kozel blogja

eGPU siker!

Picit nehez szules volt, de sikerult mukodesre birni. Elnezest a kep minosegeert.

Katt a linkre a kephez: http://i.imgur.com/wy80y6H.jpg

A tortenet:
Nos, egy igen oreg, kozel 6 eves ThinkPad x201 tulajdonosa vagyok (Asszem 2010-ben futott le a szalagrol, elso generacios i7, 8GB RAM, 250GB SSD, dokkoloban ul ha epp otthon vagyok). Munkara tokeletesen megfelel, de az utobbi idoben egyre jobban belemelyedtem a jatekokba. Jatszasra viszont teljesen alkalmatlan a beepitett Intel HD videovezerlo, ezert megoldas utan neztem.
Uj gepbe nem akartam befektetni, mivel annyi idom azert nincs, hogy teljes mertekben kihasznaljam. Mar regebben olvastam, hogy a laptopokat mukodesre lehet birni kulso grafikus kartyaval is, igy elkezdtem guglizni. Rovid ido utan ratalaltam erre: http://www.hwtools.net/jpg/Bplus-taobao-2.jpg
Mondom egy probat meger, asszem $70 volt. Kovetkezo lepes volt beszerezni egy grafikus kartyat. A GTX 750 Ti-ra esett a valasztasom, mivel nem akartam sok penzt kidobni, mert hatha nem mukodik. Kulonbozo forumok bongeszese utan eleg pozitiv tapasztalatokat olvastam a Thinkpad + eGPU + Nvidia harmasrol, igy megvettem.
Otthon volt egy oreg tapom, amit nem hasznaltam semmire. Mivel a GTX 750 Ti-nak nem szukseges plusz eroforras a ventilatorra, igy ez is szempont volt nalam. Tehat csak a eGPU dokkot kell arammal ellatni, ahogy a kepen is latszik.
Megerkezik szepen minden, idoben, osszeszerel, bedug, bekapcsol es Windows szepen elindul, persze driverek nelkul. A device manager szepen lassa, hogy bizony GTX 750 Ti is jelen van, de a drivereket telepiteni kell.
Driver lehuz, telepit, restart. Na most ugrik a majom a vizbe. Bootol es.......semmi. Restart loop. Na mondom, klassz :(.
Irany a gugli. 5 perc forumbongeszes utan megtalaltam a megoldast. Kapcsoljuk be a gepet, de NE dugjuk be az expresscardot (ami osszekoti az eGPU dockot es a laptopot). Varjuk meg mig a Windows szepen lecsucsul es utana dugjuk be. 2-3 masodperc gondolkodas a Windows reszerol es voila! Mukodik! A kenyelem kedveert kikapcsolhatjuk a laptop kijelzojet, hogy csak a kulso monitoron legyen kep. Summa summarum, erdekes kis projekt volt, most mar normalis felbontasban, normalis FPS mellett elvezem a kedvenc videojatekaimat es nem koltottem egy vagyont.