A DTrace fő fejlesztője szerencsét kíván a születőfélben levő linuxos DTrace porthoz

Címkék

Bryan Cantrill - a Sun Microsystems szoftvermérnöke, a DTrace dinamikus instrumentálási technológia egyik vezető fejlesztője - blogjában arról számol be, hogy születőfélben van egy DTrace port a Linux kernelhez. Bryan blogjában sok szerencsét kíván és segítséget ajánl a portolási munkát végző fejlesztőnek.

"az egyetlen módja annak, hogy a DTrace-szel egyenértékű rendszerük legyen, a DTrace portolása. A Linux felhasználók szerencséjére vannak néhányan a közösségben, akik felfogták ezt. Különösen Paul Fox, [akinek] van egy keletkezőben levő linuxos DTrace portja. [...] Sok szerencsét Paul; továbbra is elérhetők vagyunk, hogy segítsünk ahol tudunk [...]"

A DTrace Linuxra portolását Paul Fox végzi. A munka látszólag folyamatosan halad, mai snapshot elérhető.

Paul blogja szerint a 32 bites DTrace hosszabb debug-olás után ismét működik az Ubuntu 8(.04) kernelével.

A legfrissebb snapshot README-je elérhető itt. További információk a munkáról, a fejlesztőről itt.

Bryan blogbejegyzése itt olvasható.

Hozzászólások

Az SFLC eddig fejlesztők (Busybox) érdekét képviselte olyan cégek ellen, akik anyagi hasznot húztak a GPL-es fejlesztők munkájából úgy, hogy nem tartották be a GPL játékszabályait. Ebben a felállásban ki lenne a fejlesztő akit képvisel, mely cég ellen járna el?

--
trey @ gépház

Dtrace tamogat egy D nyelvet (nem oszekeverndo D programozasi nyelvel)

A Solaris kernelben mar benne vannak proba pontok, amiket, ha nem hasznalsz minimalis overheaddel jarnak.

kprobe-al szinte barhova tehetsz proba pontot, de hasznalatuk user space program irasat is igenyli, ami tovabb tart, mint D nyelven megirni egy kis D kodot.

trey, köszi ezzel megcsináltad a napom. Az egész solaris -ban ez a legjobb cucc. Aki már használta az tudja hogy egyszerüen zseniális. Még jó hogy végre a linux -os srácok is kapcsoltak.

LOL

--

"No trees were destroyed in the sending of this message. However, a large number of electrons were terribly inconvenienced."

Azon a vason valószínű maga a Sol 10 volt lassú. (illetve a terminálja valóban)

Éles webszervereken használgatjuk mindenféle érdekes dolgokra.

Pl. így találtuk meg, hogy mitől van load, webapp exec(grep) -et hívott egy csv filera de olyan gyorsan lefutott mindig, hogy ps,top ilyesmiben soha nem látszott.

vagy kérek egy összesítést a PHP apc extension által kezdeményezett nfs műveletekről. esetleg mysql adatbázisok I/O terheléséről tábla alapján.. gyerekjáték.

és nem lassít.

And why do you care if he expresses himself in the way he chooses?

Personally, I find it quite boring that issues of nationality and language still bother this planet and species of ours. Wouldn't be it better if everyone would just try to get along and cut down on the crap instead of nitpicking on simple things like grammar?

Your comment served no useful purpose whatsoever.

LOL

Man, de szépen montad ezt -> írtam már a blog -omon hogy gyüjtöm a jó szignókat/dumákat -> hát ez is egyből ment a többihez...

De mit lehet ilyenkor mondani -> itt a hup -on volt valakinek egy ilyen szignója, hogy -> "ha hülyekkel vitatkozzol, felő hogy le kell süllyedned a szintjükre, ott meg legyőznek a rutinjukkal"

--

"No trees were destroyed in the sending of this message. However, a large number of electrons were terribly inconvenienced."

"And why do you care if he expresses himself in the way he chooses?"

Mert magyartalan?

Akit zavar az, hogy valakit zavar a Magyar nyelv összemosása, összerondítása más nyelvekkel, az csatlakozzon Poliverzumhoz, legyen az eszperantó a hivatalos közös nyelv. Ígérem, abba nem fogok beleszólni.

Lám-lám! A vegytiszta UNIX így szivárog át szép lassan a Linuxba!
Ráadásul direktben úgy, hogy még a BSD-ket is megkerüli
:-{)E
--
не закурится!