Megjelent az openSUSE 11.0 beta 1

Az openSUSE fejlesztői csapata büszkén jelenti be az openSUSE 11.0 beta 1 kiadását, amelyben számtalan új funkciót és fejlesztést tartalmaz. Ha ezek közül ki kellene emelni néhányat, akkor az a teljesen újraírt és hihetetlen sebességű csomagkezelő (libzypp), A KDE 3.5.9 és 4.0.3, a GNOME 2.22.1, az új telepítőprogram és a Live CD-ről indítható telepítés lenne.

További áttekintés az openSUSE News oldalon olvasható.

Néhány frissítés

Az openSUSE csomagkezelője, a libzypp számos újítást tartalmaz a korábbi megjelenéshez képest, így megjelent az új SAT solver és a telepítési forrás metaadat, amely eddig nem látott sebességnövekedést eredményez.

Telepítés 24 perc alatt: a telepítőkészleten elvégzett számos módosítás, valamint a csomagkezelő sebességnövekedése a telepítési időt 60%-al gyorsította fel. (természetesen ez nem feltétlenül igaz a 486-os gépekre...)

További érdekességek

* Linux kernel 2.6.25-rc9
* frissített gcc 4.3 branch
* libzypp 3.12.1
* PackageKit 0.2.0
* AppArmor 2.3
* Xen 3.2.1 RC1
* glibc 2.8 CVS
* PulseAudio 0.9.10

A változások részletes listája a Factory News oldalán olvasható.

A legbosszantóbb hibák

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ez egy beta kiadás, ezért üzemszerű működésre nem javasolt. A kiadás célja első sorban a tesztelés és az ezzel kapcsolatos hibabejelentés.
* A bootloader felajánlott beállításain történő változtatás nem várt hibákat eredményezhet a menu.lst -ben. (Bug #380781)
* A minták és javítások nem kiválasztása nem jelenik meg (Bug #380356)
* x86_64 live CD nem fért rá egy 700MB adathordozóra
* a gtk live telepítő hibás (Bug #381153)
* a live telepítő lefagyaszthatja a kernelt (Bug #377565)
* A licencleírás (EULA) még az előző verzióhoz tartozik (Bug #381158)
* A GDM nem indul, mert nincs gdm felhasználó (Bug #381227), a gdm újratelepítésével a probléma megoldódik.

A teljes lista az openSUSE wikiben olvasható.

Tesztelési feladatok

Ha bárki segíteni szeretne a tesztelés során, akkor iratkozzon fel az opensuse-testing@opensuse.org levelezőlistára, ahol tesztelési feladatot kérhet.

Letöltés

A telepítéshez szükséges média a hivatalos magyar FTP oldalon kívül az openSUSE oldalán is megtalálhatók.

Megjegyzések, visszajelzések és hibabejelentések

Az openSUSE 11.0 Beta 1 megjelenése a megfelelő pillanat a tesztelés megkezdéséhez, amelynek legmegfelelőbb módja a bugzilla használata, amelyről rövid leírás található az openSUSE wikiben olvasható.
A fejlesztéssel kapcsolatos visszajelzéseket az opensuse-factory@opensuse.org levelezési listára lehet küldeni, valamint a kapcsolatfelvételre az #opensuse-factory IRC-csatorna is használható.
A magyar lokalizációval kapcsolatos hibabejelentéseket szívesen fogadjuk az opensuse-translation-hu@opensuse.org levelezési listán vagy az openscope hibabejelentő-rendszerén keresztül.

A következő kiadás az openSUSE 11.0 Beta 2, 2008. május 2-án fog megjelenni.

Üdvözlettel,
Kéménczy Kálmán
openSUSE

Hozzászólások

Azt olvastam a distrowatch-on, hogy ebben az RPM csomagok mar LZMA-val vannak tomoritve.

király a sat-solver :)
a community felfogási képességéből kiindulva, 2015 körül már csak minden 2. hupper tartja majd AZ RPM ALAPÚ RENDSZEREKET bénának csomagkezelés szempontjából használhatatlannak.
:D

Hat mondjuk SuSE-t azelott probaltam utoljara, mielott a Novell annektalta, de halottam rola olyan sztorikat, hogy 70MB a csomaglista nem pedig 7MB. Meg mintha olyanokat is hallottam volna, hogy lassu a csomagkezeles.

A Sarge megjelenese elott hasznaltam (na jo, maradjunk annyiban, hogy csak szerettem volna hasznalni) RPM alapu disztrokat (tehat: RedHat, Mandrake meg SuSE), de keves csomag volt rajta a CD-ken, a ./configure ; make ; make install meg nem ment, mert ujabb library kellett a forditando cuccoknak, mint ami a rendszerben volt.

Kesobb gondoltam adok meg egy eselyt az RPM alapu disztroknak, es kiprobaltam a Fedorat. Nem tudott egy egyszeru .mp3 fajlt lejatszani, nvidia drivert sem tudtam felinstallalni, mert nem volt linux/config.h rajta, hiaba tettem fel minden kernel-{source,header}-*.rpm csomagot, teljes kernelforgatasba meg nem akartam belemenni. Na meg a yumot sem sikerult ravenni, hogy a CD-rol konyvtarba felmasolt reporol dolgozzon.

nos... én azt javaslom próbáld ki a 11.0 betat és mondd el a véleményedet, higgadtam, javító szándékkal és mindannyian boldogan várjuk az észrevételeket, hiszen töb szem többet lát.

az, hogy nem megy az mp3, nvidia stb. annak szerintem semmi köze az rpm-hez, ezt jó lenne tisztázni a fejekben... másrészről én nvidia kártyát használok nvidia driverrel és mp3-at is hallgatok

Nem az rpm-mel van baj, hanem, ahogy a SuSe bénázik. Elárulná nekem valami kockaagyú SuSe mágus, hogy miért nézi át a mezőséget a SuSe mielőtt egy csomagot feltesz? (Beállítottam 4 repot. (Kb. ennyi kell az agyontámogatott SuSe-nak, hogy halványan emlékeztessen egy online repo-s Linuxra.)
Azt hittem, letelik a munkaidőm, mire egy FreeSol-t, vagy mit mind az 1 MB-jával "feltelepített". Kb. 10 perc a repok tüzetes átvizsgálása, majd újabb fél óra, mire a SuSe.f@szomtudja.scriptek végigfutkároznak.

Nem a beolvasas a lassu, hanem a frissites. Ha hozzaadsz egy forrast, akkor azt defaultbol automatikusan frissitendonek jeloli. Ergo barmit fel akarsz tolni, elotte megnezi, hogy frissult-e a repo. Marpedig ilyen nagy disztroknal akar naponta tobbszor is, azaz olyankor mindig lerantja a komplett repo infot, es ujraepiti az adatbazist.
En ki szoktam kapcsolni a frissiteset a repoknak, jo nekem az eggyel regebbi is. A sima beolvasas sokkal gyorsabb. Majd ha legkozelebb kap egy zypper ref && zypper up -t package parost majd lefrissul. :)
--
Discover It - Have a lot of fun!

Szerintem úgy korrektebb, ahogy frugalware-n van:
pacman -Sy: adatbázis frissítése (és csak akkor húzza le a repot, ha az tényleg frissült)
pacman -Su || pacman -S foo: csomagok frissítése/csomag telepítése
pacman -Syu adatbázis frissítése és csomagok frissítése

Tehát mielőtt elkezdenék telepíteni, nyomok rá egy pacman -Sy-t, hogy friss legyen az adatbázis, de utána nem fogom csomagonként frissíteni a repo(ka)t. Viszont az időszakos frissítésnél elég egy commandot használni.

Bár ez így van még apt-os rendszereken is, tehát apt-get update: adatbázis frissítése, apt-get upgrade: csomagok frissítése. A kettőt nem tudom, hogyan lehet egy parancsba sűríteni. :)

A yum meg megint más módszert alkalmaz, amennyire én tudom, ha egy bizonyos időnél régebbi az adatbázis, csak akkor húzza le újra a repokat.

Bár ez így van még apt-os rendszereken is, tehát apt-get update: adatbázis frissítése, apt-get upgrade: csomagok frissítése
Hát szerintem nem.... :) Az update azt jelenti, hogy az adott verzióból ha van újabb, vagy van hozzá frissítés, azt telepíti. Az upgrage meg lefrissít a lehető legújabb verzióra. :P (van pl. egy foxid, 1.5.2, arra nyomsz egy update-t, akkor leszedi neked a legutolsó 1.5.x-et. Ha upgrade-t nyomsz, akkor frissít 2.0.0.x-re)

A kettőt nem tudom, hogyan lehet egy parancsba sűríteni. :)
&& kapcsoló :D, bár szerintem nincs ssk értelme-...

A yum meg megint más módszert alkalmaz, amennyire én tudom, ha egy bizonyos időnél régebbi az adatbázis, csak akkor húzza le újra a repokat.
Nem tudom, egy biztos: ahányszor indítom a Fedora-t, mindig letölti a fél internetet update gyanánt :D

--
Discover It - Have a lot of fun!

Az update azt jelenti, hogy az adott verzióból ha van újabb, vagy van hozzá frissítés, azt telepíti.

Az apt-get manuáljából:

update - update is used to resynchronize the package index files from their sources. The indexes of available packages are fetched from the location(s) specified in /etc/apt/sources.list. For example, when using a Debian archive, this command retrieves and scans the Packages.gz files, so that information about new and updated packages is available.

Tehát nem telepít semmit, csak frissíti a csomag indexeket.

upgrade - upgrade is used to install the newest versions of all packages currently installed on the system from the sources enumerated in /etc/apt/sources.list.

Tehát az "upgrade" frissíti a csomagokat.

init();

Jól hangzik, ha kijön a stabil lehet hogy kipróbálom... az öcsém úgyis KDE fun :-)

-----------------------------
Ubuntu Gutsy Gibbon

Hát ha a zypper tényleg olyan gyors lesz, mint a videóba.... :) Akkor nagyon grat! :)
Azt lehet már tudni, hogy a PulseAudio alapértelmezés lesz? (fel lesz telepítve alapból?)

Telepítés 24 perc alatt
Minimum system install nekem eddig is megvolt 6-7 perc alatt :D
--
Discover It - Have a lot of fun!