KDE 4.2.0

Címkék

"Egy teljes év telt el a KDE 4 sorozat kezdete óta és a KDE közösség ma büszkén jelenti be a KDE 4.2 "The Answer" kiadását. E harmadik "feature" kiadás lenyűgöző mennyiségű új szolgáltatást és nagyszerű stabilitást hoz. A KDE közösség biztos abban, hogy a KDE 4.2 ellenállhatatlan választás a végfelhasználók többsége számára a rajongókat célzó korábbi kiadások után."

[ hivatalos bejelentés | kiadási információk oldal | további részletek ]

Hozzászólások

A következő verzió neve "The Question" lesz. ;)

Felpakoltam Kubuntu 8.10 Experimental repoból. Mivel kubuntu.org azt írja, hogy csak soon lesz fent, ez gondolom még csak az RC.

Kellemes, gyors, van már desktop switch egérgörgővel. Plasma néha még kicsit fagyizik, de ez lehet, hogy csak RC-beli probléma.

Ebből már az RC is kellemes meglepetés volt, a végleges meg most települ. Pedig egy hete még azt hittem, hogy sosem váltok KDE4-re, de ez most meggyőzött. Pedig magamat inkább KDE rajongónak sorolnám be, de az eddigiek még úgy is gyengécskének tűntek.

Nagy Péter

egész stabil, livecd-t próbáltam

kellemes meglepetés volt, hogy kopete alatt mentek az offline msn msg-k is in/out egyaránt
___
info

Én KDE3.5-öt használok egyébként, a 4.2rc-t (vagy valami ilyesmit) egy livecdről próbáltam.

Alapvetően nem rossz, persze kicsit szokni kell, mert azért különbségek is vannak. De ez nem baj.

Mivel Debiant használok, és még nincs normális repoban, experimental-t meg nem akarok feltenni, ezért még nem állok át, de gondoltam, akkor most már meg is kérdeznék pár dolgot:

Vannak ilyen izék (azt hiszem plazma a neve, vagy plazmoid, vagy valami) amik pl. információt adnak a gépről, az ilyesmit szeretem.
-Van egy, ami hőmérsékleteket mutat, de ha bekapcsolom, akkora listát látok, ami kilóg a képernyőről, és nem tudom beállítani, hogy mondjuk csak ez meg ez kell, a többi nem. (A dolog másik fele, hogy ennél a látványos mutatós dolognál nekem jobban bejött a 3.5 alatt a kima, ami számmal írta ki, hogy pl. cpu0: 37°, cpu1: 39°, és állítani lehetett, hogy miket írjon ki)
Szóval 1: Van-e valami trükk, hogy a most látható cucc ne mindent mutasson? 2: lehet-e mondjuk csak számmal mutatni analóg műszer helyett?

-Van egy, ami proci terhelést mutat, de ha jól látom, csak egy nagy szürke izé a grafikon. 3.5 alatt van egy system monitor nevű cucc, ami nem historikus grafikont mutat (ami kevésbé érdekel), hanem a pillanatnyi értéket 3 csíkkal (stacked bar): CPU, memória, swap. Ami klassz, hogy különböző szín tartozik pl. a system, a user, a nice és a wait cpu részhez, illetve memóriában is van kernel (ezt nem szoktam látni), meg used, cache, buffers.
Ilyesmi van esetleg? Akár külön is cpu meg memória, az se baj, ha csak historikus, csak legalább legyen stacked.

-Van egy, ami a harddiskről tol infót, de sajnos csak partíciókról, az meg nem információ, hogy az LVM fizikai kötete mekkora, és 100% full, én a logikai köteteket szeretném látni.

- a panelen az órát fuzzy módon szoktam használni. Most rálóg mindenféle, és betakar. Ez így elég gáz. Ehhez kapcsolódik, hogy nem sikerült pozícionálni a panelen ezeket a plazma izéket, volt egy, ami pl. minden teret kitöltött, de egyébként is csak a létrehozás sorrendjében voltak, nem tudtam pl. átrendezni.
Ezzel mit lehet tenni?

Lehet, hogy ezekre intenzívebb használat után rájönnék, de most egyelőre eléggé zavarnak. Főleg a pozícionálás, az, hogy a megszokott információk nem elérhetőek (még), azzal együtt tudok élni.

A hőmérsékletmutatót be tudod állítani, csak unlockold a Plasmát (jobb felső sarok), és menj rá a plasmoidra, majd kattints a beállítások ikonra.
Az átrendezéshez pedig használd a tálca jobb oldalán megjelenő Plasma ikont. Rákattintás után tudod mozgatni a tálca elemeit.

--
Elder Scrolls

Na, most nézegettem. Vannak dolgok, amik tetszenek. És vannak, amiket fogalmam sincs, hogy lehet megcsinálni (ha lehet), de így, ahogy van, nem tetszik.

Átrendezni már át tudom, ez jó.

A system tray-ben baromi nagyok az ikonok, a desktop pager két sorban mutatja, a quick launch 3 sorban, de a systray mindent egy sorban, hatalmas ikonokkal.
Van egy energia applet, ennek is a system tray-ben lenne a helye (Szerintem).

A billentyűzetkiosztás váltásnál nem találom a sticky opciót... Így most minden váltásnál végig kell tekerni az összesen. 3.5-ben meg csak az utolsó kettő között váltott a billentyűkombináció.

Quciklaunchoz lehet valahogy hozzáadni alkalmazást? Mert így, az alapértelmezett hárommal nem sok értelme van :-)

A hőmérős hülyeség méretét lehet valahogy állítani? Olvashatatlanul kicsik a szövegek, viszont nagy felesleges analóg kijelzők vannak. 3.5 alatt a taskbaron elfért mindkét (fontosabb) hőmérő + a processzorok sebessége.

Felraktam a KDE 4.2-t.

Szerintem továbbra is mögé lehetne írni, hogy beta,de legalább érezhetően gyors.

Talán a 4.99 már rendes desktop lesz. Mindenesetre ezt fogom használni, mert a tetvészkedés jobban idegesít, mint az, hogy alig megy rendesen valami.

Valakinek van arról elképzelése, hogyan lehet a KDE4-et felvilágosítani, hogy a videó DVD-khez ne a dolphin-t nyissa meg? Nem az AUDIO_TS és VIDEO_TS folderek érdekelnek alapjáraton.

Lassan olyan lesz a KDE kinézete, hogy már nem hányom el magam tőle - ilyen egyszeri szempontok erősen befolyásolnak -, talán még ki is próbálom valamikor.

Patrick nem sokat késlekedett és a Slackware-current ágában már ott figyel a KDE 4.2.0

"Tue Jan 27 14:33:35 CST 2009
KDE 4.2.0 is released -- congratulations to the KDE development team for such
an amazing job on this beautiful and highly user-friendly desktop environment!
Thanks also to Eric Hameleers, who did a ton of work getting KDE 4.2.0 ready
for Slackware. Once again (for now), these packages are compatible with
Slackware 12.2. Enjoy! :-)"

--
Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.

Ez már a "4.0"? :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Már a 4.1 óta használom, és tetszik. A 4.1-hez képest stabil, de azért van még tennivaló rajta. (Pl. Tálca áthelyezésekor eltűnik a háttér/fehérre vált.)
Viszont ami nagyon visszataszító: Asztali effektusok bekapcsolása után 45%-os processzorterheltség... Compizzal ilyet nem csinált. Ettől eltekintve meg vagyok vele elégedve. :)

Nem lehet ekkora bughalmazból 3 hónap alatt rendesen futó rendszert csinálni.

A KDE4 és a KDE3 között eszméletlen nagy különbségek vannak. Szerintem nincs olyan fájl, ami a portolás során érintetlen maradt.

A viszonylag stabil KDE3-ból csináltak egy instabil KDE4-et.
A KDE3-nak volt ideje arra, hogy kiforrjon, ellentétben a KDE4-gyel.

Ha stabil rendszert akarsz, használd a KDE3-at. Persze a KDE4-nek gondolom sok vonzó új szolgáltatása lesz, ami a legtöbb felhasználót végül kárpótolni fogja az instabilitás okozta kényelmetlenségek miatt. Előbb utóbb meg stabilizálódik.

Szerintem elolvasni sincs idejük jelenleg a bugreportokat.

Beküldtem egy hibát 1 évvel ezelőtt és mostanra került FIXED állapotba.

A KDE 4.2 updetelem RC1-ről ne tudjátok meg micsoda kavarc volt utána. Pedig beállítások próbálgatása után törltem a .kde4 könvtárat , de az eredmény ugyanaz. Debconfot is végigfuttattam Új fehasználót csináltam de az eredmény nála is ugyanaz .Most újra teszem a rendszert (experimentál-ból) remélem jó lesz. Majd ha fennt van véleményemet leírom ide.
Tanulság képpen: Ha stabil KDE 3.5.9-es van vagy 4.2 RC1-ed van akkor nem szabad updetelni.(Szerintem ezek szerint 4.1.4-ről sem).
Vagy újra felrakod a rendszert 4.2-vel. Vagy hagyod az egészet úgy ahogy van.

- Nem kezeli a videó DVD-ket rendesen (a dolphin nem megoldás).
- A Plasma fagyogat (legalábbis vagy 2-szer újra kellett az X-et indítanom, mire sikerült beállítani)
- Nehézkes az egérkezelése, nem logikus
- Nem bírtam parancsot kiadni, mert a jobb klikk a desktop-on nem ment
- A CPU monitorozó eddig nem ment (most nem tudom, hogy megy-e a 4.2-ben)
- egy csomó más kisalkalmazás hiányzik
- nem kompatibilis a 4.1-gyel (Quick Launcher kipusztult)

Első nekifutásra csak ennyit tapasztaltam egy nap után, komolyabb tesztelés nélkül. Ezért mondom, hogy beta.

Ha elsőre ennyi hiba jön elő, akkor komolyabb használat után vajon mennyi fog?

Ha most azt mondom hogy nálam ezek egyike sem jelentkezett már a 4.2rc-ben sem (a dvd video kezelést leszámítva, mert olyanom nincsen, nem tudom kipróbálni) kubuntu jauntyn (de intrepiden sem), akkor gondolhatom hogy szerintem meg nem beta? Fogalmam sincs mi okozhat ilyen gondokat nálad.
Azt meg mondják és írják hogy a saját régi felrakott plasmoidjaidat újra kell fordítani.

--
"Dude, you can't take something off the Internet.. that's like trying to take pee out of a swimming pool."

Nem mondta senki hogy fordíts kdet meg kernelt, csak ha van valami saját külső általad forgatott plasmoid, azt újra kell rakni. De ezek szerint nincs. Hát, tényleg elég szerencsétlen helyzet.

--
"Dude, you can't take something off the Internet.. that's like trying to take pee out of a swimming pool."

Haha, kicsit lassu vagyok ma, a "The Answer" kodnevet olvasvan arra gondoltam, hogy akkor poen lenne 42-nek venni a verzioszamot legalabb vagy 4.2-nek, aztan rajottem, hogy tenyleg 4.2 :-) Ugyanis elsore nekem az jott le, hogy azert "Answer" mert valasz az eddigi stabilitasi problemakra.

Én Intrepid alatt 4.1.2 -ről frissitettem 4.2 -re (volt remove is a 4.1.2-nek, mielőtt telepitettem volna) és azóta a KDE elindul majd miután kirakott pár dolgot vagy ha klikkelek valahova esetleg van hogy automatice elis száll, azután a bejelentkező képernyő fogad. nepomukservicestub az .xsessionerrors fájlban és nepomukservice segfault a syslogban meg ilyen Qt cannot remove object üzenetek.

Esetleg valakinél hasonló?

Próbáltam teljesen új felhasználóval is de hasonló üzenetek jönnek és szépen kilép a login screenre. Én valami libqt gondra tippelnék, kérdés ha nincs frissebb az intrepidhez akkor szedjek le valami legújabb tar.gz verziót a QT weblapjáról? Erre van ötlete valakinek?

Jan 29 09:48:20 ibm-t41 kernel: [ 4862.672270] nepomukservices[15408]: segfault at 4 ip b7d9d7e2 sp bfaa9890 error 4 in libQtCore.so.4.4.3[b7d4a000+225000]

QCoreApplication::postEvent: Unexpected null receiver
QObject: Do not delete object, 'unnamed', during its event handler!
QObject: Do not delete object, 'unnamed', during its event handler!
QObject: Do not delete object, 'unnamed', during its event handler!
QObject: Do not delete object, 'unnamed', during its event handler!
QObject: Do not delete object, 'unnamed', during its event handler!
[/usr/bin/nepomukservicestub] QObject: Do not delete object, 'unnamed', during its event handler!
[/usr/bin/nepomukservicestub] QObject: Do not delete object, 'unnamed', during its event handler!
[/usr/bin/nepomukservicestub] QObject: Do not delete object, 'unnamed', during its event handler!
[/usr/bin/nepomukservicestub] QObject: Do not delete object, 'unnamed', during its event handler!
QObject: Do not delete object, 'unnamed', during its event handler!
QObject: Do not delete object, 'unnamed', during its event handler!
QObject: Do not delete object, 'unnamed', during its event handler!
QObject: Do not delete object, 'unnamed', during its event handler!
QObject: Do not delete object, 'unnamed', during its event handler!
XIO: fatal IO error 104 (Connection reset by peer) on X server ":0.0"
after 9927 requests (9926 known processed) with 0 events remaining.
QObject: Do not delete object, 'unnamed', during its event handler!
kdeinit4: Fatal IO error: client killed
kdeinit4: sending SIGHUP to children.
klauncher: Exiting on signal 1
kdeinit4: sending SIGTERM to children.
kdeinit4: Exit.
kwrited(15398) sigterm_handler: Caught signal 15 , exiting...
kwrited(15398) sigterm_handler: Caught signal 1 , exiting...
QProcess: Destroyed while process is still running.
kdeinit: Fatal IO error: client killed
klauncher: Exiting on signal 15
XIO: fatal IO error 104 (A partner lezárta a kapcsolatot) on X server ":0.0"
after 142 requests (140 known processed) with 0 events remaining.
XIO: fatal IO error 104 (A partner lezárta a kapcsolatot) on X server ":0.0"
after 20 requests (8 known processed) with 0 events remaining.
kded: Fatal IO error: client killed
emerald: Fatal IO error 11 (ErĹ.forrás ideiglenesen elĂ©rhetetlen) on X server :0.0.
kded4: Fatal IO error: client killed

Ha KDE alkalmazást indítasz, mit csinál és mit ír ki? Ha startkde-t indítasz (úgy, hogy még nem fut ablakkezelő), mit csinál? Az emerald valami compiz-os dolog, nem? Ha kikapcsolod, és a KDE ablakkezelőjét használod, vagy más ablakkezelőt, mit csinál?
A nepomukservices segfault miatt nem kéne, hogy kilépjen, itt az X szerverhez való kapcsolódáskor van probléma.

RC-ről frissítettem kubuntun. 0 probléma.
Ez erre lett volna válasz, csak közbe be kellett jelentkezni és ide tette.

Még mindig elkeserítő:(

Most épp arról vagyok.
A menü, az ALT-F2, az ablakok... Mintha kis rabszolgamunkások rajzolgatnák őket zsírkrétával, olyan lassan jelennek meg.
Örömmel látom, hogy valami gtk témával is elkezdtek játszani, ami passzol az oxygenehez, de ezen még nagyon sok meló lesz, ahogy nézem:)

A legördülő menük legördülőkéje helyett is a memóriám (raw)tartalmát vélem felfedezni egy-egy rövid másodpercig, valahányszor lenyitom őket.

Ablak átméretezés: katasztrófa.

Vicces, most épp nem rajzolódik újra a firefox horizontális scrollbarja, mert az előbb a jobbklikkes context menü eltakarta...

Négy mag alatt sose lesz használható? Vagy még ott se az?

________________________________________
2B or not 2B, that is FF. *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡*

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller (rev 03)

Driver "intel"

Átváltottam az állítólag default EXA-ról xaa-ra, így a kdm kerete nem volt már memoriabugszerű csak fekete, és jóval gyorsabbak lettek a dolgok, de az élvezhetőtől és a hardys 3.5.10es kdemtől fényévekre van még mindig.

Bekapcsolt compositinggel az altf2-s ablak is már majdnem elfogadható sebességgel jön fel, kikapcsolttal azonban még mindig szégyen.

________________________________________
2B or not 2B, that is FF. *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡*

/me *cries*
Milyen hw?

Ez egy eee 1000h alias 2Gb ram,Intel Atom (1.6Ghz HT), 667Mhz Fsb, Ich7, 945GME.
Létezik hogy "csak a quad coreosoké a világ" de legalábbis a kde?

________________________________________
2B or not 2B, that is FF. *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡*

Pont most írta valaki #kubuntu-n hogy milyen szépen megy neki a 4.2 eee-n (ellentétben a desktop pcjével) úgyhogy ott valami igen egyedi probléma lehet nálad. A lassú grafikán meg a quad core sem segít, kár mindig emlegetned.

--
"Dude, you can't take something off the Internet.. that's like trying to take pee out of a swimming pool."

Pont most írta valaki #kubuntu-n hogy milyen szépen megy neki a 4.2 eee-n (ellentétben a desktop pcjével) úgyhogy ott valami igen egyedi probléma lehet nálad.

Hmph. Na majd akkor legközelebb ha felteszem megkérdezem azokat a srácokat is.

A lassú grafikán meg a quad core sem segít, kár mindig emlegetned.

Mindig?
Egyébként meg azt, hogy egy ablak egy óra alatt rajzolódik meg, okozhatná a cpu hiány. (composite:off esetén talán pláne)

Szerk.: Bocs, tényleg mindig:-)
________________________________________
2B or not 2B, that is FF. *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡*

Firefox nekem is problémás (friss nvidia ellenére is), de ez csomó másik GTK-s alkalmazásnál is előjön.

ALT+F2 nálam mint a villám (64bit?).

Ablakok átméretezése valóban nem a legszebb, de miután felengedem a gombot azután rögtön beáll jóra.

A legördülő menüs dolog nekem 4.2rc1-ig megvolt, most teljesen jó lett.

Feltettem a 4.2-t, egész jó, tetszik az a világ, amit megálmodtak a fejlesztők, de még nincs kész sajnos... :)

Ami problémás nálam: a 3D programok/játékok lassúak... például az OpenArena nagyon lassú, szaggat 640x480 felbontáson, míg 3.5 KDE alatt 1440x900 felbontással is tökéletes...
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

Érdekes dolgot tapasztaltam... OpenSuSE-n eddig Xorg-ot használtam, mert a Java nem viselte nagyon jól az Xgl-t... nem is tűnt fel, hogy a KDE4.2 Xorg-al adja a compiz-like varázslatokat... kipróbáltam Xgl alatt, de arra rá se mozdult a KDE... nálatok ez hogy van? :)
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

Ma reggel erőteljes csámcsogásra ébredtem... körülnéztem, és azt láttam, hogy a KDE4 eszi a CPU-t:


26446 authgabo  20   0  151m  28m  20m S   16  1.4 118:30.73 kwin
26279 root      20   0  276m 127m 9692 S   16  6.3  99:36.13 Xorg
26518 authgabo  20   0  565m  58m  27m S   10  2.9  34:21.63 amarok
26516 authgabo  20   0  200m  66m  31m S    0  3.3  28:57.42 kontact
26460 authgabo  20   0  332m  57m  41m S    2  2.8  28:46.59 plasma

Persze mindezt másfél napos uptime alatt hozta össze, amiből az utóbbi 10 órát energiatakarékos módban lekapcsolt képernyővel tette, vagyis az eltelt 36 órából 5 órát azzal töltött a CPU, hogy nekem rajzolgatott szépeket a videókártyával karöltve... hm...
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD