end blogja

Yutube algoritmus-változások...!?

Tegnap éppen bővítettem egy új telepítésű Win 10-es gépet, és az Edge újonnan beállított, azaz "szemét-tisztított setting-gel" gondoltam egyet, a próbájaként a Youtube előre telepített, gyorsindítójára kattintva, leesett az állam. Mert az általam féltve őrzött-csiszolt blokkeres Yt-beállítások melletti, megszokott képhez képest, valami egészen más fogadott!!

R.I.P Benkő László és Mihály Tamás

Sok ez kicsit egy hétvégére. Benkő és most Mihály is... Élénken él még bennem a kistadion-os koncert, (1979. szeptember 9.) talán először voltam Omegán, és nyugati színvonalú "rockshow"-n. Azokat a lézereket soha nem felejtem. (Percekig vakultam, mikor egyszer- egyszer elkapta a szemem egy sugártöredék. - Ment a "Gammapolis" album zeneanyaga, és az "Időrabló"-ból is ment sok. --- Ki marad élőben a nagy generációból.., sorjában, - és nekem minden esetre, - túl gyorsan távoznak.  :(

HWSW: "...kínai cég kér az USA kormányától engedélyt arra, hogy egy másik kínai céggel kereskedhessen"

Na.., ezek után van még valaki, aki a jelenleg Amerika földjére "optimalizált", globális nemzetek feletti, (önmagáért, önmagában és az általános kapitalista tőkeformáktól virtuálisan elkülönülten, azok felett mozgó-működő gigantikus pénztömeg felett rendelkezők,) - egyszerűen rövidítve csak "A Birodalom" létét megkérdőjelezi? Vajon ki másnak juthatna eszébe egy ilyen konstrukció? :)

Miként vette át Soros György hálózata a Facebook tartalma feletti ellenőrzést

https://www.origo.hu/nagyvilag/20200517-mindent-bekebelezo-allam-az-all…

Az origó, - tudom sokak nagy ellensége, a legitim kormány szócsöve, - de ha tartalmat 10-el elosztod, + megharmadolod, akkor is borzasztó, hogy ez a mosolygós, "jóságos nagypapi" mekkora kárt okoz befolyásszerzéseivel az emberiségnek. - Egész egyszerűen a Föld bolygó szégyene, a legnagyobb diktátor a világon aki valaha élt, mert mi másnak nevezzük azt, amikor minden választott képviseleti szervezetbe kakukktojás módjára beépíti az embereit? Ez a képviseleti, (de az érdekképviseleti is!) demokrácia globális megcsúfolása!

(Az az, ha a tervei szerint alakul minden, a világon minden nemzetállam parlamenti képviselője egy embert fog képviselni a "sorost". Ellene senki nem tesz semmit, annyi jót hoz majd a Föld lakóinak.., ó, eddig is megtette. Khirály! - Tényleg így lesz? Valaki ebben komolyan hihet, senki nem lát át a szitán? Csak pénz kérdése térdre kényszeríteni az egész világot?)

Szívatnak anyám, stop..!

/Szivatnak anyám, stop!  -  Ma már kevesen tudják, e mondat egészen pontosan mit is takar. Sok víz folyt le a Dunán amióta megszületett e varázslatos "szállóige"... :) /

Miközben minden szoftverfejlesztési trend az automatizált működés-működtetés irányába mutat, azzal a felkiáltással, hogy minden felhasználónak könnyebb, egyszerűbb legyen az élete, a közben mindannyiunk élete, - mint felhasználónak mint rendszereket ápolóknak, - egyre nehezebb és egyre több felesleges időpocsékoló tényezővel kell megküzdenünk, lassan nap mint nap, éppen a fejlesztések üteme és a sokszor értelmetlen célja miatt.

(Sanszos, hogy egyes szoftverfrissítések a felhasználók ökológiai lábnyom-méretének növekedését is ténylegesen megvalósítják, mindjárt milliárd felhasználóval szorozva, de persze erre nincs kutatás adat.)

1./ A tök felesleges átnevezések: (Az újabb stabil ágon telepíthető, 1909-es Win-ben mit is jelent az a "Normál felhasználó", amikor a "Korlátozott fiók" megjelölés korábban egyértelműen mutatta a profil jellegét. Ráadásul, a megvalósítás módja is szerencsétlen, ti. közvetlen telepítés után megnyitva a "Felhasználói fiók" lapot, a jelölőnégyzet már a Normál megjelölést mutatja, holott a telepítéskor megadott felhasználó még Rendszergazdai szerepkörben van. Megtévesztő "feladvány", több kevesebb felesleges filózást jelent a gyakorlottabbaknak is, - hát még, akik hirtelen felindulásra gond nélkül elfogadják a jelölőnégyzet mutatta alapfelállást.

2./ Amivel a tiszta telepítést követően csak második napon kellett szembesülnöm, az az automatikus lejátszások mindenhatóvá tételével, semmibe véve azt a tényt, hogy a telepítések után az első feladatom a policy-szerkesztőbe vezet és ott elsők között minden felhasználói profilra maradéktalanul kiirtom az automatikus lejátszást. Ja.., itt sok menüponttal is egyezően, ez a 1909-esnél már semmibe van véve. Helyette, két profil esetén kb. 2x20 menüpontban legördülőkből, grafikusan kiválasztva lehet a kívánt eredményt elérni. A legszebb a dologban az, hogy csak egy helyi USB tárolóra mentés szándékával felcsatolt 2TB-s merevlemezről, a rendszer által mindenáron akart lejátszást tíz másodpercenként felugró hibaüzenettel kívánja erőltetni, és az messze nem az okra hivatkozik, hanem mindenféle társítások megvalósítására hívja fel a figyelmet!)

"E:\ Ehhez a fájlhoz(!!!) nem tartozik társított alkalmazás ennek a műveletnek az elvégzéséhez. Telepítsen egy vagy ha már telepítve van egy, hozzon létre társítást az Alapértelmezett lapon." - - (Atya ég! Milyen javaslatokat lehet találni a javításra erre rákeresve, ép csak a fent jelzett okot nem említik!)

3./ És még az előző hibajegyhez: A társítások javasoltak szerinti erőszakos, ámokfutásos erőltetése már az 1803-as Win-verzió óta tart, mert a TWINUI felirat által elfoglalt ikonok a boga úristennek sem akarnak a választásom alapján általam kijelölt pl. képnézegető program ikonját felvenni, helyette kicsit rázkódva kilépnek és megnyitás után ismét csak TWINUI felirat figyel a, mondjuk 20 ismételt kijelölés után már ugyan csak frusztrált felhasználóra. Arról már nem beszélve, hogy a felhasználók nagy részének a "Windows Store" emlegetése is a "patás ördög" falra festését jelenti, köztük nekem is. De az alapértelmezett programválasztás ilyen módja a végcél, az már számomra is világosan látszik, de amíg csak Windows-szal élünk erre nemet fogunk mondani. (Mert a fejlesztők is ezt tették!)

4./ A legújabb Dropbox verzió szintén az új keletű fejlesztői csodák közé tartozik, bár a háttérben itt is a Win-es api-fejlesztők munkáját sejtem, - mert milyen dolog az, hogy egy kliens-programot nem lehet lebeszélni arról, hogy fusson. A menüben a kilépésre kattintva, ezt követően már 10 másodpercen belül újra ott vigyorog a tálcán az ikonja és folyamatosan felugrik a program regisztrációra vagy belépésre felhívó ablaka. Zavarva ezzel a más jellegű szándékolt munkavégzést. Még akkor is ezt teszi, ha valaki lemond a kiléptetésről és a következő boot-ig az altatást választja. (Gondolom ez csak a belépést követően lenne megoldás, de Winen futó felhős kliens nem kell, hogy feltétlenül minden profilból szinkelni tudjon, - és belépve legyen, főként nem a Rendszergazdaiból! Komolyan, röviden végigkukkoltam minden elképzelhető beállítást, regisztrációs adatbázist, kiirtottam a dropbox-ra vonatkozó ütemezett feladatokat de erről a viselkedésről a rendelkezésre álló szűk fél órában nem tudtam lebeszélni. - Ilyen "fordulatokat" az eltávolíthatatlan, magukat rootkit-tel is védő vírusvédelmi rendszerek produkálnak, legalább náluk van erre ideológia.

5./ A Firefox fejlesztői is gondoskodnak mostanában arról, hogy már azt tervezzem, hogy a céges gépparkról véglegesen eltávolítsam ezt a böngészőt, helyet hagyva a kevésbé erőszakos frissítéseket megvalósító társainak. Mert milyen az, hogy félképernyőn riogatják frissítésre az erről mit sem tudó felhasználót, sőt a háttérben még valamilyen nem oda tervezett kattintásra el is indítják az "update" folyamatot, - persze a restriktív user-mód nem ad lehetőséget a befejezésre, és ekkor a következő napig a felhasználó egyébként sem tudja a Fox-ot böngészésre használni. Vegyék tudomásul végre, nem a fejlesztők mindenhatóságáról szól egy szoftver-eszköz használata, a fejlesztést leginkább társadalmi szolgálatnak tudnám felfogni, ahogyan az orvosokét is. (Ha nem akarom, azok sem gyógyíthatnak meg, ha logikus, ha nem. - A végcél a biztonságos, a napi munkát meg nem zavaró szoftver-működés, nem a "pillanatnyi elmezavarokra" az állandó (akár távoli!) beavatkozás. (A Mozilla is az elmúlt 2 nap alatt, két tizedverzióval is odatett ennek a folyamatnak. Még indokolatlanabb a dolog, hogy itt az "ipari" azaz az "esr", céges  verzióról beszéltem.)

6./ A legszebb az egészben, ha minden megoldásra rövid vagy hosszabb időt rászánva találunk is "How to"-t akkor is egy bizonyos idő után, ha rálesünk, a megfelelő társítások a munkát csak a megszokott módon a gépen végezni akaró felhasználók számára, ismét visszaállítódtak az erre a "jelöld ki ismét majd mi nem fogadjuk" beállításra. (Többek között a egyes régebbi gépekhez vezető "netbios" beállítást is szeretik alapértelmezettre változtatni a frissítések. Aminek ugye az imádott, "megosztott könyvtárak elérhetetlensége" lesz az eredménye.)

Folytathatnám még a sort, de most idő híján félbe kell hagynom a "sírást", természetesen minden ilyen természetű problémát megoldunk a végén, - vagy száműzzük az okozóját, - és bár utálom, de akár az erre szánt időben horgászhatnék is, igaz az sem lenne a mentális épülésemre jobban, vagyis az is az idegeimre menne.., :) -- bár régen nem próbáltam, és már ki tudja...?

Ha tudtok még sorolni hasonlókat, szerintem mindannyiunknak hasznos lenne, mert vannak amelyek számomra még csak "alvómódban" várják a felfedezésüket..., és a tudat ha rágondolok, máris borongóssá tesz.., már előre..!

a Microsoft idei 12. felvásárlása...

"...a Mover jelenti a Microsoft idei 12. felvásárlását - a cég pedig egy hónappal ezelőtt épp egy Movere nevű, szintén migrációval foglalkozó, Seattle-ben székelő startupot vett meg." (idézet: HWSV)

- A világon senki nem figyel ezekre a fúziókra, pedig hosszabb távon az emberiség globális vesztét okozzák. (Mi a pék fenéért nem felel meg ezeknek az így is túlhízott mammutoknak, hogy egyenrangúan kereskedjenek sok innovatív céggel a világon? Mert akkor állni kell az egyébként jótékony hatású piaci versenyt?) - De hát ez mindenütt hatásában, - "kilógó lólábbal" - a piaci "szabad"-verseny törvényellenes korlátozásának felel meg. Hosszabb távon végképp. - Ezt senki nem látja a piacgazdaságot működtető törvények felett őrködő globalista vagy nemzeti szervezetek közül? (Ilyenek csak a népvándorlók éhenhaláshoz szükséges jogaiért képesek harcolni???)

Vagy FACEBOOK - ÁRNYÉK-PROFIL GYŰJTÉS?

Szerintem, ha unatkozó ember lennék és sok pénzem lenne, akkor most perrel akaszthatnék néhány milliót...

A történet kicsit hosszabban a következő: Párom 3 hónapos "Samu" mobilja bekerült szervizbe, közben megjött az én telefonom is. Nem akartam, hogy egy hétre is telefon nélkül maradjon, hát beregisztrálta magát a vadiúj telómba, (G., FB., Viber stb. - ezeket Ő nagyon intenzíven használja is.) - úgy is kibírja addig a WP-m, - gondoltam, - amíg a Samu visszaér. Végre meglett, gyári állapotba visszaállítva, hát kezdtem a mentéseket visszatölteni neki. Amikor ismét használható állapotba került a telefonja, nekifogtam én is költözni az új "jószágra". A G. fiókját a telefonról eltávolítottam. Helyére került az enyém. (Új profil, a valósan létező, de nem használt korábbi belépési adataimat a G. nem fogadta el. - (Nem használtam 1 éve biztos, bár egy tablet van reggelve ezzel. Na mindegy.) Végül visszatöltöttem a névjegyeimet is.

google privacy

Gondoltam, küldök ügyvédi irodának pár másolatot, - kértek szkennelt igazolványokat. (email-en.., hogy is juthatott ilyen eszembe..?)

Ügyvéd úr @gmail-t használ levelezésre..!

Az eredmény:

"host gmail-smtp-in.l.google.com[74.125.133.27] said: 552-5.7.0 This message was blocked because its content presents a potential security issue."

Nyilván titkosítás, jelszó nélkül nem tömörítem le. - Csak, hogy ez ma "nem szeretem" dolog G-nél. - ehelyett belenézne, és eldöntené veszélyes-e. (Ezt határozottan el tudom képzelni. Talán rendelkezik szám.kacitásokkal ehhez is... - Egyébként 3 MB, 7zip volt.)

Adathalász bizonyítékok

https://sg.hu/cikkek/it-tech/132736/tizszer-tobb-adatot-gyujt-az-androi…
link:
https://digitalcontentnext.org/wp-content/uploads/2018/08/DCN-Google-Da…

"Az óriáscég adatgyűjtéseiben kiemelt szerep jut a Chrome böngészőnek, amelyet Schmidt a tesztjei során a háttérben futtatott. A tapasztalatok azt mutatták, hogy az Android és a Chrome felhasználói interakciók nélkül is továbbítottak adatokat a Google szervereinek..."

Na ezért mondom én minden lehetséges fórumon, hogy nem értem a G.Chrome lelkes felhasználóit és a túlzott arányú használatát a böngészőpiacon, mert vele desktop gépeken sem jobb a helyzet, az biztos. Minden határon túl "adathalászik" ott is!

Windows 10 - valszeg bekapta.., és bekaphatja...

Azért, ha már operációs rendszer, azt elvárnám tőle, - hogy, ha a felhasználója, a rá telepített (uBlock bekapcsolva) Firefoxban rákattintott egy elvileg képfeltöltős fogadó linkre,- megtekinteni akarván egy neki személyesen és ezúton küldött mintafotót, - akkor ne omoljon össze a rendszer annyira, hogy többé még csökkentett módban se lehessen, még konzolt sem indítani. Mert a rendszer már ezelőtt és folyamatosan újraindítja magát. (Minden választható javítási módszer csak az újraindításig jut el.

A rendszer abszolut "up to date", - egy hetes, - az applikációk "ropogós" legfrissebbek, a rendszer "user-módban" futott már jó pár napja, eddig korrekten. (nem is tudja a felhasználója a "Rendszergazda-fiók" jelszavát,) A szokásos "adatvédelmi bohóckodások" mindkét profilban meglépve. "Defender" mindhárom módja bekapcsolva. Ja, a telepített alkalmazások mindeggyike free vagy jogszerű licenc birtokában lett telepítve. (Az internet nem túl "erős" ADSL.) A hardver full korrekt Dell T3600-as, normál "vinyóra" lelepítve, előtte hetekig agyontesztelve (még BIOS is frissítve lett.)

Kijelző felbontás felismertetése Debian-Gnome alatt

Egy barátomnak feltettem egy utolsó "stable" Debian-t. - VGA=Nvidia. Ez most komoly? - Még mindig nincs az LCD-k névleges felbontását "plug and play" elven detektálni tudó, megbízható szoftveres megoldás? 1920x1200-as Lenovo névleges felbontásának felismerése megoldhatatlan egy korszerű oprendszer számára? -"xrandr" paranccsal persze beállítom, de ilyenekkel kell konzolon szenvedni 2017-ben? A v3.0-as Deb "dpkg-reconfigure xserver-xorg" parancstól ennyi a fejlődés az elmúlt 10 év alatt?

A dohogás után kérdésem is lenne, mely konfig-fájlból kellene .sh-t töltenem az "xrandr" állandósításához a Stretch-nél? - Vagy esetleg van erre egyszerűbb megoldás is? - (Mert már régen nem "Deb"-eztem, a "google" ebben a kérdésben nem volt "barátom" és egyébként is mára már elhaladt felettem az idő..)
:)

Synology webGUI

Ismét sikerült kiakasztani a Synology szoftverfejlesztőinek. A legutolsó frissítés, - amelyet tegnap realizáltam, - egy időre megoldotta a tárhely-jogosultság adminisztrációs "problémát".

A ma reggeli "boot" nemes egyszerűséggel kizárt a webGUI használatából. Tegnak még többször is újraindítottam, beléptem a login párossommal, ma már nincs jogosultságom a felület használatához.

Tudom én vagyok a hülye, mert a "user" és az "archív" csoportban is benne vagyok, - az admin mellett. - (Azoknak tiltva van az "Asztal" elérése.)

(A gond csak az, hogy a korábbi szoftververzióval így is kifogástalanul működött.) Mostantól egy ideig alapos ok kell, hogy gyakoroljam az adminjogaimat, mert a nagy hajtásban nem sok "kedvem" van "reset"-elni az admin pw-t, IP-t, stb.) - Tudom, sok más kiemelt jelentőségű hiba mellett ez bagatel probléma. :( )

Egy csontá fagyott FF és Windows 10 kapcsán

TEGNAP ÁLTALAM HOSSZÚ ÉVEK ÓTA nem tapasztalt fagyás-t "követett el" a Firefox, frissítés után. Az "esr" 64-bit-es verzió megkapta a 52.3-ast, valamint sok, sok olvasott "unszolásra", - lévén az utóbbi verziók úgy elnehezítik a "róka" indulását, hogy lassan kezdenék kifelé kapálózni belőle. - töröltem az általam favorizált 3-as blokker-megoldást. (AdBlock, NoScript, Ghostery,) és "gyorsításnak" kapott egy uBlock-ot. (Profilmentésnek használok FEBE-t, ez is alaposan gyanúsított, hogy képtelen követni ezt a nagy frissítési "fejlődésiramot", - A hardver 4GB RAM, Core 2-es gép.)

BSD törés CMOS sérüléssel?

BSD felhasználók, (itt most konkrétan DESKTOP) - nem tapasztaltatok a "putyini"-napon, félelmetes gépbe "bikázásokat"?

A jelenség egyszerű volt. A gép megfagyott, újraindítás után a BIOS gyakorlatilag nem ismerte fel, a hardver egyetlen elemét sem. - Csak CMOS reset (elem ki) után, állt vissza a gép a normális használható állapotba. (Lehet nincs köze ehhez, de a gépet helyére téve, a Wireshark rengeteg a 60-66 port-ra irányuló kommunikációt jelzett.)

Kérdésem, mivel a fejlesztők kedvéért a tűzfalat alapértelmezett telepítés állapotában "használom", (pl. a TrueOS-en naponta néha többszáz csomagot frissít, tehát gőzerővel dolgoznak rajta.) Mi lehet a műszaki megoldása a vázolt, szinte biztosan szándékos "chrash" kiváltásnak? Azaz (HP gépek lévén,) hogyan törhetik meg az oprendszeren keresztül a CMOS-t? Csak kíváncsiság, - ha valakinek van ötlete, - nem ártana, ha nem kellene a jövőben aggódni az ilyen gép "tönkremenések" miatt... (A másik gép még korábbi PC-BSD, ott nincs frissítés engedélyezve, - egy órán belül lőték ki mindkettőt. Eddig más oprendszeren ilyet nem tapasztaltam, mondjuk 2 éve BSD-n is ez volt az első.)

QHD

Itt van előttem "feldolgozásra" egy gyönyörű Dell 7510-es laptop. Tulajdonosa nem keveset áldozott rá, hogy a jelenlegi profi laptopválasztékból a legjobb Windows-os gépen dolgozhasson. Nos, a Windows 10 jelen állapotában alaposan aláássa ezen egyébként dícséretes szándékot. (Nyugodtan mondhatom, a megjelenítést illetően jelenleg majdnem csődszinten mozog.)

A hiper-szuper felbontás, (3840x2160) első ránézésre nem különösebben látható a megjelenítőn. (Megkockáztatom, még a háttér-led(?) világítás is elég vacak hozzá, és egyenetlen is - de ugye az a DELL bűne. - (Mondjuk IPS monitorokhoz szoktam, RGB-led háttérvilágítással. - (Mono LED háttérvilágítás a jobb felbontású desktop monitoroknál is érezhetően korlátja a minőségi képnek.) A széleken határozottan, egyenetlenül enyhén sötétedik is.