NagyZ blogja

reg voltam mar barmilyen teszten

ugyhogy multheten megcsinaltam az EX188-at (Red Hat Certified Specialist in Containers), ma meg az EX200-at (Red Hat Certified System Administrator).

azt kell mondanom hogy ugyan nem keszultem tul sokat ezekre, megis a training anyagok nagyon jol meg vannak csinalva.

RHCA-ig el kene tolni mindent a kovetkezo 1 evben, mar csak kerdes, hogy 2xRHCA (infra & developer) vagy 1xRHCA (infra) legyen. :)

RHEL8 + CUDA + pytorch Power9 AC922-on (4xV100 GPU)

tesztelni akarok cegen belul valamit, es fizikailag ezekhez volt a legkonnyebb hozzafernem (alltak a sajat rackemben :)), de elvileg a heten lesz par A100-as gep is - ott mar nincs semmi szivas, mivel azok AMD-vel vannak.

powerre nincs friss pytorch sem, igy jegyzetkent leirom ide a lepeseket, hogy ha legkozelebb kene, meglegyen. meg persze ha masnak kene, hasznalja, de nem tudom mennyi A922 rohangalhat a szabadban olyanoknal, akik magyarul olvasnak blogokat.

jelenleg 11.7-es CUDA-t rakunk pytorch miatt, es csak RHEL8.6 tamogatott, a CUDA12 + RHEL 8.7 majd kesobb jon, masik pytorch verzioban (a legujabb, par napos nvidia driver mar tamogatja a 8.7-es RHEL-t POWER8-on)

elektromos auto tolto a garazsba

ha mar uj lakas (majd bloggolok rola, csak arrol nem egy mondatot akarok irni, hanem hosszabban, mert kacifantos volt a tortenet), akkor utananeztem a tolto rendelesenek. 2018-ban mar kiepitettek a load management systemet (a falon megy vegig a kabel, nem tudom, mi a hivatalos neve), es most meg is kaptam az elektromos muvek oldalara az ingatlan kodjat, szoval meg tudom nezni a konkret ajanlatot.

de nezzuk mi es mennyibe kerul itt a hanyatlo nyugaton!

tozsdei agymeneseim #3: hogyan keress penzt amikor panikol mindenki

a legtobben (remelem) kenyelmesen ulnek az ETF portfoliojukon, es tovabbra is csak DCAznak, es nem adtak el. jol tettek, es csak igy tovabb! ezt javasoltam minden kockazatkerulo baratomnak. ez a blog post most a YOLO menten szol, hiszen mar kiveseztuk tobbszor, hogy *sok* penzt nem lehet keresni fizu DCA-zasabol indexbe. kellemes, kenyelmes eletet igen, sok penzt: nem.

en eladtam lakasvasarlas miatt a portfoliom nagy reszet (errol majd lesz kulon post ha mar felkerult az i-re a pont a kozjegyzonel), de maradt egy keves, amivel probalok penzt keresni.

az elmult hetek egyik bevalt YOLO-jarol irnek, es erdekelne, hogy ki mit csinal ;-)

uj auto a csaladban: BMW 2 Gran Tourer -> VW T7 Multivan

tavaly nyaron vettunk egy BMW 2er Gran Tourert meg gyari garanciaval. 7 ules, szepen kiszolgalt minket, a gyari garancia es szerviz miatt azon sem kellett izgulnom, hogy ne lett volna karbantartva.

hetfon, majdnem pontosan 10 honappal es 25340 km-el kesobb adtam le a kulcsait, hogy elhozzam az uj autonkat.

elektromos auto toltes a garazsban

az epuletkomplexumban amiben lakunk (jo, a komplexum lehet tulzas, 15 lakas) nemreg felszereltek 11db 22kW-os toltot a garazsban, es lehet havi 10 frank felarert oda kerni a parkolot a sima parkolo helyett.

egy masik flame topicban meghallgattam a sok szagertotol hogy hu de draga, meg legalabb olyan draga, meg blahblah. erre penteken kiderult mennyi lesz a konkret dija: 0.05 CHF/kWh. izlelgessetek kicsit, ez azt jelenti, hogy 20-22 kWh/100km-rel szamolva 1.00 - 1.10 CHF/100km-rol beszelunk.

aztan nem eri meg, mi? ;-)

2021-ben uj szamitogepet venni...

lehet, de azert varni kell jo sokat az alkatreszekre :) ahogy tavaly oktoberben irtam, amikor az AMD bejelentette az uj procikat, ugy gondoltam, meghalalom nekik a tavalyi tozsdei teljesitmenyt, es megveszem az 5950X-et. elosszor nem is lehetett rendelni, igy 5900X-et rendeltem, de aztan azt sem tudtak szallitani, ugyhogy elkanszaltam, vartam, vartam... es multheten meg tudtam rendelni (igaz, nem svajci kereskedotol) az 5950X-et!

5950x

hat nem gyonyoru? :)

tozsdei agymeneseim #1: az opciokrol roviden

az opciokrol eddig ugysem sokat irtam, azon kivul, hogy sokat kereskedem veluk. a GME mizeria miatt az elmult 10 napban vagy 5 embernek elmagyaraztam mi hogy merre meddig, de most nem is errol akarok beszelni, hanem az eredeti felhasznalasi modjarol (ami csak egy a sok kozul): orokoltel hirtelen 100 millio forintot, befekteted mondjuk az S&P500ba, de nagyon majrezol, hogy esik

mit csinalsz?

(vagy BTC volatilitason akarsz derebiten egy csomo penzt YOLO^W^Wkeresni, ugyanaz a sztori :))

amikor nem tudod hova ment a storagen a hely...

es arra juttok, hogy csak a snapshotok lehetnek (ketto darab), amiket egy rosszul konfizott szoftver csinalt, majd torles kozben kiderul, hogy mennyi fajl van benne:

100.00 % complete on Tue Jul  7 10:45:36 2020  (  96391175 inodes with total      89096 MB data processed)
100.00 % complete on Tue Jul  7 10:55:53 2020  (  96391170 inodes with total      68860 MB data processed)

a monitoring szerint 102.35TiB szabadult fel, whoopsie :-D

BGE-s level margojara...

...nincs senki abban az intezmenyben aki tudna rendesen angolul fogalmazni? mintha egy kozepso gimnazista irta volna. polikam, ird mar at ekes angolsagra, te ugyis mar megfejtetted mind a 12/16/24/Xenu igeidot (a megfelelo resz alahuzando alkoholos filccel a monitoron!)