~3 másodperces rendszerhelyreállítás Linux-szal

Címkék

A beágyazott rendszerekkel foglalkozó japán Lineo cég azt állítja, hogy kidolgozott egy olyan eljárást, amellyel még kisteljesítményű gépeken is villámgyorsan lehet (grafikus) Linux rendszert helyreállítani. A technológia első ránézésre hasonló, ámde jóval gyorsabb mint a létező "suspend-to-disk" megoldás.

A vállalat szerint a Warp 2 névre hallgató megoldás Linux kernelből, egy bootloader-ből és egy hibernációs driverből áll.

Egy bechmark szerint tipikus boot folyamat 31.11 másodpercet vesz igénybe egy 400MHz-es, ARM11-alapú Freescale i.MX31L processzorral szerelt Atmark Armadillo-500 CPU modul rendszeren. Ugyanennek a rendszernek a működőképes állapotba hozása a Warp 2 segítségével 3.17 másodperc.

Itt található egy videó, amely bemutatja a Warp 2-t működés közben. A részletek itt.

Hozzászólások

A videó meggyőző, jó lesz, ha ez működik is majd.

Gondolkoztam én is hasonló gyorsításon. Nekem is ez jutott először eszembe, hogy a RAM egy állapota ki van mentve a háttértárra, ami bootkor vissza van töltve.
Most már a legkisebb háttértár is bőven elég ehhez. Csak a legkisebb memória méretet kell megtalálni. Nem is értem miért nem jutott már előbb eszébe másnak is?

Nekem meg folyton az jar az eszemben, minek minden alkalommal ugyanazon a hardveren vegigjatszani a kernel boot folyamatat? Persze most mar a 'quiet' opcioval bootolok ;-) Elkezdtem ugyan szorakozni sajat kernellel, amiben csak a szukseges dolgok voltak benne statikusan, de nem volt kedvem kovetni az uj kernel release-eket.

A suspend to disk nem a teljes memóriát (RAM+swap) tömöríti és menti el? Ha jól értem, akkor ez csak a RAM tartalmát menti egy flash-re, és a swap marad ahogy volt. Tök jó lenne ha az egészet kimentené, mert akkor lehetne pl fagyás/összeomlás után 3 mp-en belül újra kész rendszert használni (az előző snapshot még ott kell legyen a flash disken). Ha a swapet nem menti bele, akkor viszont ezzel gondok lehetnek ugyebár.

Csak technikai megjegyzés: Egy fixen lementett, gyorsan helyreállítható állapotot nehezen tudok elképzelni. Mert a helyreállított programok és a merevlemez aktuális tartalma könnyen inkonzisztenssé válhat. Erre külön kéne figyelni, azaz pl. initializálni kéne a helyreállított programokat, ami meg már gyk. reboot....

A video tetszett, habár az oldal nyelvtani szerkezete egy kicsit nehez en érthető :)

Most nem azert, de olyan lassan mint a felso szamitogep meg az ubuntu se bootol :)
Bal also is meglepoen sokat tokol...

Valaki megfigyelte már, hogy mennyi RAM van a gépekben?
32 Mb-ot még én is visszaállítok 3 másodperc alatt kockás füzetbe... próbálják meg ezt a szuper megoldást 2Gb-tal. Nyilván nem lineáris a dolog, de számoljunk:

32 Mb ~= 3 mp
1024 Mb ~= 96 mp
2048 Mb ~= 192 mp

---
;-(