Visszavonta az IBM a Sun Microsystems felvásárlására tett 7 milliárdos ajánlatát

Címkék

A New York Times - amelyik a múlt hét végén még arról számolt be, hogy pillanatokon belül bejelenthetik a Sun felvásárlását - most arról ír, hogy az IBM vasárnap visszavonta a Sun Microsystems felvásárlására kínált ajánlatát.

A lap szerint a "Nagy Kék" egy nappal azután vonta vissza ajánlatát tegnap, hogy a Sun vezetése megmakacsolta magát az óriásvállalat által tett csökkentett ajánlat miatt. Legalábbis erről számolt be az a három ember, aki tisztában van a tárgyalás részleteivel.

(Jelenleg) úgy tűnik, hogy tárgyalások több hetes egyeztetések után zátonyra futottak. A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Yess! Remelem nem lesz ebbol a Sun felvasarlasbol semmi.

Még inkább a szolgálatásközpontúra. Viszont akkor a felhasználóknak és vevőknek jó üzletet jelentő árucikkei (tervezett vasak, szoftverek) talán kisebb prioritást kapnának... Vagy egyszerűen másolja az IBM üzletmodelljét, és cserélje le a cég hozzáértő kockásingeseit okosakat mondani tudó zakósokra ;)

Az IBM-nek is okos "megmondóemberei"* vannak, a különbség inkább az, hogy a Sun szoftverek gyorsabban képesek lépést tartani az igényekkel kis módosítások esetén, míg IBM területen minden nagyon robosztus és megfontolt. Szóval nem a hozzáértésen, inkább a marketingen múlik, szoftver-marketing téren a Sunnak nagy lemaradása van ebben, sokat tanulhatna az IBM-től, ahol "megoldásokat"* is el tudnak adni, nem csak vasat.

* jó értelemben

A félcinikus megjegyzésben benne volt a valós értékelés is:) Értenek is hozzá, de a cég belső szerkezete és kommunikációs stratégiája teljesen más, hatékonyabb és jobb, pont úgy, ahogy írjátok. (Viszont merevebb és szabályozottabb is talán.) Egy erőteljesen műszaki beállítottságú "kockásingest" persze ez nem hat meg, de szerencséresajnos nem mindig ők a döntéshozók a cégnél. Sun hozzáértésével sem lenne semmi baj, sőt.

SÜN!

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Emlékeztet engem az ügylet a M$-Yahoo ügyre...

Lesz meg ot milliard is az a het. Majd lesz harom, majd egy...
Nem kell annyira tulertekelni a Sunt, plusz a leepites is penzbe kerul.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A jelen szituáció a SUN ellen dolgozik. Akár megveszik, akár nem.
Ha megveszik eltűnhetnek zseniális fejlesztései, akár sw, akár hw.
Ha nem veszik meg jelentősen leértékelődik a vállalat kapitalizált (és valós) értéke.
Szerintem most kellene short pozíciókat nyitni a SUN-ra. (A spekulánsok szerintem már rajta vannak.)

Fogalmam sincs arról, hogy ez jó vagy nem jó az egyik vagy másik cégnek.
Azt tudom, hogy profitorientált üzleti vállalkozás mind a kettő. Nekünk fogyasztóknak az a jó, ha mind a kettő eredményes, fejlődik, de nincs monopol helyzetben, hanem a verseny korlátozza őket.
Teljesen szubjektív, de mind a két cégnek vannak értékei, kár lenne ha ezek elvesznének.
Amúgy meg tényleg fogalmam sincs, hogy ez mit jelent nekünk.
Sajnos van egy olyan érzésem, hogy akár egy kártyajáték is lehet, ahol néhány kártyapartner összehangoltan licitál vagy blöfföl, míg mások igyekeznek felfedni az összejátszásokat és védekeznek ellene.
Tudom nem más ez mint Monopoly élesben.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

telleg a ppc meg a sparc igy eleg nagy konkurencia egymasnak nem ugy mint az amd vs. intel

:)

(sztem senkinek se fajna ez a fuzio, max a sun eletkepes dolgai tovabb elnenek nem rantana be az az irdatlan nagy fostenger amibol a ceg az elmult idoszakban bevasarolt(pl. mysql) es amibol egyedul nem lesz eselyuk kivergodni. sztem.)
--
.

Pont, hogy úgy értettem, hogy jól jönne nekik a tőkeerős fölvásárló, aki kihúzza őket a nagyon marasztaló fostengerből. :))

Amúgy ZFS nélkül tényleg nem bírnék létezni, mert ez van az otthoni médiaszerveremen. :) De azt nem mondtam, hogy ez a Sunnak profitábilis. :))

--
"How do you work in a team situation when all the other team members are fools and idiots?"

:DDD

sztem a fel SU:N a te mediaszerveredbol el.
nah jo nezzuk:

-java -> lehet fikkantani de enterspajz, fut binuxon is meg aixon is meg kisfaszom tudja meg min(.NET mint egyetlen alternativa, de az nem fut midnenen)

-netbeans -> lehet benne ruby, python, C++, java dolgokat molyolni(soot railset is!), es eleg jo ficsorok vannak szeretjuk

-ZFS -> erdkes kiserlet arra hogy nem fajlrencer ficsoroket adjunk el fajlrencer ficsorkent csakhogy megkonnyitsuk az szegeny agyonterhelt adminok eletet, mellesleg egy egesz kenyelmes kis dolog ez telleg (zfs send snapshot es tsai)

-sun fire serverek -> lowend kategorias x2100at hasznalok, amiota beraktuk a helyere megy, jopofa a remote install, tisztara mintha IBM blade szeretjuk

-slowaris -> nem terelgettem meg sokat ilyet de akiknek adok a szavara azok megvannak vele elegedve, biztos jo

-glassfish, xvm, openoffice -> nem hasznalom ezeket annyira h velemenyem legyen roluk, meg vagyok nelkuluk :)

vannak olyan dolgok amiket nagyon reklamoznak pedig sztem erdemes volna jobban tolni. pl:

http://www.sun.com/software/products/postgresql/

az egy masik kerdes h mibol van a beveteluk. az ibm nagyon jol latta a dolgot h csak olyan gepeket erdemes gyartani amin nagy a profit(bladek, nagyobb gepek) es ezentul mindent el kell adni amin kicsi(laptop, pc). ezentul be kell allni a buzzword fagott managerek erdeklodesi korebe eso dolgok moge, linux and so on. jah es esetleg nem art a konzol piac 99% at lefedni processzorokkal mikozben intel meg amd halomra olik egymast az x86 piacon(persze mindket vendortol legyen szerveretek just in case, http://www-03.ibm.com/systems/bladecenter/hardware/servers/hs22/index.h…, http://www-03.ibm.com/systems/bladecenter/hardware/servers/ls22/index.h…)

kell support? szorgos kis ibm mernokok ott segitenek ahol tudnak level 0-tol egeszen fel ami mar telleg mernoki kerdes, penzugyi suuport kell? azis van!

szerintem

--
.

Hja, elég jól összefoglaltad. A Sunnak van jópár remek terméke (itt nem a MySQL-re gondolok :))), csak balfaszok és nem tudnak belőle pénzt csinálni. Ha az IBM megveszi/megvette volna, talán profitábilissá tudja ezeket tenni, már ha persze egyáltalán érdeke.

--
"How do you work in a team situation when all the other team members are fools and idiots?"

Elég nagy slamasztikában vannak, és azt valahogyan meg kell oldaniuk.
Az persze más kérdés, hogy a felvásárlás mennyire segít a dolgon.

--
Kum G.
www.pingvinbolt.hu

Erről jutott eszembe, hogy volt egyszer egy jó kis cég a Mainframe szegmensben: DEC azaz Digital Equipment Corporation, ma már csak a WiKi-ben találtam rá. A DEC-et felvásárolta a Compaq. A Compaq meg néhány év múlva beolvadt a HP-be. A DEC termékei a VAX majd az Alpha a hozzájuk való VMS op. rendszerrel együtt mára szinte eltűntek. Pedig a Compaqnak nem is volt korábban ilyen terméke, az ember azt gondolta volna, hogy fejleszteni és versenybe szállni akarnak vele. A Compaq mint a HP egyik notebook termékvonala a nevében él tovább.
A végeredmény egy nagyobb? HP. Szerencsére vannak versenytársai a különböző profiljaiban.
Csak úgy beugrott.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Ezt értem én, de ha a Compaq nem piacot vett és nem terméket vett, akkor mi a csudának kellett neki a DEC? Persze az lehet, hogy rosszul számították ki a piacot. Így legalább az egészet felfalta HP. (A nagy hal megeszi a kis halat. Marx mondta ezt ugye?)

(Én dolgozatm VAX és Alpha gépeken sok-sok éve és szerettem mert jó gépek voltak és a VMS is barátságos volt.)
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Úgy érthető lenne! De a DEC nem volt konkurenciája a Compaqnak. A DEC szervereket gyártott a Compaq meg PC-ket. Jó, volt olyan is, hogy DEC-PC de nem jelentős. Jóformán csak az vette akik DEC szervert használtak.
Ezért írtam, hogy nem piacot vettek és nem is terméket, mert nem igazán folytatták az Alpha és VMS vonalat.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Némi pontositas: a DEC nem a mainframe szegmensben tevekenykedett. A mai HP portfolion jelentos eladasokat kepviselo Proliant szerverek oset a DEC (kesobb Compaq) PC szerverei adtak. A DEC korabbi fejleszteseibol az Alpha termekvonal az, amit kivegeztek. Mas dolgok (pl. EV-6) kesobb masutt visszakoszontek.

A VMS-t eletben tartjak, portoltak Itanicra is, az nem vilagos, hogy mik (vannak-e) a hosszu tavu terveik vele.

Akkor ez csak egy trükk volt a részvények árának feltornázására?

Inkább fúzionáljon a Yahoo-val, az lenne a tuti :-)

De jo, hogy hallgattam az osztoneimre, es meg a hetvege elott eladtam az osszes JAVA reszvenyt ;-)