dap blogja

Android device integrity failed

A Google újabban explicite blacklisteli a LineageOS romokat kernelstring alapján ami miatt most elhasal a telóm a play device integrity teszten, sok év megfelelés után. Bár xda reportok alapján ez relative könnyen megkerülhető lenne, nálam betelt a pohár. Ha egy szolgáltatás ellenem dolgozik, akkor inkább nem használom, lemondok a GPay-ről és visszatérek a bankkártyához. Eldöntöttem, ez mostantól elvi kérdés.

A valóság ha utolér

Azt hittem, hogy a 4GB Telekom Maraton elég lesz az EU-ban töltött ünnepekre. Pár nap alatt lekoptattam belőle 0.6GB-ot az Android szerint, erre kapom ma az SMS-t, hogy az adatkeretem elfogyott. Le is basztak a netről, azonnal. Nézem a webes ügyfélszolgálaton, még 3.4GB felhasználható. Nyilván írtam nekik, hogy kezi'ccsókolom ez így hogy, de január lesz mire válaszolnak, addig hadd morogjak legalább itt.

Nem az a 7 eur fáj amiért kaptam itt 3GB adatot (otthon drágább), csak az, hogy miért léteznek ilyen primitív hibák 2018-ban is. Szerencse, hogy kártyafüggetlen vagyok, másképp ez egy 8/10-es szopatás lett volna.

Flathub

Binary blob. GNU szitokszó. A létükkel már úgyahogy megbékéltem, de a velük kapcsolatos gyakorlati problémák miatt még fáj a seggem ha a desktopomra telepíteni kell egyet.

Egyik probléma a biztonság: az oldalról letöltött csomag postinstall scriptje rootként fut, maga az alkalmazás pedig mindent elér amire a felhasználómnak elérése van. Másik probléma a minőség: pl a Viber-t sokág nem tudtam futtatni valamelyk Fedorámon, mert egyszerűen befagyott a nyitókép és kakukk. Valamelyk upgrade ölte meg, ami amúgy a disztróban nem okozott problémát. Volt már, hogy "undefined symbol" miatt el se indult a frissen letöltött csomagos hóbelevanc.

Fedora 25 → 26

Na, ez nem volt sima menet. Bár az upgrade még simán lement, login után ocsmány betűtípusok fogadtak, mint már oly sokszor.

Némi guglizás után kiderült, hogy a FreeType 2.7 a .ttf-eket már a Windows ClearType-hoz hasonlóan hinteli alapértelmezés szerint, csakhogy ez kikapcsolt antialiasing mellett ronda eredményt ad. A visszaút szerencsére igen egyszerű:

echo 'export FREETYPE_PROPERTIES=truetype:interpreter-version=35' >>~/.profile

És így az arial.ttf épp olyan, ahogy (Windows) 95-ben megszerettem.

"Keep awake" plasmoid (plasma5)

Mostanában sokat forrasztok a gép előtt KiCad terveket követve, amihez nagyon praktikus ha egy kattintással blokkolható a screensaver/screendimmer/screenlocker működése. Meglepő módon nem találtam ilyen plasmoidot, hát rittyentettem;

Telepítés:


$ git clone https://github.com/rpallai/dap-locksw
$ plasmapkg2 -i dap-locksw

Ubuntu Touch (Meizu MX4)

Megjött; felpakoltam az Ubuntu SDK-t Fedora-ra vért izzadva, megírtam az első appom, működik.

Érdekes a rendszer. Desktopról már ismerős processzek, teljes értékű disztró, cron, python, ssh, ping a localhost, a feloldás pin kódja egyben a root jelszó is, a háttérbe került appok T státuszban. Fullba nyomja a Linuxot.

Sajnos nem lehet nem észrevenni, hogy laggol az UI, zavaró. Android-killer feature nincs, érezni hogy még nagyon friss rendszer, de egyébként nincs vele nagy baj. Remélem lesz időm jobban belemélyedni.

Fedora 22, KDE 5

Reméltem, hogy egyszerűbb lesz ez a KDE 4→5 (Fedora 21→22) átállás, de sebaj. Az eddigi mérleg 1 bugfix [1], 1 plasmoid portolás és 1 új plasmoid - mert a kedvenc forgalomfigyelő appom nem portolták:

A CPU core monitorozó régi darab, még itt is írtam róla, de még mindig kedvenc. Már beláttam, hogy a sose fejezem be ezeket a plasmoidokat*, így feltoltam github-ra ahogy vannak, így egy fokkal könyebben telepíthető [2]. Talán feltolom majd a kde-look.org -ra is és akkor közvetlenül Plasma-ból telepíthetőek lesznek, csak egyelőre nem jött meg a regisztrációs email.
(* Csak egy triviális config UI kéne nekik, de nem igazán motivál ebben semmi.)

Elméleti Bitcoin: Lightning Network

Van rá esély, hogy ez lesz a Bitcoin következő nagy dobása, a Bitcoin v2. Összefoglalom, ízelítőnek;

A Lightning Network lényege nagyon tömören és felületesen az, hogy az egymással kapcsolatba kerülő személyek közt automatikusan letétbe kerül valamennyi coin a blockchainben. Amíg a letét fedezi a két személy közti egyenleget, addig kettejük közt nyugodtan mehetnek a tranzakciók a blockchainen kívül, hiszen a blockchain csak a dupla költés ellen kell, de a letét biztosítja, hogy ez ne történhessen meg. A blockchainen kívüli követelést bármelyk fél bármikor beküldheti a blockchainbe, ezzel realizálva azt, feloldva a letétet (ez a Poon-Dryja payment channel).
Ez ugye önmagában kevés lenne a blockchain kímélésére, mert a személyek között gyakran csak egyszeri fizetés történik, a letét pedig ugyanúgy be kell hogy kerüljön a blockchainbe mint maga az egyszeri tranzakció. A Lightning Network ezért megpróbál eljutni a feladótól a fogadóig olyan úton, ahol már vannak letétek. Ezen a láncon fog végigmenni az utalás, a letétek fedezete alatt. A köztes emberek se nem gazdagodnak se nem buknak rajta, hiszen ők egyik zsebükbe megkapják, a másikból továbbadják. Ugyan a közvetítők hosszú, összetett tranzakció-listákat kezelnek és tárolnak (ez a szerződés), de ha nincs elszámolási vita, akkor elég egy egyszerű tranzakcióval elszámolniuk egymás között. Vita esetén annyi a teendő, hogy valamelyk fél bemutatja a hálózatnak az utolsó érvényes szerződést, a blockchain pedig az alapján el fog számolni kettejük közt.
Ha esetleg nincs ilyen út, akkor nyilván muszáj lesz nyitni egy új letétet, amit aztán mások is használhatnak - így épül a hálózat. Hogy a közvetítők ne tudják benyelni az utalást, arról a kriptográfia gondoskodik (ez a hash-locked contract), de erről bővebben a lenti linkeken.

Mindennapi Bitcoin: a wallet

Arra gondoltam, hogy írok egy szösszenetet a Bitcoin walletek gyakorlati oldaláról, megmutatom, hogy én hogy használom.

Ahhoz, hogy coint tároljunk, kell egy wallet. A wallet lényegében a titkos kulcsok adatbázisa (a nyilvános rész deriválható). A klasszikus wallet folyamatos backup-ot igényel, hiszen nem ritka, hogy új kulcsot generálunk (pl a privacy végett vagy azért, hogy ne legyen nagy összeg egyetlen kulcson). A legtöbb embernek nincs készsége arra, hogy megbízhatóan backup-oljon, ez világos. A válasz erre a HD (Hierarchical Deterministic) wallet: elég a seedet backup-olni a wallet létrehozásánál, ugyanis abból visszaállítható az összes generált és jövőben generálásra kerülő privát kulcs. A seedet lehet offline tartani, nincs szükség rá a mindennapi tranzakcióhoz, csakis akkor kell, ha elveszett a wallet. így már azért könyebb.

A netsemlegesség vajon mi?

Mint ismeretes, a UPC felrúgta az adatcserét néhány hazai szolgáltatóval, mert azok nem váltottak át a fizetős konstrukcióra. Azt gondolod, hogy ez az ő szuverén döntése, illetve teljesen rendben van az, hogy ezért pénzt kér? Akkor a következő rövid iromány neked szól, megmutatom, hogy szerintem mennyire túlmutat ez rajtuk;

Shmem

Tudjátok mit jelent pontosan a modern free (procps-ng) "shared" oszlopa Linuxon? Én nem tudtam, de az imént utánajártam, mert a ramom több mint felét ide számolta.


[root@dh root]# free -m
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:          15947        6869        5578        1643        3500        6568
Swap:          7167        3638        3529

Földhivatal: a Linux desktop éve

Azt vágjátok, hogy a földhivatalokban nem csak keménykedés volt a Linux migráció, hanem a dolgok állása szerint tényleg megtörténik? Minden gépen Linux (SLED), a win-only programokra Wine illetve legvégső esetben VirtualBox-ban futó Windows a válasz.

Amennyire tudom, kb tízezer gépről van szó.

Ez egy mérföldkő Magyarországon. Miért zajlik ilyen csöndben az egész? fsf.hu nem kompetens? Ha valaki benne a sűrűjében, tudósítson!

Sony Xperia Z2

Az új mobillal csapattam egy karikát, volt minden, mint általában: defekt, eső, sár, perec (sárbadőlős). Kb 3,5 óra, végig szólt a nóta Spotify cloud-bol streamelve, ment az Endomondo és a navigáció (Locus). Fél óra esőszünet, az alatt interneteztem, fotóztam, videóztam a vihart. Szakadó esőben is fennhagytam a kormányon hogy navigáljon. Mire hazaértem, az akksi 25%-ot merült.

OpenStreetMap

Egy éves múltam, mint OpenStreetMap szerkesztő. Itt a hupon futottam bele a az első mapping parti bejelentésébe, amire végül csak én és a párom mentünk el a hupról mint új arcok, nulla felkészüléssel. Nem vagyok az a reggel kelős típus, így az utolsó pillanatra értünk oda, a többiek már indultak a terepre amikor beestünk, lekéstük még az eligazítást is. Fogalom nélkül bolyongtunk a nekünk kijelölt területen telefonnal trackelve, reménytelennek tűnt az egész. Csak a közös ebéd mentette meg a délelőttöt..