alper061 blogja

Magyar docker és konténerekről szóló könyv

Többször gondolkodtam már, hogy jó lenne egy magyar nyelven íródott dockerről és konténer technológiákról szóló könyv. Jöttek érvek és ellenérvek.
Ellenérvek:
- Minek? Aki IT területen jártas, úgy is tud angolul, el tudja olvasni angolul a hozzá kapcsolódó anyagokat.
- Alap dolog, erről nem is kellene könyv.
Érvek:
- Van, aki elmerülne ezekben a technológiákban, de nem tud annyira jól angolul (no offense).
- Van aki szivesen tanulná inkább magyarul, mert úgy jobb neki, kényelmesebb, stb.

Itt az ideje, hogy felmérjem az igényeket. Aki érintett, és van véleménye ezzel kapcsolatban, kérem adjon inputot. Köszönöm! :)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeqP2cvv4lx2jYSflyiyU6wCfLtlxd…

 

No offense, aki szeretne segíteni, töltse ki, akinek nem releváns, és nem is akar segíteni, szkip. :)

Az internet, hangokban

Gondolnátok, hogy mennyi minden történik az interneten egyetlen másodperc alatt? Nem. Ember nincs, aki fel tudná fogni. (a kivétel(ek) erősíti(k) a szabályt :)). Viszont azt már könyebb megmutatni, hogy egyetlen egy weboldalon/szolgáltatással mi történik 1 MP leforgása alatt. A vizualizációt ezúttal hangban lehet figyelemmel kísérni.

A GitHubon zajló események:
https://github.audio/

Bitcoin Tranzakciók:
http://www.bitlisten.com/

Wikipedia aktivitás:
http://listen.hatnote.com/

Jó szórakozást!

SSD vétel

Régóta szerettem volna már egy SSD-t. Most itt az idő.

Sok-sok nézelődés után
OCZ Vector 150 120 GB (Kb. 25K HUF)
Ezt tervezem megvásárolni heteken belül.
Az ára elég jó, a többihez képest.
Elég nagy igénybevételnek fogom kitenni, oprendszer fog futni rajta (windows), meg napi rakat virtuális gép. 1-2 folyamatosan fut majd, és néha-néha jönnek létre ideiglenes gépek, amik pár órácskát léteznek. (néha-néha =1-2 nap)
Emellett használni fogok még audio editáló szoftvert kisebb munkákra, néhány image is landol rajta 1-2 naponta.

Szerintetek megfelelő lesz ez nekem?

Új wifi név

Koleszban a régóta (másfél éve) használt Beer4LiFE SSID megérett a cserére. Az új név: RitmikusCsimpifon.
Amúgy ilyenek vannak még a környezetemben: Vadkanok, janiahegyrol, 104cukikák, harantfekvesbevotbennemacsenge.
Ti milyeneket használtok/láttok mostanában?

One line webServer

Python segítségével gyakorlatilag egy sornyi kóddal indítható egy Http server. Ez hasznos, ha egy gépen egy mappa tartalmát ki kéne szolgáltatni gyorsan (és statikusan).

Terminálba:
-Kiválasztott mappa megnyitása
Pl.: cd /var/share
-Python verziótól függően:
Python 2.x: python -m SimpleHTTPServer [PORT]
Python 3.x: python -m http.server [PORT]
Megjegyzés: az alapértelmezett port 8000 (=nem kötelező megadni)
!!!!!: Akármennyire is jóKönnyűEgyszerűGyors, Security okokból root-ként nem tanácsos futtatni!

Ötös lottó

Bár a shell script valójában nem erre való, de egy órára az volt a házink, hogy ötös lottó-t kellett írni benne.

Én ezt írtam, műkszik is, de nem hiszem, hogy maximálisan kihasználtam az unix/linux filozófia előnyeit. Esetleg adnátok pár tanácsot, hogy hogyan lehetne még job/hatékonyabb?

Kód:
Itt

Adatmentés

A helyzet a következő: van egy Asus 1001pX netbook. Windows xp futott rajta éppen, és egyszer csak a vinyó elkezdett fura hangokat produkálni. Kerreg, kattog, csattog, mintha az olvasófejet nem tudná mozgatni, de tudja, mert utána is működött. Mikor meghallottam, rögtön elkezdtem másolgatni, mert gondoltam, hogy nem lesz hosszú élettartama. 160 gb-es vinyó, olyan 30 gb-t átmásoltam, aztán kékhalállal újraindult a gép. Windows többet be nem jön, ubuntu 12.04 bejön kb 10 perc alat, akkor is bűnlassú, mondjuk a windows is az volt a hiba utántól.
Live cd-vel szépen elindul, viszont vagy látja a vinyót, vagy nem. Ha látja, akkor amikor megnyitnám, crc hiba, ha nem látja (azaz nem jelenik meg a menükben) akkor megpróbálom felcsatolni terminálból, és azt írja, hogy nem olvasható a partíció szuperblock-ja. Ubuntu 12.04 live cd amúgy.
Nincs valakinek valami ötlete valami jó linuxos, parancssoros recovery-ra? Amivel meg lehetne menteni a dolgokat? Kerezsgéltem, de van sokféle, ha valaki használt már, esetleg konkrét tippek jól jönnének.
A gépet nem szedhetem szét, mert garanciás, ha szétkapom akkor nem cserélik ingyen a vinyót. Ha visszaküldöm és kérem a régi vinyót, akkor ki kel fizetnem az újjat, szóval ugyan ott vagyok. Viszont ha csak úgy kicserélik, minden elveszik. És elég fontos dolgok vannak rajta.
(ha külső házba raknám, windows elvileg tudná olvasni, de ugye ez nem játszik)
Köszönöm a tippeket!

Rendszer figyelés

Sokszor kerestem már olyasmi után, hogy hogyan lehet megfigyelni azt, ki mit csinál ssh-en?

Példa:
Valaki belép ssh-en,
Én is bennvagyok ssh-en,
És én szeretném látni, mit csinál a másik
(valós időben, nem csak utólag mikor már kilépett .bash_history-ban.)
Van erre valami eszköz / megoldás?

Továbbá van valami olyan logoló eszköz, ami nem csak a beírt parancsokat, hanem minden egyéb dolgot logol amit az a felhasználó csinált? (gondolok itt pl scp-en keresztüli fájlmódosításra, stb)

Valakinek van valami tippje? Egyszerűen nem találok rá választ.

Hacktion

Nemrég ráakadtam erre a jó sorozatra, nagyon megtetszett. Külön tetszik, hogy az összes része -legálisan- látható youtube-on is. Első évad pipa, extrajó volt! Az m1-en megy , szerdánként 20:15-kor amúgy.

A sorozat egy olyan informatikai elit csoport tevékenységét mutatja be, amely egy állam által létrehozott és finanszírozott titkosszolgálati szervezet része: az „Infrastruktúra Védelmi Osztag". Ez a professzionális szakemberekből összeállított csapat a digitális--informatikai támadókkal veszi fel a harcot, a legkülönbözőbb technikákat és legújabb technológiákat felhasználva.
Az I.V.O. feladata a hackerek megállítása vagy felhasználása saját céljukra, hogy az ország, valamint a gazdasági és közélet fontos szereplőit megvédje, az ellenük irányuló támadásokat elhárítsa, és elkövetőit elkapja. Az ország elleni támadások mellett folyamatosan megjelennek olyan hackelések is, amelyek mindennapi digitális eszközeinken keresztül minket is elérnek. Megmutatja, hogyan válhatunk mi is potenciális célponttá.
A sorozatot fiatal rendezők jegyzik, ezzel is biztosítva a témához szükséges frissességet és dinamizmust; első évadjában pedig ismert színészek jelenítik meg a karaktereket, például Oroszlán Szonja, Hujber Ferenc, Szente Vajk, Dunai Tamás, Lukács Andor és Bicskey Lukács.