EFiX: USB eszköz, amely lehetővé teszi (állítólag) a Mac OS X közönséges PC-re való telepítését

Címkék

Több külföldi oldal is beszámolt a napokban egészséges óvatossággal az EFiX névre hallgató USB-s eszközről, amely ha elkészül, állítólag lehetővé teszi az Apple Mac OS X operációs rendszerének közönséges PC-re való telepítését. A termék félig kész weboldala jelen állapotában inkább sugall átverést, mintsem valós terméket, de ki tudhatja biztosan, hogy mi lesz belőle?

A weboldal állítása szerint az USB-s eszköz lehetővé teszi "a Mac OS X telepítését egyenesen az eredeti DVD-ről anélkül, hogy aggódni kellene patch-ek miatt, file-okat kellene lecserélni, vagy bármi egyéb ilyesmi. Ez azt jelenti számodra, hogy vásárolhatsz egy hagyományos PC-t, egy Mac OS X-et, egy EFiX-et és élvezheted azt, amit a Mac felhasználók mindig is élveztek:"

Egyes weboldalak szerint Netkas ismert OSx86 hacker. Az úriember blogjában azt állítja, hogy kapott a termékből és azt ki is próbálta. A próba alatt a stuff működött. Az egyetlen problémája az volt, hogy csak egy MacBook recovery lemez volt kéznél, ami nem akar települni !MacBook gépre, ezért a telepítést nem tudta elvégezni, de állítása szerint egy retail DVD működne.

Az EFiX weboldala szerint a termék régóta áll fejlesztés alatt, éles környezetben tesztelték és jelenleg a tesztelési időszak végén jár. A termék 2008. június 28-án jelenik majd meg a tervek szerint (állítólag).

Hozzászólások

Ha műxik, én lehet, beszerzek egyet.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Szerintem nezz utana mi akar lenni (illetve probal) az EFI, es annak mik a gyokerei. Lehet tudna ujat mondani neked. Var par olyan "feature" egy Machintoson, ami egyetlen mas gepen sem, amit valoszinuleg egyszerubb volt egy modularis EFI-vel megvalositani, mint beletaknyolni, ganyolni valami noname szar BIOS-ba. Arrol nem beszelve, hogy a BIOS (az x86 mellett) az IT szegyene.

---
pontscho / fresh!mindworkz

had ne verjem mar a seggemet a foldhoz az intel efi-s szutyka lattan

vannak ennel normalisabb megoldasok is amikor raadasul nyilt/ingyenes szabvanyok es ugye az apple is azt hasznalta a ppc-s gepeihez, csak aztan hirtelen leterdeltek az intelnek mert sztivi is rajott h a sok penznel egy jobb dolog van a megtobb penz es azt csak feleves termekciklussal lehet elerni

a bios valoban agyserules de nem hiszem h az efi lenne az ultimate solution

#toy like ppl make me boy like

"We have planned to release it on 23rd of June, 2008."

Ez egy siman kivitelezheto termek, ugyanis USB-rol (mass storage) a legtobb PC BIOS tud bootolni, es ott meg siman betolt egy EFI-t (TianoCore implementacio pl) extra modulokkal, ami Apple-hez szukseges.

Szánalmas. Sírjak vagy nevessek?!

Apple MacBook C2D 2.2Ghz 2x1G Intel X3100

minek ez az egész? Eddig is futott a macos x a pc-men. Nem azért nem használtam mert nem megy, hanem azért, mert számomra van jobb is...

Hogy a fogalmatlan, fakezű Joe - aki annyit ért a számítástechnikához, hogy a gépe elején melyik gombot kell megnyomni, hogy legyen "kép" - is fel tudja magának telepíteni egyszerűen.

Valószínű se te, se én nem fogjuk ruhánkat megszaggatva, könnyes szemmel rendelni a stuffot, hogy használni tudjuk a Mac OS X-et PC-n.

A másik tippem az, hogy a kitalálók pénzhez jussanak.

--
trey @ gépház

A termék maga szerintem legális, gondolom egyszerűen egy EFI emulátor USB-sítve. Az, ami korábban a hackolt DVD-ken volt. Az, hogy ezzel aztán mit használsz, az a te dolgod, az már nem a termék, hanem a felhasználó baja. Szokásos hasonlat, ha egy kést veszel, még nem biztos, hogy leszúrsz vele valakit.

Viszont ha éppen egy csak Apple gépen használható OSX rendszert fogsz vele használni, akkor az már valóban illegális. Meg persze az is sokat számít majd, hogy minek hirdetik... Ha van eszük, akkor csak egyszerűen EFI emulátor lesz és említést sem tesznek az OSX-ről.

> Szokásos hasonlat, ha egy kést veszel, még nem biztos, hogy leszúrsz vele valakit.

Valami 15 evet kapott az a figura aki a mori gyilkossaghoz fegyvert adott el. Pedig nem o huzta meg a ravaszt...

Gondold ujra ezt a kesgyarto hasonlatot. Johogy marnem sorosuveget nem irtal (annak a nyakaval is le lehet valaki szurni;).

Szoval ha valakinek eladsz egy fegyvert, aki utana lelo par embert, akkor az szerinted teljesen legalis es helyenvalo?

Magyaran ez az usb-s kutyu is vagy macosx telepitesre valo, vagy konyvnehezeknek. A pisztoly is vagy lovesre valo vagy konyvnehezeknek ...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Magyarországon a fegyverkereskedelem engedélyhez kötött tevékenység. Ha te fegyverboltos vagy és eladsz egy fegyvert, amivel később megölnek valakit, azzal neked semmi dolgod. Mi köze lenne a fegyverboltosnak ehhez? Ha kíváncsi vagy arra, hogy megy ez, elmondom, hogy én hogy kaptam fegyvertartási engedélyt, hogyan vehettem fegyvert. Abból kiderül, hogy a boltosnak semmi köze sincs ahhoz, hogy kinek ad el fegyvert.

Ha illegálisan adsz el fegyvert, az meg már maga törvénytelen, így abban az esetben nincs is miről beszélni.

Mondjuk ez marhán offtopik.

--
trey @ gépház

Nem titkos folyamat ez. A téma szempontjából a nagy része lényegtelen.

Eldöntöd, hogy van fegyverre szükséged. Ennek több oka is lehet. Pl. jogosult vagy rá alanyi jogon, meg tudod indokolni, vagy olyan sporttevékenységet folytatsz (sportlövészet). Elballagsz egy fegyverboltba, ott vásárolsz egy fegyverjártassági vizsgához szükséges felkészítő anyagot. Közben elmész az orvoshoz, és kiállítatsz egy orvosi igazolást arról, hogy alkalmas vagy-e (szemészet, stb.). Elmész, levizsgázol a fegyverjártasságiból (elmélet, gyakorlat). Közben felkészít(tet)ed a lakásod, hogy az alkalmas legyen fegyver tárolására (a fegyvert fém szekrényben ill. lefúrt fémkazettában) kell tárolni elzárva, a lőszert a fegyvertől elkülönítetten elzárva, stb. több szabály is van erre). Ha ez megvan és a vizsga is sikerült, akkor a vizsgaigazolással befáradsz a lakhelyed szerint illetékes rendőrkapitányságra, megkeresed a fegyverügyi előadót, kérsz időpontot, majd beadod az igénylést a fegyvertartási engedélyre. Rányalsz x forint értékű illetéket, majd vársz. A rendőrség elbírálja a kérést (önvédelmi fegyvert az esetek 95%-ban elutasítják, igen nyomós ok kell arra, hogy valaki kapjon).

Innentől van köze a témához:

Ha megkaptad az engedélyt, akkor a rendőrség kiállt egy papírt, ami x időn belül jogosít téged fegyver megszerzésére. Ezt azt hiszem régen (> 10 éve) fegyvermegszerzési engedélynek hívták. Ezzel a papírral mehetsz el a fegyverkereskedőhöz fegyvert vásárolni. A kereskedő _csak e papírt felmutatni tudó_ (vagy már tartási engedéllyel rendelkező) embernek adhat el (vagy akár csak mutathat meg) éles lőfegyvert. Akinek ilyen papírja nincs, annak még megtekintésre sem adhatnak át fegyvert. Ha találtál olyan fegyvert, ami megfelel az igényeidnek és a fegyvermegszerzési engedély lehetőséget ad a megszerzésre (fegyvertípus, stb. bele van írva), akkor megvásárolhatod. A kereskedő a fegyver eladásakor kitölti a rendőrség által kiadott fegyvermegszerzési engedélyt, majd dokumentálja a fegyvereladás tényét (sorozatszám, stb.). Neked x időn belül _kötelességed_ bemenni a rendőrségre az előadóhoz a fegyverrel és a kitöltött papírral. Ott azt be kell mutatni. A rendőrség ekkor állítja ki a fegyvertartási engedélyt. A rendőrség a fegyvertartás szabályosságát időközönként szúrópróbaszerűen ellenőrizheti a bejelentett telephelyen, lakáson.

Nos, a fenti folyamatból látszik, hogy a legális fegyverkereskedőnek semmi köze ahhoz, hogy az általa eladott fegyverrel később mit csinálnak. Ő csak a rendőrség által komoly mértékben előszűrt emberek számára adhat el fegyvert, rendkívül szigorú szabályok mellett.

A fent leírtak több mint 10 évvel ezelőttre vonatkoznak. Az eljárás formailag változhatott azóta, de ahogy hallottam, a szabályok nem enyhültek, hanem inkább szigorodtak.

Egyetértek azzal, hogy nem felelős a legális fegyverkereskedő semmiért, amit azzal a fegyverrel követnek el.

A másik dolog pedig az, hogy ezt a folyamatot (legális fegyverhez jutás és eladás az eladó részéről) nem kéne összekeverni az illegális fegyverkereskedelemmel, fegyverbirtoklással, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel és bűnszövetkezetben elkövetett rablásban és emberölésben való részvétellel, stb.

--
trey @ gépház

"> Szokásos hasonlat, ha egy kést veszel, még nem biztos, hogy leszúrsz vele valakit.
Valami 15 evet kapott az a figura aki a mori gyilkossaghoz fegyvert adott el. Pedig nem o huzta meg a ravaszt..."
Ügyes lehetett, ha egy késen meghúzta a ravaszt. De most komolyan, egy engedélyköteles fegyvert hasonlítasz egy bárhol bárkinek megvehető késsel szemben? Ugye ezt hívják csúsztatásnak?

"Magyaran ez az usb-s kutyu is vagy macosx telepitesre valo, vagy konyvnehezeknek."
A torrent kliens meg arra van, hogy warezelj vagy fölöslegesen foglalja a helyet a vinyón?

Brávó, és innen elveszti az értelmét az egész. Lesz egy windowsá butított Mac érzés, Mac érzés nélkül. Jönnek a fagyások, driver buherálások, warezolások. Talán észreveszi valaki hogy épp erről szól a Mac, hogy csak úgy MŰKÖDIK. Van egy érzésem hogy ez az eszköz sem fogja megváltani a világot.

---MacOsX10.5, MB---

"Talán észreveszi valaki hogy épp erről szól a Mac, hogy csak úgy MŰKÖDIK."
A levlistát olvasva azért ennyire nem szép a helyzet. Az 'installáld újra' és a 'töröld a ... helyen az ... állományt, hogy megint menjen' jellemző üzenetek. Egyébként szerintem is nagyon jó rendszer az OSX, de azért vannak problémái és így lehetőleg ne túlozzunk. Valamint valóban, a PC-re hackolt OSX nem igazán járható megoldás.

Vajon a PC-s alkatrészek hány százalékához van Mac OS X driver?

ps.: szerintem nem kellene ezt a mac os x - mezei pc dolgot erőltetni. a mac os -nek az az erőssége hogy dedikált hardverre készül, nem 1000 félére. Gondolom csak azokon a gépeken lehetne rendesen használni amik hasonló hardverekből épülnek fel mint az Inteles Mac gépek. Most ki fog ennek az eszköznek a hatására mindenhez Mac drivert írni? Kb. senki.

Akkor meg semmi értelme. Akinek annyira kell a Mac érzés, az 1 gombos egér, az automata váltó, az ipod 2-3 db gombbal, meg a többi kiherélt amerikai cucc, vegye meg az igazit. (bocs a személyekedésért).

szerkesztve!

...
http://gyuszk.homelinux.org
...
Mottó: A szakmai felkészületlenség és/vagy a nem megfelelő stílus kóros szerver-adatbázis elhízáshoz vezet. Kérlek, ne támogasd az adattárolók gyártóit!

Nem vagyok rá dühös sem frusztrált, egyszerűen butított a cucc. Gondolom a Mac OS felülete hozzá van igazítva, meg a konkrétan Mac -re tervezett szoftverek felülete is. De mi van az olyan dolgokkal mint a Firefox, WoW, stb. stb., melyeket Mac -re is szállítják, és a jobb klikknek mint olyannak, szerepe van. Érdekes megoldásokat kell rá alkalmazni úgy érzem.

...
http://gyuszk.homelinux.org
...
Mottó: A szakmai felkészületlenség és/vagy a nem megfelelő stílus kóros szerver-adatbázis elhízáshoz vezet. Kérlek, ne támogasd az adattárolók gyártóit!

http://wiki.beszeljukmac.com/mediawiki/index.php/Egygombos_eg%C3%A9r

Még itt sem egy értelmű hogy a ma eladott új Mac -ek egereivel mi a helyzet.

"A Mac-ekhez tradícionális okokból egygombos egeret adnak" (jelen idő)

"Jelenleg az Apple igyekszik "átszokni" a Mighty Mouse-ra" (szintén jelen idő)

...
http://gyuszk.homelinux.org
...
Mottó: A szakmai felkészületlenség és/vagy a nem megfelelő stílus kóros szerver-adatbázis elhízáshoz vezet. Kérlek, ne támogasd az adattárolók gyártóit!

A hozzászólásom az amerikai termékek fikázásáról szólt. A "költői halmozás" egyik eleme az 1 gombos egér volt, amiről az igazság a Mac-es wikiből sem derül ki.

Ha tévedtem javítsatok ki pls. Szóval hány egeresek a mai új Mac-ek?

...
http://gyuszk.homelinux.org
...
Mottó: A szakmai felkészületlenség és/vagy a nem megfelelő stílus kóros szerver-adatbázis elhízáshoz vezet. Kérlek, ne támogasd az adattárolók gyártóit!

2005-től van Mighty Mouse:
http://gregmaletic.files.wordpress.com/2007/04/apple_mighty_mouse.jpg

És itt van a négy gombja (csak szépen el vannak rejtve vizuálisan):
http://images.apple.com/ca/mightymouse/images/softwareprefs120060718.jpg

A középső az egyben 2D-s görgő is, a két szélső pedig egy darab gombként funkcionál (egyszerűbb szimmetrikusan összenyomni az egeret). A bal/jobb gombok fizikailag egy testet alkotnak az egész burkolattal (azaz az egér teljes burkolata egy bazi nagy gomb), az alatta levő induktív érzékelők "tudják", hogy balra akarsz klikkelni, vagy jobbra.

Egyszer kíváncsiságból átállítottam, hogy ne különböztesse meg a bal/jobb térfelet - azaz kvázi egy gombosként működik - és meglepően kényelmes. Azóta így használom.
--
kövi

Miota elindult az osx86 project, nagyon sokan kezdtek el drivereket irogatni vagy portolni BSD-kbol.
Par amirol tudok: HDA driver, AC97 driver, VIA SATA, JMicron SATA, Marvell Ethernet, Forcedeth. ACPI patchek, SMBUS patchek stb.

Erdemes meglesni hogy milyen peccseket tartalmaz egy ilyen telepito disk. IMHO ezert is ertelmetlen ez a project, mert a PC-k nagyon nagy reszehez kellenek ezek a portolt driverek. Radasul van mar egy ideje vmi olyasmi cucc is hogy PC EFI, amivel szinten be lehet inditani a patcheletlen OS X dvdket.

szal eljutottunk oda h hujegyerekek takolt drivereivel mukodik macos egy dzsunkapcn

ez sztem almaim megoldasa, vegre egy izombol stabil platform, a MS marketigesei valszinuleg osszehugyoztak magukat ilyen kihivas lattan, de a debian levlistan is parazs vitak folynak h van-e ertelme a tovabbi linux fejlesztesnek

http://weho.st
never happen if you never try
MD_Update(&m,buf,j); /* purify complains */

Biztos ez is csak Core2-es gepeken fut :(

OSX egyébként is megy az első generációs Core procikon (hisz az első Intel-es Mac-ek azon alapultak), de az általad említett Kalyway rilizekben lévő verziók pont arról ismertek, hogy meg vannak patchelve, így még az annál is régebbi, SSE3 támogatás nélküli processzorokon (pl. Pentium 4) és az AMD-seken is elfut, amelyeknek legalább SSE2 támogatása van.

Ha valamiért mégse fut egy adott PC-n, akkor ott nem a processzor miatt van ez...

Ja, valószínüleg:


moria:~ saabi$ hostinfo
Mach kernel version:
	 Darwin Kernel Version 9.3.0: Fri May 23 00:49:16 PDT 2008; root:xnu-1228.5.18~1/RELEASE_I386
Kernel configured for up to 2 processors.
2 processors are physically available.
2 processors are logically available.
Processor type: i486 (Intel 80486)
Processors active: 0 1
Primary memory available: 2.00 gigabytes
Default processor set: 62 tasks, 276 threads, 2 processors
Load average: 0.20, Mach factor: 1.79

Ez a kimenet egy MacMini1.1-en készült, melyben egy darab, 1.83 GHz-s Core Duo CPU dolgozik. Persze a Mac OS X-nek nincs problémája a Core Solo-s gépekkel sem és feltételezem korábbi CPU-kon is elfutna, ha készültek volna Mac-ec a Core Solo elött Intel CPU-val.

Ave, Saabi.

Ez tök jó lenne a Mac OS kipróbálására. Mert most aki Macre akar váltani, annak nem sok ideje van próbálgatni a rendszert (csak amíg hozzájut egy Machez), így viszont lenne.

De szerintem amit csinálnak az illegális.