Acer: "A Microsoft miatt elmozdultunk a Linux irányába"

Címkék

Az Acer kijelentette, hogy agresszíven fogja "nyomni" a Linux-ot a laptop és netbook gépein. Az itnews.com cikke szerint a cég jelenleg is komoly mértékben népszerűsíti a Linux-ot az év későbbi szakaszában piacra kerülő, olcsó és ultrahordozható netbook-jai számára, de ezt megfejelendő, a cég egyik vezetője jelezte, hogy az Acer a notebook-jain is kínálni fogja a nyílt forrású stuffot.

Az Acer már elkezdte kínálni a Linux-ot a média PC üzletágában, azonban a kínálatot ki kívánják terjeszteni.

"A Microsoft miatt elmozdultunk a Linux irányába" - mondta Gianpiero Morbello az Acer marketingért felelős alelnöke. Majd hozzátette, hogy "A Microsoft-nak nagy hatalma van és ez nehéz lesz, de keményen fogunk dolgozni, hogy fejlesszük a Linux piacot."

Milyen pozitívumokat lát az Acer a Linux-szal kapcsolatban?

  • ár
  • működés

A Linux verziójuk 15 másodperc alatt fog elindulni, összehasonlítva a Windows egy perces indulásával, állítják. Emellett a nyílt forrású operációs rendszer ki tudja tolni az akkumulátoros működési időt 5 óráról 7 órára.

"A Microsoft operációs rendszere tipikusan 50 angol font körül van gépenként" - mondta David Drummond, az Acer UK egyik igazgatója. "Ez egy 1 000 fontos PC esetén bagó, de egy 200 fontos számítógépnél nagy probléma".

A cikk itt olvasható.

Hozzászólások

Remélem lesz hozzá kitartás is. És repül ismét néhány szék Redmondban.

--
trey @ gépház

>> egy 200 fontos számítógépnél nagy probléma
meg is találták a hozzá passzoló termékvonalat

Nemrég egy m$ oktatáson a fő érv az egyik szoftverük mellett az volt, hogy INGYENES megoldás, és az mennyivel jobb, mint a konkurencia terméke, amiért fizetni kell (persze, ha megnézed a liszenszeket, amit végig kell vásárolni, hogy elinduljon a dolog, az nem olcsó, de a végső programocska ingyenes ;))

Csak kapaszkodtam a székben és nézelődtem körbe, hogy jó helyre jöttem-e ;)

kiraly hir, egyebkent is nezegettem az acer-t mint potencialis kovetkezo laptop, most hogy linux-val jon, hoho :)

Ez még önmagában nem lenne baj. Mármint a távolság. Az Intel alaplapjainkat csak Írországban cserélik. Tegnap reggel kollégám feladott a DHL-nél (házhoz jönnek) egy rosszat, ma reggel hozták Íroszágból a jót. 24 óra. A bejelentés e-mail-ben elküldése pillanatában már fel is adják a cseredarabot, nem várják meg, amíg odaér a rossz. Lehetne ezt jól is csinálni. Sok esetben az itthoni tökölődésre és bürökráciára panaszkodnak a külföldi cégek. Nem az ekkora távolságokkal van itt probléma.

--
trey @ gépház

Jah, ez szépen hangzik, egészen amíg garanciális. Én pl Acer PDA-val jártam úgy, h 1 év + pár hónap után megnyekkent, nem csinált semmit. Nagy gondban, mit csináljunk, szervíz. Jön az okos tipp, h küldjük ki Brno-ba, majd ott megcsinálják, de garancián kívül lehet, hogy hozzá se nyúlnak, ráadásul a futár ilyenkor saját pénzen megy.
Aztán végülis megoldódott, egyszerűen elírták a reset bill kombinációt a kézikönyvben, ezért nem sikerült otthon megcsinálni :)

Én az acer gépemmel valami parancssoros linpus linuxot kaptam, amivel, háát az ember nem igen tud mit kezdeni. ha ez jelenti hogy "nyomják a linuxot" :D (tudom hogy nem) akkor az nem túl jó.
Vagy ezeket a csodálatos disztribeket amikre a neten még rátalálni is nehéz nem az acer pakolja fel hanem a forgalmazó (esetmben euronics)? Figyelembe véve hogy a linux ingenyes, és van nekünk százféle szép és gyorsan telepíthető "linuxunk" miért raknak rá ilyeneket? Nem hiszem hogy létezik olyan példány, amin rajta hagyták volna. És nem ubuntura cserélték...

szerk: közben az ubuntu.hu-n olvastam hogy a linpus az acer sajátja. Persze én még nem ebből a csodabogár umpc verziót kaptam.:S

"Linpus Linux Lite is designed specifically to meet all low-cost PCs and mobile devices requirements

  • Running smoothly on a lower grade hardware unit
  • Managing power efficiently
  • Rich web applications supported
  • Built-in networking: Wi-Fi, WiMAX, HSDPA, HSUPA, Ethernet, BT, IR, UPnP
  • UI designed specifically for hand-held 4”- 7”screen"

Ez megy a netbook-jaikra. weboldal.

--
trey @ gépház

ha mást nem, legalább korrekt linuxos drivereket hozhat, ami mindenképp jó hír számunkra.

Fura (de jó) érzés ilyet olvasni, eddig szinte mindenhol az ellenkezőjét tapasztaltam, hogy az MS ezt megvette azt megvette (kivéve yahoo) .... Na a lényeg. Szerintem az acer van akkora cég hogy az MS vezetése is egy kicsit a homlokához csapjon. Egyre érdekesebb fejlemények vannak mindenhol, kezd az opensource is versenyképes(de útálom ezt a szót de nem tudok jobbat) alternatíva lenni nagy tömegeknek is. Tetszik. Hátha nem tanulok/használok hiába linuxot :D . Hátha kialakul egy tisztességes verseny az MS és a linux között.

Persze csak akkor van ennek az egésznek értelme, ha a cégek nem arra használják az ilyen bejelentéseket, hogy árengedményt zsaroljanak ki a Microsoft-tól a nagyobb margin reményében. Azt szokták mondani, hogy beszélni valamiről ócsó dolog. Várjuk meg amíg ezekből lesz is valami.

--
trey @ gépház

acer laptop linuxxxal asszem ez az IT csucs 2008ban

http://weho.st
never happen if you never try
MD_Update(&m,buf,j); /* purify complains */

Kis iróniát érzek ebben... :) Pedig nagyon jók az Acer notik (személyes tapasztalat egy 5024WMLi-vel :), és hibátlanul mennek linuxszal. Nekem minden hardver működik. A broadcom wifihez kellett régebben ndiswrapper, de mostmár az se. Az infrától a kártyaolvasóig, firewire.... minden megy.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Nekem is ilyenem van... hát részemről azért nem ilyen rózsás a helyzet:
1. Már a 2. LCD fedlapom is el van törve, pedig vigyáztam rá. Egyszerűen rossz a tervezése, mert egy pár mm-nyi _műanyagnak_ kell elviselnie a kijelző behajtásánál fellépő erőket, nem csoda hogy folyton eltörik.
2. A mesés b43 (régen bcm43xx) driver szvsz elég fos. A routerem mellett is csak (!!!) gyenge jelet fog, pár méterre tőle, már alig valamit, sebesség is visszaesik, egyszóval használhatatlan, maradt az ndiswrapper. Na igen, de a licenc-trollkodás miatt a 2.6.24-es kernelnél nem megy, marad a .22-es.

Csodálom, ha nálad ezek nem jelentkeztek. :)

Nekem Aspire 3610-em van. A b43 driver nekem kiválóan megy wpa titkosítással, és jó messzire ellát (2.6.25.3 kernellel, régebben én is nsidwrappereztem - bcm4318 chipset).

Viszont amit a fedlapról írsz, az igaz. Nálam is mindkét sarkon el van törve. (OK, ez egy low end laptop.) Te tudod, hogy hol lehet ilyen fedlapot cserélni?

Csaba

Tudom hol lehet cserélni, de nem ajánlom, mert ugyanolyan bóvli fröccsöntött műanyagot kapsz, amely ugyanúgy el fog törni. Amit én kaptam azon meg alapból 4 csavarhellyel kevesebb volt. :D (Vállalaton belüli szabvány rulz.)

Amit javaslok az inkább a hiba valódi megoldása (vizsgáim után neki fogok esni a sajátomnak). Úgy gondoltam, hogy két oldalról egy-egy fémlemezt odacsavarozok az oldalsó LCD tartó lemezhez (pár helyen ki kell fúrni), továbbá alul a zsanérhoz is, ezzel reményeim szerint a műanyag fedlap tehermentesítve lesz, és többet nem fog eltörni. Azt meg nem fog érdekelni, hogy kilóg egy darabka a notebookról, elég nagy égés az már alapból is, hogy az "acer" szó díszeleg rajta. :D

lincenc-trollkodas?

$ uname -a
Linux eddie 2.6.24-17-generic #1 SMP Thu May 1 14:31:33 UTC 2008 i686 GNU/Linux
$ lsmod | grep ndiswrapper
ndiswrapper 192920 0
usbcore 146028 6 ndiswrapper,uvcvideo,usbhid,ohci_hcd,ehci_hcd
$ ndiswrapper -l
bcmwl5 : driver installed
device (14E4:4311) present (alternate driver: bcm43xx)

Pl. itt, asszem a HUP-on is volt róla hír, megtalálod.
Félreértések elkerülése végett a licenc-trollt inkább csak vicces értelmében használtam, én voltam hülye, amikor megvettem ezt a notebookot anélkül, hogy komolyabban utána nézzek a linuxos támogatásának. :) (Mentségemre legyen mondva, hogy akkor még nem volt 2.6.24 csak asszem 2.6.12)

Talán majd egyszer normális lesz az acerek acpije. Akkor majd mernek X-et is telepíteni a laptopjaikra...
Apropó, acer_fan hack, most már van csomag is belőle, akinek kell, az ubuntu.hu-n van róla blogbejegyzés.
--
the tide is turning

A parom most vett maganak Acert. Asszem 5720Z v. mi a franc. Ubuntu a wifit es az nVidia hokit leszamitva pocc-roff rajta. Az nVidia annyi, hogy engedelyezni kell a klozet szorsz drajvert a Hardware Drivers vagy miafene menuben, az Atheros wifihez viszont madwifit kell buildelni. De ez kb. 2 perc alatt kivitelezheto, igaz kisse maceras a kernelfrissites, mert mindig ujra kell buildelni, de majdcsak kibirom valahogy. A webcam alapbol megy, kartyaolvaso alapbol megy, nemtommegmivan... Ja igen, a gep oldalan levo beepitett volumecontrol-tekero is alapbol megy, olyannyira, hogyha tekergeted, meg felugralo OSD is van... :)

Szoval zsir, es ha az ember a wifit meg az nvidia osszerakja, akkor utana mar remekul uzemel a vas, 100% user experience modban. Eddig jo, a gyarilag felrakott vistahoz kepest meg eg es fold, de a hosszutavu tesztnek meg csak az elejen jarunk... :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Atheros-hoz nekem legutóbb elég volt annyi, hogy Alkalmazások - Hozzáadás/eltávolítás, Rendszereszközök - Windows Wireless drivers telepítés.
Majd a programban megadni a Windows XP Wifi driver elérési útját.

KAMI
--
Ezt nem nézem meg! | OxygenOffice | OpenOffice.org | Az internet svájci bicskája

Ez annyira jó hír, hogy kidobom a Thinkpademet és rohanok Acer notit venni! :)

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

A normálisabb laptopjaik (TravelMate) linux támogatásával eddig sem volt különösebb probléma, és azt is elhiszem, hogy az olcsó laptopok üzemideje jobb lehet. De a drágábbak egyelőre Windows alatt sokkal tovább bírják. Egyszerűen hiányzik a támogatás a hardver képességeinek kihasználásához, és itt nem Acer specifikus dolgokról beszélünk, szóval ha ezen változtatni akarnak, az azt fogja jelenteni, hogy fejlesztőket fognak fizetni új kernel feature-ök megírására. Ezt meg majd hiszem, ha látom.

Találkoztam már acer gépeken előtelepített linux-szal (linpus), azokon többnyire még a grafikus felület se jött be. Mellékeltek hozzájuk egy rövid leírást, usernév / jelszó kombinációval, de pl. root jelszó nem derült ki. Remélem ennél azért jobbat sikerül alkotni az új gépeken. Fujitsu-Siemens sem szokta megerőltetni magát, de mégis szimpatikusabb egy mellékelt knoppix dvd - az legalább megy.

Az acer modnjuk egyéb szoftverek tekintetében is nagyon gyenge. Képesek pl. a windows xp-t fat32-re előtelepíteni, így nem csoda, hogy sokáig boot-ol :) Na meg az epower management meg a többi szörnyűség is zabálja az erőforrásokat, így ha linuxra nem írnak ilyen programokat, akkor az könnyen lesz előnyben az xp-hez képest.

Ja igen, meg laptopba képesek voltak 667-es fsb-jű proci mellé 533-as memóriamodult belerakni gyárilag...

Én mindenesetre tudom milyen márkájú nem lesz a következő laptopom :/

Ihletem van. ;)

A Flight Simulator Notebooknak (elnézést, az FSN már foglalt, de nincs jobb ötletem) van értelme. Képzelj el egy olyan notebookot, amibe billentyűzet helyett egyszerűbb kapcsolókat építenek be, touchpad helyett botkormányt. Amikor bekapcsolod a cuccot, a vinyóról rögtön egy fligth simulator töltődik be. Ez mindenféle oprendszer nélkül kezeli a hardvereket, és így a notebook használója instant szimulátort kap. Természetesen a flight simulator sw cserélhető, de akkor ugrik a garancia.

legy eros a 667-os FSB-ju procihoz eleg a ddr-333-as ram. A DDR2-533 az jo az 1066-os FSB-s core 2-hoz is. Eleve valoszinuleg a notebook chipsetje nem is tud az FSB-nel kisebb sebessegu ramot hajtani, mert ilyet csak keves chipset tud (es azok se notebook chipsetek foleg).
azt hiszem valami olyasmirol van szo, hogy a ddr dual data rate, azaz egy orajel alatt ketszer kuld adatot, es azert eleg a ddr2-x/2 az x mhz-es fsb-hez.

- Use the Source Luke ! -

:) ez jó.
Azért a biztonság ott az első. ugye login képeryő minden gépen, MediaMarkt felhasználónév, jelszózva van. Gép ujraindít, csökkentet mód, rendszergazda fiókban bent is vagy. Nem az a bánatom hogy ilyenekkel foglalkozzak, de azért ez vicces. Mondjkuk tényleg úgy is elzavarnak.

A weboldalukon minden oldalon szereplő "Acer recommends Windows Vista® Business." mellett nem túl meggyőző.

1. királyos
2. de kicsit azért szánalmas is, mivel ha az eddig Acereken lévő, mosolyt faksztó, gui-tól mentes és "frenetikus" Linpus Linuxra gondolok akkor keserű a szám íze.

azért az első pont erősebb mint a második, és nem fikázódni akartam. én nagyon szeretem az Acer márkát de Linux terén nagyon-nagyon gyengék (voltak eddig)

--
senki földjén, senki fia

A Microsoft folyamatos piacvesztése azt fogja eredményezni, hogy elkezd gusztustalanodni, mint ahogy szokott. Pl:
szoftver szabadalmak, elkezdi ijesztegetni a felhasználókat - mint ahogy már tette többször is - vagy elkezd vírusokat gyártani, de még lehet találgatni...

----- www.blackpanther.hu -----

Tudja a fene... Persze drukkolok.

Volt feleségemnek olcsó Acer laptopot vettünk, amin Linux volt. Valami kínai fos, teljesen ismeretlen disztró, leírás nélkül, X nélkül.

Kb. annyit tudtam vele kezdeni, hogy néztem a konzolt. Próbáltam hálózatot faragni rajta, próbáltam nézelődni, de még egy csomagkezelőt se találtam.

Néztem a hozzá adott CD-t, hogy majd biztos azon lesz az X, a KDE, a minden. De az egy system restore CD volt, ami ugyanezt a félbehagyott telepítést állítja vissza.

Szóval ez így nem pálya. Használhatatlan. Egy alap Debian, vagy Suse, vagy Kubuntu (meg bizonyára még számos más disztró, amit nem ismerek) ami helyből elindít egy desktop környezetet, vannak menüben csomagkezelő, konfiguráló programjai az sokkal használhatóbb lenne.

Persze ezek nem indulnának el 15s alatt.

Néhány hete vettem az asus notimat előre telepített vi$ta home-al. (egészen hazautazásig tartózkodott rajta)
Ubuntut dobtam fel, amin egyedül a híres atheros wifi adapter nem működött, de megírtam rá azóta a saját scriptemet, kis olvasgatás után.
Néhány napja szükségessé vált egy winxp feltelepítése.
Na mármost!
Kizárólag vi$ta kompatibilis drivereket kaptam hozzá. Másik gépen nagy nehezen lekapkodtam az xp-s drivereket asus oldaláról. A dolgok nagy részét sikerült beüzemelni, hang azóta sincs, a driverét nem lehet egyszerűen feltenni, winchester forrósodik, aksi bír 1 órát.

No comment!

Nekem is széttört a cucc vásárlás után ~2 hónappal, nálam garancián belül cserélték, azóta nem volt vele gond. Valószínűleg mázlim van :)

"...agresszíven fogja "nyomni" a Linux-ot" :) - Ez eddig nagyon szép és jó.

Gyártók keménykedésével kapcsolatban nincsenek tapasztalataim, átlagos irodai felhasználókkal viszont annál inkább és ez nem jelenti azt (sajnos), hogy mindenki tárt karokkal fogja fogadni. Ami ugyan nagy kár, de "életszerű".

Az emberek sokfélék, van olyan akinél sikeres volt a migráció, vagyis a mai napig linuxoznak, legfeljebb 1-2 gépen maradt a win, spaciális, csak windozon futó dolgok miatt. Ami azt illeti túl vagyok pár sikertelen migráción is, ahol a szerveren kívül mindenütt visszatették a wint. Persze értelmetlen volt és többségében nem technikai oka volt, hanem tipikus emberi tényező.
Volt aki képtelen volt megtanulni, hogy hogyan van a nyomtatási nézet OpenOffice-ban. Volt akinek az "utlúk" és "eszplórer" kiváltása evolutionnal és mozillával nem felelt meg, persze főleg a wörd és társai.

"A Microsoft-nak nagy hatalma van és ez nehéz lesz, de keményen fogunk dolgozni, hogy fejlesszük a Linux piacot."
Annyival egészíteném ki, hogy ehhez nyugodtan hozzá lehet adni az emberek lustaságát, új dolgok befogadására való hajlam hiányát. Ez a kombináció kemény dió lesz.

Azt gondolom, hogy viszonylag könnyű emberek arcába tolni a linuxot és bebizonyítani, hogy jobb, de sokkal nehezebb elmagyarázni nekik az ideológiát, ami kb. annyiból áll, hogy olyan rendszerek és programok lesznek a jövőben, amilyeneket az emberek többsége használni akar. Tehát ha ő gagyit használ illetve vásárol, akkor a jövőben is marad a gagyi és használhatatlan. Mert miért változtatnának rajta, ha nincs semmilyen kritika vagy pláne ellenállás?

Van egy olyan érzésem, hogy itt a felhasználók fognak dönteni, és nem annyira a gyártók... Mi legfeljebb annyit tehetünk, hogy mindenkit korrekten tájékoztatunk és elmondjuk az "ideológiát", szabad verseny, olcsóság, szabványok, bla, bla.

Sokan egyszerűen nem hajlandóak a megfelelő információk birtokában dönteni, (nem kíváncsiak az információra) vagyis mondhatni, nem is valódi döntést hoznak, amikor windozt akarnak.
Ezzel mit lehet kezdeni?

Szerintem az viszi el a Nobel-díjat aki a felhasználókatat tudja meggyőzni, hogy linuxot akarjanak, méghozzá maguktól.

u.i.: Bocs de ki nem ...-le, hogy milyen notit vettél. (Valahogy találom a témát az indító cikkben.) Kösz.

- - - - -
And the man in the rain picked up his bag of secrets, and journeyed up the mountainside, far above the clouds, and nothing was ever heard from him again...

ebben tökéletesen igazad van sajnos. A tanulási hajlam+lustaság főleg a 40+ korosztálynál jelenik meg agresszíven, alatta is erős, de talán idővel még kezelhető.

1ébként máig nem értem, hogy hogyan lehet az, hogy a titkárnő nyafogása dönti el, hogy egy cég szoftver beszerzése hogyan alakul. Magyarán nincsen meg az a szemlélet, hogy a cég gépe a cég tulajdona, vannak okos (ez sokszor kérdőjel:) emberek, akiket szakértőknek, és döntéshozónak hívnak, és ők döntenek arról, hogy X feladatra melyik SW-t vegyék. És ha ellátja a feladatot 0 forintos (vagy olcsó) szoftverrel, akkor választja a linuxot pl. De nem, mert a user visít, ezért inkább veszik a 10x drágább m$ szoftokat, és senki nem teszi fel a kérdést, hogy a titkárnőnek tulajdonképpen milyen beleszólása van a cég gépeinek a működésébe? Milyen jogon? Mert én úgy látom, hogy ha gizike Ie-t akar, ám legyen, az otthoni gépen úgy tolja, ahogyan ő akarja, mert az az Ő gépe. Ez viszont a cégé. Ha nem tetszik, akkor hosszú sorokban állnak az ajtónál olyan emberek, akiknek tökmind1, h. firefox vagy IE a böngésző, csak végre dolgozhasson, mert éhenhal....

Tudom,tudom mi a valóság, tudom hogyan működik ez (pl: gizike lába között van egy hardware, ami élmény a főnöknek :) de a elméletileg ennek így kéne lennie nem? (Nem vitaindítónak, inkább szemlélet formálónak szánom ezt a post-ot.)

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Tipikus amit, írsz valóban Gizike is nagyban beleszól de nem feltétlenül, "hardware" alapon. :) Pláne ha Gizike történetesen "bigger hardware" kategória és mondjuk 55 év az uptime-ja.
Én azt tapasztaltam, hogy a júzerek összefognak, mert nem akarnak nagyon tanulni, még olyan minimális szinten sem, mint amit általában tudni kell, win-hoz képest mondjuk egy ubuntuhoz.
Mítingen egységesen kijelentik, hogy nekik kella win, hogy normálisan tudjanak dolgozni.
A másik dolog, hogy "ilyesmire nincs idő", mert meló van és azonnal kell tudniuk mindent, úgy ahogy már jó pár éve kétszer balra, háromszor jobbra kattintva.
Általában a főnök is elfoglalt, és neki sincs ideje megérteni a dolgokat, és érdekes módon sok helyen a pénz se nagyon számít, mert azt veszik alapul, hogy "máshol is" kicsengetik, kicsit presztizs dolog is. Főleg az M$Office dolognál tapasztaltam ilyet egyszer, amikor a dolgozó otthonról újabb wördben írt anyagot küldött be, mint ami a cégnél volt és természetesen gond volt a megnyitással. Kiderült az oka, pár héten belül meg lettek rendelve az újabb ofiszok.

(!) De ha már itt tartunk, lehetne készíteni egy kérdőívet (akár webeset), és aki adminként dolgozik, odaadhatná a "főnöknek", hogy ugyan mégis mennyi infóval rendelkezik és mik a szempontjai? + egyéb kérdéseket gazdaságosságról, trendekről, stb. (Tudja e Ön, hogy mi az a linux?)
Lehetne kifejtős, de felelet választós is vagyesen.

Persze ezt nagyon okosan kellene összeállítani! :)

A válaszokat pedig (név nélkül) közzétennénk!

(Drupalhoz van egy "Webform" nevű modul, kifejezetten ilyen célra!)

- - - - -
And the man in the rain picked up his bag of secrets, and journeyed up the mountainside, far above the clouds, and nothing was ever heard from him again...

Valóban szemmel látható a fejlődés. Az mm-ben láttam linpus linuxot grafikus felülettel. :)
Vagy az nem az acer? :-/

Fedora is a cutting edge distro that tests new and bleeding edge software.

Nem az alant írt témákhoz kapcsolódóan írtam, hanem magához a cikkhezz ill. ahhoz, hogy szóba került a "működés" linux alatt.

A lényege a dolognak az volt, hogy míg linux alatt minden működik a gépen, addig xp alatt ez nem így van, holott gyárilag win-t tettek rá.