Helyzetjelentés a Debian GNU/Hurd portról

Címkék

Több mint három éve annak már, hogy utoljára helyzetjelentést kaphattunk a Debian GNU/Hurd portolási munkáiról. Michael Banck ma összefoglalta, hogy hogyan is áll a projekt. A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

hubuntu mikor lesz? :-)
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

The most practically relevant project for Debian GNU/Hurd was the implementation of a procfs translator

Itt csuktam be a tabot...

A fenti hozzaszolok akik a HURD-ot fikazzak, nehany dolgot elfelejtenek: igaz, hogy szinte semmire sem jo per pillanat (es talan soha nem is volt) az OS, ellenben maga a HURD resze a dolognak egesz szep es ertheto kod, nagyon jokat lehet vele jatszani, es mindenfele kreten otletet, mint pl lisp-ben translatort irni, ki lehet probalni, ami mas op rendszer alatt nehezkesebb lenne.

Az a szep benne, hogy ugy szurod el a rendszert ahogy akarod, mivel csak jatekra van, senkit nem erdekel ha nem vagy kompatibilis semmivel az eg vilagon.

A magam reszerol en nagyon szerettem - es szeretek tovabbra is - HURD-del jatszani, mert jopofa, es van benne par aranyos otlet, amin el lehet abrandozni, hogy "ejj, dejo is lenne unix alatt is ilyen!".

Ha op. rendszert akar butykolni az ember, akkor HURD-del kezdeni sokkal egyszerubb, mint egy BSD-vel vagy Linux-al, tapasztalatom szerint.

En kifejezetten nem tartom magam atlag-usernek, de legalabb annyira nem kockanak.

Az ilyen mondatok -

A magam reszerol en nagyon szerettem - es szeretek tovabbra is - HURD-del jatszani, mert jopofa, es van benne par aranyos otlet, amin el lehet abrandozni, hogy "ejj, dejo is lenne unix alatt is ilyen!"

- nalam beteszik az ajtot.

Ne tessek felreerteni, en szeretek scriptelni (s nem mIRC scriptekrol beszelek, mielott meg celozgatasok ernenek), de jatszani meg mindig inkabb a laszti, esetleg a Shadow of Chernobyl :-)
Jopofa meg a padtarsam, akit Pozsonynak hivnak, es "Postaska"-nak hivja a hatizsakat :-)

Szives elnezeseteket kerem az ekezetek hianya miatt, nem rajtam mulott. (van egy sanda gyanum, hogy erre az utolso mondatomra fogok kapni jopar valaszt.. mondjuk most, hogy igy leirtam.. lehet, hogy megse)
(-:

A legtöbb szoftver amit használunk lényegében független az operációs rendszertől, inkább a GNU könyvtáraktól függenek, az X-től meg a rájuk épülő egyéb könyvtáraktól.

Az egésszel arra akarok kilyukadni, hogy Hurd alapon is simán fel lehetne építeni egy teljes Linux szerű deszktop rendszert. Még licenszelési különbségek sincsenek, mint például a BSD-k esetén. Ha veszik a fáradtságot és csomagolják én simán hihetőnek tartom hogy 1-2 éven belül használható rendszer legyen belőle. Átmásolom a ~ könyvtáramat és meg sem lehet különböztetni a Linuxtól.

Ez sajnos ilyen formaban nem igaz. A HURD egyik lenyege, hogy nem Unix. Hasonlit sokban, viszont sok dologban kulonbozik. Aki egy kicsit is foglalkozott Linux-al, annak nagyon hamar feltunik, hogy ez bizony mas.

Masreszt a hasznalhatosagrol... A GNU Mach "mikro"kernel hardver supportja, haat... hogy is fogalmazzak.... osi. Linux 2.0 szintu.

Az egy dolog, hogy lefordul rajta rengeteg dolog, de ha a hardver tamogatas gyenge, sokmindenre nem lehet hasznalni. A sebesseget meg ne is emlitsuk, azon van meg mit javitani.

Felreertes ne essek, en szeretem a HURD-ot, es sokaig biztam benne (foleg amikor L4 is bejott a kepbe, igeretesnek tunt akkor a dolog), hogy valami hasznalhato jon ki belole, de az elmult evekben bar sok jopofasag kerult bele, es rengeteg hibat javitottak, az alap problema (GNU Mach) meg mindig ott van, es amig el nem tunik, addig ebbol igazan hasznalhato, nem csak geeknek valo OS nem lesz.