Gdium: One Laptop Per Hacker program

Címkék

A Gdium névre hallgató netbookról már volt szó tavaly nyáron itt a HUP-on.

"A kütyü érdekessége a G-Key. A G-Key egy boot-olható USB drive. Ez a meghajtó tárolja az OS-t - egy, a Mandriva által készített, G-Linux névre hallgató Linux-alapú operációs rendszert - és a személyes adatokat."

Gdium

Az EMTEC most piacra dobta a Gdium netbook számítógépet és bejelentésre került a One Laptop Per Hacker (OLPH) program is, amelynek a lényege, hogy potenciális hozzájárulók regisztrálhatnak a projekt weboldalán, ahol leírhatják ötleteiket arra nézve, hogy hogyan tudnának hozzájárulni a Gdium sikeréhez (alkalmazás fejlesztés, stb.). Ha a Gdium úgy ítéli meg, hogy érdemes együttműködnie a hackerrel, akkor biztosít számára egy Gdium "early release" eszközt, G-Key-t és hozzáférést a munkát segítő szolgáltatásokhoz, anyagokhoz.

A részletek itt olvashatók. A Gdium honlapja itt.

Hozzászólások

Igy kell ezt csinalni. A Microsoft is ugy lett desktop nagyhatalom, hogy a fejlesztoket tamogatta. Ki ne ismerne Ballmer developers, developers "monkey dance"-ere? :)

Nah elkeserito dolog annak aki a cikk elolvasasa utan kedvet kapna resztvenni:
- A regisztracios form-ban csak US/UK/FR/SP/CH orszagok szerepelnek
- Ha az a felhasznalo vagy aki nem csak siman bejeloli az "Accept term and conditions"-t, hanem esetleg vet ra egy pillantast elotte, azzal talalja magat szemben, hogy Francia nyelven irodott...

:(

Nekem kimondottan van egy elkezdett projektem amit Alpha statusban majd GPL-el kozze is tennek es gondoltam beadom, nem kerul az nekem csak idobe es egy laptop-ert cserebe megeri.
_______________________________________________________
UBUNTU 8.10 Rock's!
Type cat /vmlinuz > /dev/audio to hear the Voice of God.

Azért ez nem ilyen egyszerű... A honlapon az áll, hogy az említett hozzájárulók ezt az "early release"-t 250 eurós áron, kedvezményesen kapja meg.
250^2 = 62500
Ennyiért az ember vásárol ma már egy olcsóbb eeePC-t mindenféle jogi, vagy lelkiismereti kötelettségek (mert ugye ha már valaki kiválasztásra került és megkapta a gépet, akkor elvárható tőle, hogy csinálja is meg a projektet), illetve postaköltség nélkül. Funkcionalitásban, ahogy nézem nincs sok különbség, ez mindössze újabb, de nem tud semmi egetrengetőt. Szóval szerintem nem feltétlen olyan kecsegtető ez az ajánlat, mint amilyennek hangzik, de persze nem rossz ötlet és jó, hogy igyekeznek kiépíteni a fejlesztői és felhasználói bázist ilyen közösségi eszközökkel, szerintem ezt sok projekt átvehetné.