone -ba.
8Most, hogy így mondod, beugrott, hogy a jailbreak arra jó, hogy ne csak az appstore-bol lehessen programot felrakni... viszont a függetlenítés is jailbreakkel jár, nem? Ezért szokták a függetlenítést is jailbreaknek nevezni nem?)

mit vársz egy olyan országban, ahol az autók külső, tükrére ráírják, hogy a tükörben látható autó közelebb van, mint látszik és pert lehet nyerni, mert a mikrosütőre nem volt ráírva, hogy házikedvenc fürdés utáni szárítására nem alkalmas...
Vagy a pickup platóajtajára meg rá van írva, hogy ne zárd a kezedre, mert sérülést okoz...

Valóban volt egy-két banális eset, amikor pert nyert valaki a böszmesége folytán. pl. leforrázta magát forró csokival (ez biztosan nem urbánus legenda). Viszont ennek a gyakorlatnak mára vége. Banális dolgok miatt már nem lehet pert indítani. Vagyis lehet, de nem lesz belőle semmi.

És az neked miért fájó, hogy ráírják a tükörre? Azt sem értem, miért baj, hogy figyelmeztetik a delikvenst arra, hogy figyelmesen csukja fel a kocsi platójának ajtaját. Bármilyen furcsa, egy ilyen kiírás hatására valóban jobban odafigyel az ember, és valóban kevesebb baleset történik.

Hozzájárul a globális felmelegedéshez egy jófajta babgulyás is.

Na és mi van az összes többi telefonnal, amit szétszerelnek/agyonhackelnek? Szerintem az apple által fent említett dolgokat akár egy régi 3310-esel is el lehet érni, hozzáértő kezekben. A script kiddie meg az IPhone-al sem tudja megcsinálni. Az meg már régen rossz, ha a GSM tornyot meg lehet fektetni vele. Mi van akkor, ha bugos egy telefon szoftvere? Nem hinném, hogy ilyet egy szolgáltató megengedne magának.

Így van! És képzeld el, hogy vesz Oszama egy Iphone-t, és lehalasztja az összes tornyot, meg megtöri a corporate networköt. Ja, de azt akkor is meg tudja csinálni, ha a jailbreak illegális. Hoppá. Lehet hogy mégis inkább a tornyok szoftverét kéne fixálni? Ááá nem.

Egy haverom jailbreak-elte a telefonját, és egy hét múlva elütötte egy autó. De legkésőbb két hét múlva úgyis vége lett volna, mert közben elkezdett rohadni a mája. Komolyan.

Az Apple alkalmazta Nyakó Pistit.

--
"Security people are leaches. The real heroes are the people who do development." - Torvalds, L.

a draskovicsnak van is róla flickje hogy jailbreakerek odalopóznak a vállukon többszáz kiló műtrágyával, és felrobbantják a gsm torony... lábtörlőjét

"tiszta drogdiller" (c) Csipkés Zoltán

--
trey @ gépház

Szerintem meg valahol jogos, a GSM tornyok valoszinuleg messze nem hulyeseg/hack biztosak, mukodik ahogy mukodik, gondolom nem keszitettek fol minden lehetseges inputra. Ha megis, akkor is lehet bennuk hiba.
Persze aki ert hozza eddig is trukkozhetett a telefonjaval, de ha ez a kor rohamosan kitagul (ertsd script kiddies), akkor tenyleg valos veszelye van annak, hogy nehany torony kisebb-hosszabb idore kiesik, legalabb arra az idore amig nem talalnak hozza javitast, vagy at nem veszi vmi mas a szerepet, stb...
Egy torony nem tudom hany ezer embert szolgal ki, de ha csak egy kozuluk epp akkor szenved vmilyen balesetet es pont nem tud telefonalni vmelyik vicces gyerek miatt...

Nem azt mondom, hogy a bezaras jo megoldas, de a hirtelen nyitasnak is vannak veszelyei, elobb keszuljenek fol ra.
Meg az is lehet, hogy a hasznalt protokoll eleve nem hulyesegbiztos, modositani a protokollt meg eleg sok penz lenne.

Egy torony nem tudom hany ezer embert szolgal ki, de ha csak egy kozuluk epp akkor szenved vmilyen balesetet es pont nem tud telefonalni vmelyik vicces gyerek miatt...

Ezret azert nem, egy 900MHz-s GSM torony 125 vivot tud kezelni (FDMA), mert tobb nem fer bele a frekvenciatartomanyba amit hasznalhatnak. Egy vivon 8 db idores van (TDMA), es ezekkel meg kicsit trukkozni kell, hogy a kozeli frekvenciasavok ne legyen foldrajzilag egymas hegyen hatan. Ezen osztoznak a mobilszolgaltatok, kb 32 csatorna/cella jut egyre.

--
ahan nem

Marpedig az. Ha vki ert hozza, akkor nem kell neki iphone sok penzert, eleg neki olcsobb eszkoz is, ami nem huz maga mogott egy csikot a csunyabacsihoz, mint egy csiga. Pl, egy lancfuresz a betapnak /egy 20 cm-es darabot kiapritva/, es par hetig jo esellyel allni fog a torony. Minden lancfureszrol le kell szedni a lancot!

HAHAHA

A jailbreak az jó. AppStore nem műxik szal bocsi de ez az alternativa marad nem???

sőt, ha ügyesen célzok és hozzávágom az nem jailbreakelt hypefónt a toronyhoz, és jó ponton találom el, akkor azzal is tönkretehetem a gsm tornyot és megbéníthatom a távközlést és világgazdasági válságot hozhatok létre! :)

----------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

Nem ertetted meg, mire probaltam utalni:
"és világgazdasági válságot hozhatok létre!"
Valaminek a letrehozasa: make. A do az cselekvo ige, es inkabb igere utal, semmint targyra. Most kivetelesen jol hasznaltam az angol nyelvet.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Figyelj, ezt elcseszted.
Nem egyszerűbb azt mondani, hogy "bocs, elb@sztam, tényleg "do" ", mint (már megint) oldalakon keresztül magyarázni, okoskodni??!....

Emellett ez bullshit: "A do az cselekvo ige, es inkabb igere utal, semmint targyra."
Ez nem értelmezhető, tehát nyílván való, hogy utólagos magyarázásról, okoskodásról van szó (már megint).

Ha ilyen veszélyes az iPhone (hardver + szoftver), akkor miért engedik a boltokban árulni?

Akkor ez olyan, mintha atombombát árulnának a boltban? :-)

Szerintem ez gaz. Ha a mobil tenyleg tonkreteheti a tornyot, akkor biztos az a legjobb megoldas, hogy megtiltjuk a jailbreakelest? A kedves bunozo (az igazi) biztos figyelembe fogja venni - huuu az almasok azt mondtak nem szabad, inkabb nem is folytatom az illegalis tevekenyseget...

Ugy gondolom nincs teljesen bolondbiztos rendszer, de ugy kell vedekezni, hogy meg kell probalni olyanra csinalni ami birja a kikepzest.

/sza2

Szerintem, ha valaki explicite GSM tornyokat akar tonkretenni, arra vannak olcsobb (koltseghatekonyabb) megoldasok is, mint csak ezert venni egy iPhone-t.

Gondolom a többi telefonban nincs ilyen processzor.

Úgy tűnik kevés munkavállalónak van gyereke az Apple-nél..

Most hogy felhívták mindenki figyelmét a Jailbreak-elés "veszélyeire", tuti kipróbálja az is akinek eddig nem volt hozzá kedve, de érdekli a dolog. A tiltott gyümölcs mindig édesebb, ez esetben meg pláne :)

Azert is baromsag az egesz, mert pl. ilyen alapon az OpenMoko is egy nagy terrorista fegyver.

Talán olyan rendszert kellett volna csinálni, ami csak a BBP-hez való hozzáférést korlátozná és senkinek nem lenne ingere arra, hogy azt megtörje. Lehet, hogy egyszerűbb (egyben biztonságosabb) is lenne maga a védelem.

"a jailbreakelt telefonok akár a GSM tornyok tönkremeneteléhez is hozzájárulhatnak"

Ezek idióták.

Esetleg mondjuk ágyúból kilövök a torony felé néhány ilyen telefont...

A személyi számítógépek legális birtoklása akár a szerverek feltöréséhez és terroristacselekmények végrehajtásához is vezethet!

"In short, taking control of the BBP software would be much the equivalent of getting inside the firewall of a corporate computer"

Azaz, ha valaki uralja a kliensszoftvert (=jb-elt iphone), akkor automatikusan bejut a vállalati tűzfal mögötti szerverre (=gsm adótorony). És erre az a megoldás szerintük, hogy tiltsuk be a kliensszoftvert (=jailbreakelt iphone). Arra nem gondolnak, hogy a betiltás a bűnözőket egy percig sem fogja visszafogni? Vagy esetleg a szervert(=GSM adótornyot) kéne megerősíteni?

Persze, drogterjeszteshez is jo akar. Nyilvan, a zongora meg emberek fejere ejtheto, az autoval lehet gyilkolni, stb. Ilyen elven nincs is olyan a vilagon, ami ne lenne rosszra is hasznalhato. Amugy akkor Apple szerint a nyilt telefon projectek nem veszelyesek? Akkor azokat kene betiltatni eloszor. Vagy ott (sincs) azert hozzaferes barmihez? Amugy ha meg a torony software-e tonkre is teheto, akkor talan fixalni kene a software-t, a security eltitkolas alapon cimu jatek soha nem vezet jora ...

Én csak azt nem tudom, hogy miért nem oldja meg a Apple, hogy ne lehessen ezt megtenni vele, vagy hozzáférni ahhoz a vacak processzhez, stb ...
Ha ennyi energiát fordítana arra, mint erre, akkor az egésznek nem lenne értelme.

Hisz meg valaki az Apple-nek barmiben is?

Eddig csak SciFi-ben hallottuk, hogy ha egy civilizáció eléri a csúcsát elpusztítja önmagát.
Az iPhone 3gS a civilizáció csúcsa? :)
Már itt tartunk? :)