Daniel Robbins a Gentoo 2008.1 Release törléséről

Címkék

Daniel Robbins, a Gentoo alapítója utalva arra, hogy a Gentoo projekt nemrég törölte a 2008.1 kiadást, szégyennek és bizonyos szempontból irónikusnak nevezte, hogy egy jól ismert, forrás-alapú disztribúciónak nincs egy tisztességes és jól karbantartott kiadás elkészítését lehetővé tevő eszköze.

Drobbins szerint a Gentoo "catalyst" eszköze - amellyel a kiadásokat készítik - rossz állapotban van. Az évek során a karbantartására nem sok figyelmet fordítottak és a dokumentációja is szegényes.

Éppen ezért, Drobbins úgy döntött, hogy itt az ideje a javítani a problémát. Nemsokára (heteken belül) előáll egy "Metro" névre hallgató, teljesen újratervezett "release build tool"-lal. Ez az az eszköz, amellyel Drobbins a napi Funtoo stage-eket készíti. A Metro lehetővé teszi a stable és unstable stage-ek készítését.

A részletek itt.

Hozzászólások

Én csak azt nem értem, hogy ha ő annyira jó csávó - mert ugye ő hozta létre a gentoot, és annyira osztja az eszet, akkor miért nem vonszolja vissza a seggét a gyermekéhez és segíti. Kíbicnek lenni mindig könnyebb, mint legénynek lenni a gáton. És igen, a flame fighterekkel is meg kell küzdeni. Tanulni kell kommunikációt... Nem olyan vészes az :)

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Én csak felületesen figyeltem a témát, de nekem úgy tűnt, hogy néhányszor visszament segíteni, de az ott levő okostónik elmarták mindannyiszor. Nekem most sem az jutott az eszembe, hogy kibickedik, hanem elkészített valamit, amit a Gentoo rendelkezésére fog bocsátani. Ez inkább - szerintem - köszönetet érdemelne.

--
trey @ gépház

Azoknak az ott lévő okostóniknak kellene kivenni a billentyűzetet pár évre a kezükből. Nem csak drobbinst marták el, hanem nagyjából az összes fejlesztőt, ezért tart a Gentoo ott, ahol tart (nincsenek új ebuildek, mire egy program bejut a stabil ágba, rengeteg idő; ráadásul az elmart fejlesztők hiányát azzal takargatják, hogy ott vannak az [unsupported] overlayek).

Zavaró, amikor a legjobb disztrót tönkreteszi pár idióta :(

Andi, really. Take it from me. If I tell you something, I'm usually right.

Hat en nem tudom. De mondjuk az az igazsag, hogy nagyon sokan csak a szajukat jartatjak, de nem tesznek semmit. Ha ennyire nem megy az eredeti projekt, forkolni kell. Nem tudom, mi van a Sabayon-nal, alig hallani rola. De lehet mas forkot is csinalni, lehet jobban is. Ha az eredeti fejlesztok akartak volna, akkor megtehettek volna reg.
De nyilvan annak is van oka, hogy nem tesz senki semmit - sajnos nem egy olyan nepszeru disztro, mint a *.deb, de a forrasalapu linuxosok kozt talan ez a legnepszerubb, es legkonnyebben hasznalhato. Viszont ilyen kicsi felhasznalobazissal... nem tudom... Azert jo lenne lepni valamit, mielott az utolso ember leoltja az automatikus buildkornyezetet hostolo szobaban a villanyt.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Én két dologban látom a hibát:
1.) van pár olyan ember, aki gyakorlatilag nem csinál semmit, csak elveszi a fejlesztők kedvét az egésztől
2.) nincsenek célok (ki kellene értelmes célokat tűzni, mert nincs deklarált haladási irány)

Andi, really. Take it from me. If I tell you something, I'm usually right.

miért olyan nagy dolog ez a telepítő cd? kb bármiről telepíthető, akkor miért téma ez folyton?

Szerintem ez pont ellentmond a Gentoo bazáros jellegének, amiért szeretjük (Legalább is én ezért szeretem.) Ha olyan kéne hogy "stabil állapot, melyben tesztelve van az azt alkotó komponensek együttes működése", akkor van csomó másik distro ami ilyet csinál. Amúgy mivel forrás alapú, ha probléma van vele (mármint a komponensek eggyüttes működésével) az általában a fordítás alatt ki is jön.

A kerdes maga rossz, de nem ismered a Gentoo-t elegge. Eleve, ha valaki binaris szervert (binhostot) csinal, akkor figyeli, mi keszult el, ami nem, azt maszkolja a sajat lokalis overlayeben, es ennyi a tortenet. Hivatalos binhost nincsen, az installcd-s alaprendszertol eltekintve (tinderbox.dev.gentoo.org) - de az meg produktiv kornyezetbe hivatalosan nem javasolt.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Kell valakinek 10 napos Gentoo telepito (live) CD image? (catalyst, amd64)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.