Conspire - az XChat fork

Az XChat 2004-es shareware-ré válása óta sokan nem találják a megfelelő, Windows-on is elérhető ingyenes alternatívát. Elérhető néhány egyénileg készített build, de ahogy azt a forrásban található leírás is írja, ezek színvonala elmarad a hivatalos build-étől. Emellett az elérhető forrás fejlesztése lassú (Ohloh elemzés alapján egyre lassabb), új kiadás ritkán jelenik meg. Ám nincs ok a csüggedésre, ugyanis kezd alakot ölteni a 2007-ben útjának indított fork, a Conspire.

conspire in action

A Conspire az XChat 2.8 CVS verzióját vette alapul, és azóta számos újítás került bele:

  • GnuTLS alapú SSL támogatás
  • SASL támogatás
  • javított IPv6 támogatás
  • Cairo-alapú XText implementáció
  • HTML-szerű RGB színtámogatás
  • UPnP támogatás DCC-hez
  • új pluginek

Indulása óta a Conspire számos változtatást eszközölt az eredeti forráson (több, mint 800 commit-nál tart a cikk írásakor). A plugin API is újraírásra került, így az eredeti XChat plugin-ek jó eséllyel nem működnek benne (módosítás nélkül). A projekt infrastruktúrája a közelmúltban támadás áldozatául esett, így jelenleg nincs központi weblap, azonban a projekt Ohloh oldalán már számos információ és hivatkozás elérhető.

A Conspire legfrissebb verziója (1.0) jelenleg alpha állapotban leledzik. Ennek következtében nincsenek még rendszeres kiadások. A vállalkozó szelleműek ehelyett Unix-szerű rendszereken a

hg clone http://hg.atheme.org/conspire/

paranccsal tölthetnek le egy friss snapshot-ot, majd lehet forrásból fordítani, az INSTALL fájl utasításait követve.

A Windows port fejlesztése folyamatban van. Mivel nincsenek kiadások, így Windows build sem érhető még el, azonban a projekt jó úton halad ennek elérésére. Aki Windows-os fordítással próbálkozik, ne küldjön még bugreport-okat (ez a Unix verzió esetén sem tanácsos még), az alpha állapotra való tekintettel.

További információk a projektről elérhetők a kapcsolódó Wikipedia szócikkben, illetve a projekt saját wikijében.

Hozzászólások

grat, hajrá :-)
________________
Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz, 4 Gb ram, x86_64 2.6.29-gentoo-r5

hat nem ez az elso foss project ahol nem olvasztanak be minden patchet :)

>a munkájukhoz? :)

hat athemes sracok forkoltak mar par dolot ami nem sikerult jol :) (audacious)

de visszaterve xchat-hez nekem 1 bajom van vele jelenleg: pl ha sok szin van nehezen "refreshel" amikor valtol tabot, *nixon es windowson is de iirc windowzon meg lassabban refreshel (aszem windowzon a silverexes rol van szo)
remelem ertheto :)

es az is igaz hogy zed_ mostanaban nem nagyon aktiv utolso commit marcius (9), forum post majus (10)

persze en is orulnek ha sikerulne nekik windowzra osszehozni valamit

kiderül, hogy milyen lesz, nekem pár napja jól működik (a screenshot saját)

audacious-ból kíváncsi lennék a 2-esre, de az 1.x valóban elég bugos volt :D

de most így megnézve, még így is elég szépen teljesített, ez is (meg hogy egy évek óta nem fejlesztett player a 2.) szépen jelzi a linuxos zenelejátszók színvonalát :D

Épp ez érdekel, hogy mi történik akkor. A gondolatod nem fejezted be én meg nem akarom helyetted kifejteni, hogy mire gondolsz. Szóval érdekel, hogy mire akarsz kijukadni.

Szóval. Szerinted?

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.2, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

Na ez most zavaros nekem.. Elkezdtek fejleszteni egy IRC klienst, mert win-re nem volt nyilt és normális IRC kliens.. Fejlesztik, fejlesztik, majd kiadnak ey linuxosat, mondván, hogy lassan kész a win-es portja is.. De ha alapból is a win volt a probléma, akkor miért nem abba az irányba mentek el nyomban?

edit: Jó.. A cikk volt kicist félreérthető számomra.. "Conspire is an IRC client for Unix-like systems" - ebből azért már látom, hogy a win port tényleg csak másodlagosnak indult..
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..