Ezen a héten történt a KDE táján (2009. február 1.)

Címkék

Videó- és hangfájlok előnézetének támogatása a Dolphin „jellemzők” panelén (hasonlóan a fájldialógushoz). Egy új „aktív ablak kiemelése” effektet fejlesztettek a KWin-Composite-hoz. A fájlfigyelő plasmoid szűrési lehetőséget kapott, ezen kívül dolgoztak az üdvözlőn, illetve bekerült az „OpenBrain” és a „Translatoid” Google Translate alapú kisalkalmazás. A képernyőkímélőt igyekeznek úgy átalakítani, hogy most már csak a KGLEngine-t használja.

Megtörténtek az első lépések interaktív ábrák elképzelésének implementálásához a KAgebrában. A KTurtle objektumorientálttá válik. A Kolf NG 3D-s nézetet kap, és ennek első része már el is készült. Az Amarok 2-be kerülő ReplayGain és könyvjelző-támogatáson sokat javítottak. Sok változás történt a Facebook fotó letöltő/importáló KIPI pluginon (amit a Digikam, Gwenview stb. használ). A Strigi már támogatja az LZMA tömörítést, így az ezzel az algoritmussal tömörített RPM fájlokat is. A Konversation KDE 4-re való átültetése folyamatosan zajlik. A KPackageKit és a Krita DynaDraw modulokon is fejlesztettek. Elkezdték a Kexi-ODBC kapcsolat építését. Sok kiadás szempontjából kritikus hibát javítottak a KOffice diagram alakzatában. A LinTV kezdeti támogatása. A Sonnet automatikus nyelvfelismerőjén és kapcsolóján újra elindult a munka. A Ktorrent 3.2 RC 1-et, a KDevelop beta 1-et pedig kiadásra jelölték.

Gyorsan tekintsük át, hogy melyik program mire is jó:

  • KGLEngine: egy ütközésdetektáló, OpenGL-t használó motor. Két OGV videó megtalálható róla itt és itt;
  • KTurtle: a Logo programozási nyelvet megismertető és lefordító program;
  • Kolf-NG: egy elég összetett renderelő motor volt egyszerűbb geometriai objektumokhoz, majd később egy játék készült belőle;
  • Konversation: KDE-s IRC kliens, automatikus UTF-8 felismeréssel, SSL- és könyvjelző támogatással, DDC fájlátvitellel;
  • Kexi: a KOffice adatbázis-kezelő része
  • Sonnet: a KDE 4 többnyelvű helyesírás-ellenőrző programja, automatikus nyelvfelismerővel és egyszerű API-val.

Sebastian Kügler mutatja be a „Lion Mailt”, az új, Akonadi alapú e-mail plasmoidot.

Ötlet
A „Lion Mail” egy olyan új plasmoid, ami az asztalon jelenít meg információkat az e-mailekről. Az alapfeltevés az volt, hogy mutasson néhány kiválasztott levelet, illetve értesítsen bizonyos feltételek teljesülése esetén (például „Mutasd meg az új leveleimet a 'magán' és a 'munka' könyvtáramban, de csak az utóbbiba érkezőkről küldj értesítést.”) Egy olyan egyszerű módot szeretnék teremteni az e-mailek kezelésére, ami nem szakítja meg a munkamenetet, úgy, hogy gyors hozzáférést enged a levelekhez: könnyen eldönthesd, hogy most azonnal foglalkozol az adott e-maillel vagy pedig elteszed azt későbbre, mindezt „teljes feladatváltás” nélkül. A húzd-és-ejtsd támogatás is tervbe van véve: természetes lesz, hogy csak kihúzol egy levelet vagy egy könyvtárat az asztalra, ha éppen szükséged van rá a jelenlegi feladatodhoz.

Tervezés
A Lion Mail három részből áll: az Akonadi adatmotorból, egy e-mail kisalkalmazásból és a Lion Mail tárolóból.

Az Akonadi adatmotor biztosítja a plasmoid levelekhez és kapcsolatokhoz való hozzáférését. A kisalkalmazás az adatmotort használja, hogy elkérje a fejléc-információkat és a gyűjteményeket az Akonaditól; ez pedig mindent akkor tölt be, amikor szükség van rá. Az alapötlet, hogy ő gyűjtemények listáját kínálja, és azokhoz a gyűjteményekhez pedig az e-mailek listáját. Ugyanez vonatkozik a kapcsolatokra is.

Az „e-mail üzenet” kisalkalmazás jeleníti meg egy levél tartalmát (feladó, tárgy, címzett stb). Sok formát ölthet. Egy kis alkalmazás csak egy sor magas, nagyon hasonlít egy listview elemre vagy egy menüre. Viszont minél több helyet kap, annál több információt jelenít meg. Az Akonadiban megkülönböztetik a levelek fejléceit és metainformációit a törzstől és a csatolmányoktól. Ez utóbbit csak akkor tölti be, ha szükség van rá, mivel igen nagyok is lehetnek.

A Lion Mail egy tároló, ami gyűjteményeket tartalmaz. Ezek Plasma bővítőkként (extenders) vannak megvalósítva, tehát elvághatod a kapcsolatot tőle és máshova teheted az asztalon. A gyűjtemények egy beállításon osztoznak (a Lion Mailén), de amúgy elég függetlenek. Egy gyűjtemény általában e-mailek csoportja (például egy könyvtár) vagy egy Akonadi lekérdezés.

Állapot
Az eddig elmondottakból még csak az alapok vannak megvalósítva, tehát kezdetleges fázisban van a projekt. Hiányoznak képességek belőle is (például az értesítések), de az Akonadiban sem teljesen kidolgozott a keresési rendszer, így attól is függ. Aztán természetesen minden adatnak az Akonadihoz kell először mennie, tehát a felhasználó csak akkor lát valamit működni, ha a KMail már portolva lesz arra, ami viszont csak a 4.4-es kiadásra valósul meg. A Mailody viszont már használja a köztes réteget, így azzal már jól működik a Lion Mail.

Jövő
Van néhány ötletem a jövőre nézve is (ami talán csak annyit jelent, hogy lassan kódolok ;-)). Először is, lehetővé kell tenni, hogy az új leveleket a Lion Mailből is lehessen ellenőrizni. Szeretném szorosabbra fonni a köteléket a kapcsolatok modullal, hogy több információt is megtudhass azzal, akivel levelezel. Már hozzáadtam ennek kezelését az Akonadi adatmotorhoz, de elég durván kidolgozott még csak. Ezek után szeretném, ha teljesen NEPOMUK-integrálttá válna. A címkézés és osztályozás lennének az első lépések, majd pedig az e-mailek keresztbehivatkozása (kapcsolódó levelek), a mutatott gyűjtemények közötti váltás vagy a jelenlegi tevékenység alapján az értesítések letiltása vagy engedélyezése lennének a következők. Tehát ha egy másik projektre váltasz, akkor azok a levelek és kapcsolatok már rögtön a lábaid előtt hevernek.

Ezen vad álmoktól elvonatkoztatva a Lion Mailnek ki kell elégítenie a „szeretném, ha szólna, ha valaki levelet küldött nekem” igényt is, tehát először az alapokat kell működésbe lendítenem.

Nuno Pinheiro, a KDE grafikusának blogjáról származik a következő bejegyzés a KDE 4.3 kinézetével kapcsolatban.

Az Air volt az a háttérkép, amit a KDE 4.2-re mutattunk be, de ez csak egy valami nagyobb kezdete volt. Az Airt kicsit másnak szántuk, mint az Oxygen; valami, ami olyan felhasználói bázisnak is imponálhat, aki egy kicsit szexibb élményt keres az Oxygennél, de ettől függetlenül szépen beleillik abba, amink van.

Az első dolog, amin elkezdtünk dolgozni, egy Plasma téma volt. A Plasma, mérhetetlen rugalmasságával és a remek programozó csapatának köszönhetően semmiben sem gátolt minket.

Egy másik elképesztően jó dolog a Plasmában az, hogy képes bármivé válni, amivé akarod. Tehát egy KDE 4.3-as felhasználó asztala akár így is kinézhet, ha szeretné, méghozzá bármilyen külső alkalmazás használata nélkül:

Ez csak egy példa, hogy mennyire egyszerűvé lehet tenni a KDE 4.3-as asztalt, amint minden tervünket megvalósítottuk. Az új tálca darab hamarosan elkészül, illetve jelenleg is folyik a munka a a feladatsoron, ami lehetővé teszi majd, hogy különböző módon rendezd a futó/futtatható alkalmazásaidat stb stb.

A KDE hamarosan olyan asztali környezetté válik, amire szükséged van és nem olyanná, amiről mi hisszük, hogy szükséged van.

Ezt pedig nagyon jónak találom.

Statisztikák:

Beküldések: 3163 db történt 272 fejlesztőtől, 7602 sor módosításával és 1899 új fájl hozzáadásával.
Nyitott hibák: 16658
Nyitott kérések: 14850
Megnyitott hibák: 734 az utóbbi 7 napban.
Bezárt hibák: 544 az elmúlt 7 napban.

Összegzés

Beküldési statisztikák:
/trunk/KDE - 645
/trunk/l10n-kde4 - 581
/trunk/playground - 348
/branches/work - 319
/trunk/www - 223
/branches/stable - 204
/trunk/extragear - 194
/branches/KDE - 187
/trunk/kdesupport - 121
/trunk/koffice - 76

Nyelvi statisztikák (KDE 4.2):

Sajnos a múlt héten nem volt elérhető a KDE nyelvi szervere, így akkor kimaradt ez a rész.

1. Galiciai: 100.00%
2. Alsó-szász: 100.00%
3. Svéd: 100.00%
4. Ukrán: 100.00%
...
27. Magyar: 73% (61.154 sor lefordított szöveg)

További információk és rengeteg statisztika megtekinthető az e heti KDE Commit Digest weblapján.

E heti tipp:

A KDE-ben minden ablakhoz léteznek egyedi beállítások, melyeket az ablak címsorán jobb gombbal kattintva a Speciális > Speciális ablakbeállítások menüpontban érhetsz el.
Ezekkel meg tudod mondani, hogy mit lehessen, és mit ne lehessen tenni egy ablakkal, mint például:

  • Ne legyen bezárható
  • Melyik asztalon nyíljon meg
  • A többi ablak fölött/alatt legyen-e
  • Megjelenjen-e a feladatlistán vagy a lapozóban
  • Áttetszőség mértéke
  • Mozgatásnál áttetsző vagy átlátszó legyen-e
  • Kaphat-e fókuszt
  • Mennyi legyen a minimális vagy maximális mérete
  • Fogadja-e a globális billentyűkombinációkat

E heti érdekesebb hírek, tippek a KDE és a Qt világából:

  • Elkészültek a KOffice diagram ikonjai [1];
  • Megjelent az Eigen 2, egy kicsi és hatalmas teljesítményű matematikai könyvtár [2];
  • A könyvtárak törlése tízszer gyorsabb lett! [3];
  • Ha segíteni szeretnél a userbase.kde.org MediaWiki beállításában, jelentkezz [4];
  • A KDE 4.3-ra pár kattintás lesz mindössze egy Plasmoid összeállítása. Ezért készül a PlasMate [5];
  • Az Amarok meghívást kapott a 2009-es CeBIT rendezvényre [6];
  • Megjelent a digiKam 0.10.0 RC 2-es kiadása [7];
  • Megjelent a CMake 2.6.3 sok újdonsággal és hibajavítással együtt [8].

Hozzászólások

Köszönöm a bőséges, igényes infót!
Remélem hamarosan már én is a 4-es sorozat desktop felhasználói táborát gyarapíthatom, a jelenlegi 3-as helyett. ;)

Hatalmas riszpekt!

Az a plasmoidon keresztüli email fitty-fütty érdekes dolog. Node a kérdés: ez olyan felbukkanó menü izé vagy, csak ott van az asztalon és boldogság? Mert ha az utóbbi, akkor eltakarja az alkalmazás amivel dolgozom ;)

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Gondolom a szövegben az "értesítés" azt jelenti hogy a notification rendszerrel is kapcsolatba kerül a plasmoid, tehát a beállított paraméterek teljesülése esetén majd felugró értesítést is kapsz. Ha egyszer elkészül (ugye kde 4.4).

--
"Dude, you can't take something off the Internet.. that's like trying to take pee out of a swimming pool."

grat a leíráshoz, igényes összefoglaló.

amit én hiányolok az már csak az, hogy lehessen végre ujjlenyomatleolvasóval authentikálni, screensaver-t feloldatni stb. mindenféle hack nélkül

Ezen a héten történt a KDE táján (2009. február 1.)
? DATE MISMATCH ERROR.
READY.

Error 500 - Server Too Busy

Amúgy, ha elolvastad az eredeti cikket is, akkor láthattad, hogy kiegészítettem egy blogbejegyzéssel (ahogyan múltkor is), friss hírekkel (gondolom, ezeket is gondosan ellenőrizted), tippekkel (ez lehet elavult?), illetve a nyelvi statisztikák is frissek.

Szóval egyedül annyi a gondod, hogy a bevezető régebbi?

--
Elder Scrolls

Végre kezd megérni annak a gyümölcse, hogy a KDE4-et teljesen újraírták, és remek programkönyvtárakkal, meg szolgáltatásokkal vértezték fel. Ezeket ugyan tovább tart megírni, mint egy sima programot ezen célokra, de amikor ez elkészül, utána már gyerekjáték akár 100 programban is felhasználni ezen szolgáltatásokat. Igaz, ennek több év gyengélkedés, meg átmenetileg jópár kiábrándult felhasználó lett az eredménye, de hosszú távon akár még jelentős felhasználói-tábor növekedést is könnyen elérhetnek vele.

Minden elismerésem mellett azt kell hogy mondjam, hogy a héten zavartam vissza a 4.2-őt a gépemről, mert összefoglalóan eléggé egy instabil szmötyi még jelen állásában. Látszik hogy alakul a dolog, de ez még messze nem valódi consumer release

"Az új tálca darab hamarosan elkészül, illetve jelenleg is folyik a munka a a feladatsoron, ami lehetővé teszi majd, hogy különböző módon rendezd a futó/futtatható alkalmazásaidat stb stb."

Na ez remek, végre valami normális tálca lesz :)
Még várok de már látom én is hogy megéri majd váltani, kezd tényleg összeállni a kde4! Ápropó már hónapok óta olvasom ezeket az összefoglalókat, tényleg hatalmas köszönet értük!

Minden elismerésem mellett, engedd meg hogy belekössek:

"tálca darab" hát izé. A KDE bevezetett egy új fogalmat, 'part'. Ezt sajnos vagy nem fordítjuk, vagy nem tudom minek kellene fordítani, de a darab az nem a legjobb rá...
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

A közelmúltban jelent meg két kompakt taskbar-alternatíva is. Ezek közül én az elsőt (STasks) favorizálom.

http://kde-look.org/CONTENT/content-pre1/99739-1.png

STasks - http://kde-look.org/content/show.php/STasks?content=99739

Ennek a működéséről van videó is:
http://www.youtube.com/watch?v=qY_0xSdyy6s
http://www.youtube.com/watch?v=3vEqbVBfM8g
-------------------------

http://kde-look.org/CONTENT/content-pre1/99737-1.png

Fancy Tasks - http://kde-look.org/content/show.php/Fancy+Tasks?content=99737
Ez egy dock-kezdemény.