locsemege blogja

Secure boot - ezúttal kellemes meglepetés

Történt, hogy vettem egy Acer Swift 3 notebook-ot munkára. Kicsit besokalltam attól, hogy a Microchip javaban írt MPLAB-X szutyka 8 GiB RAM-mal rendelkező gépen bemondja, hogy memory lack. Eszem megáll a rakás, programozni nem tudó, de azt mégis művelő hülyén. Megnéztem, mi van a gépen eredendően, úgy tűnt, hogy mindenféle windowsos driver, tehát mehet minden a levesbe.

Fedora 38

Upgrade-eltem rá. Az eddigi legjobb. :) Ami szembetűnő volt, hogy egyetlen selinuxos nyafogást sem kaptam frissítés után. Minden működik. Böngészés, levelezés, vpn, software és hardware fejlesztői környezet, svn kliens, multimédia, virtualizáció. Egyedül a default login háttérkép olyan, mint a világpolitika. Szürke felhők. Nyomasztó. Nagyon.

Nem volt függőségi probléma sem, amelyet manuálisan kellett volna megoldanom. Tetszik. Olyannyira, hogy a munkahelyi gépemre is fel mertem tenni, akadálymentesen dolgozom rajta tovább.

Szerintem javítottak egy GTK bugot is, mert a pasystray működik, nem kellett az eredetitől eltérő configgal forrásból fordítanom.

[POL] Gondolatok egy háborúról

Az utóbbi napokban azon tűnődtem, milyen eséllyel keveredik az ukrajnai konfliktus következtében Magyarország súlyos, pusztító fegyveres összetűzésbe. Arra a következtetésre jutottam, hogy ennek kockázata igen magas. Nagyon kellemetlen számomra ez a gondolat, mert szeretném azt eredményül kapni, hogy itt mindig béke lesz, ugyanakkor ahogyan a világot összeraktam magamnak, abból nem az optimista változat jön ki. Indoklás alant.

Az alábbi gondolatok kizárólag a képzelet szüleményei, a valósággal bármiféle egybeesés puszta véletlen. Ezért aztán nem érzem szükségét annak, hogy bármit igazoljak, lehet cáfolni, nem is különösebben hoz lázba a cáfolat.

Asus RT-AC85P OpenWrt/LEDE-vel

Néhány napja vettem egy Asus RT-AC85P típusjelű router-t. Van ennek egy 1 Gb/s-os WAN, 4 db 1 Gb/s-os LAN interface-e, továbbá 2.4 GHz-es (b/g/n) és 5 GHz-es (a/n/ac) Wifi interface-e. Van egy USB 3.0-s host portja, egy reset gombja, még valami nyomógomb, egy power kapcsoló. 3 db antennája kint van, a negyedik a dobozon belül, legalább is ezt írják róla. Nem szedtem szét. 128 MiB FLASH memória és 256 MiB RAM van benne. Ebben végre kifejezetten jól érzi magát az OpenWrt/LEDE, ideértve az USB hub-ba dugott 128 GB-os pendrive kezelését is.
 

Buta, szánalmas spammerek

Azt kell mondjam, a spammerek nem okos emberek. Buták, mert messziről üvölt az alkotásukról, hogy az spam. Buták, mert olyan formában exhibicionisták, hogy normális, üzleti, baráti kommunikációban ilyen nem fordul elő. Tele rakják a subject-et emojikkal - ha még egyetlen szerény ASCII-art smiley lenne, talán nem is volna feltűnő, de színes, szagos unicode emoji az azért látványosan felhívja magára a figyelmet, hogy ez csak spam lehet -, magyartalan a megfogalmazás, valamint arra sem figyelnek oda, hogy a levél az RFC ajánlásoknak, szabványoknak megfeleljen. Amin persze azonnal meg is buknak.

Claws Mail kliens írja nekem a spam-nél sárga felkiáltójel mellett - jó, sárga alapon fekete valójában -, hogy

Message dosen't conform to MIME standard. It may render wrongly.

De a subject is bájos, bár ebben épp nincsenek emojik:

Kérjük, erősítse meg fiókját a pénz megszerzéséhez

Csak fogom a fejemet, s azon tűnődöm, ki lehet a célcsoport.

Linuxra tökéletes notebook

Nem a címbe írtam a típust, mert nem reklámozás a célom, viszont segíteni szeretnék, ha valakinek szempont, hogy Linuxon out of the box menjen egy nem túl drága notebook. Egy rokonomnak vettem, nekem van már épp elég számítógépem, így nem volt aktuális. A választásom erre esett:

Acer Aspire 3 A315-23-R8BG

15.6"-os full HD matt kijelző, 8 GB RAM, 256 GB nvme SSD, Ryzen 5 3500U 8 magos AMD CPU, Radeon Vega 8. 199990 Ft-ért vettem. Magyar billentyűzete van numpad-del.

Mentettem az EFI partíció tartalmát, majd újra partícionáltam, formáztam az egészet, valamint felhúztam rá egy Fedora 34-et. Megy out if the box. Működik azonnal a wifi, bluetooth, kamera, belső hangszórók, mikrofon, touchpad, kijelző, billentyűzet, USB host interface-ek. A kis Acer gépemnél jobb az EFI támogatása, nem kellett az efibootmgr paranccsal harcolni, azonnal bootolható volt a gép telepítést követően.

Aktív, ventilátoros hűtésű, de szerény használatnál nem hallom a hangját. Persze tud vihart is kavarni a ventilátora. Szubjektív érzésre nagyon gyors, a telepítés is hamar megvolt. Érezni a 8 CPU core jótékony hatását.

Linuxos gépnek ajánlom, szerintem jó érték/ár arányban. 5.12.3-as kernellel próbáltam, tehát ne hozzám forduljanak panasszal azok, akiknek a 2.6.8-as kernellel szállított Debian Potato alatt esetleg nem megy a tapipad. :) (Tudom, a Potato kernele korábbi, 2.2-es, vagy 2.4-es volt.)

Fedora 34

Ahogy tőlem ez megszokott, a hivatalos megjelenés, sőt, most a béta megjelenés előtt frissítettem a Fedora operációs rendszert. Eddig két gépen tettem meg. Az egyiken minden nehézség nélkül lezajlott a frissítés, a másikon saját hibámból nem, de ezt is megoldottam.

Történt ugyanis, hogy az rpm adatbázisom az ssd-men lévő önálló filerendszeren van, de telepítés közben betelt a filerendszer, így az rpm sqlite adatbázis olyan szinten hullott szét, hogy alig néhány ezer hiba lett benne. Mielőtt ezzel foglalkozhattam volna, egy nagyobb ssd-re kellett költöztetnem az egész oprendszert, tehát pendrive-ról boot-olva a régi ssd-ről az új nagyobb filerendszereire másoltam file-osan az rsync -avxHASX bűvszóval. Utána némi mount --bind és chroot parancs argumentumában kiadott grub telepítés következett, majd a régi ssd kiszerelése, új beszerelése jött. Persze előbb az fstab-ban és a grub.cfg-ben, valamint a loaderben az uuid-eket átírtam, ezek jellemzően a rootfs és a /boot filerendszerekre vonatkoznak.

A gép boot-olt a nagyobb ssd-ről probléma nélkül, de széthullott az rpm adatbázis, ahogy fentebb írtam. Ugyan a system-release szerint Fedora 34 volt, a dnf parancs Fedora 33-nak gondolta magát, szóval innen szép nyerni, hiszen nem futottak le a postinstall scriptek sem.

A dnf --releasever=34 kapcsolóval azért kényszeríthető, ideiglenesen tehát jó volt így. Jött egy rpm --rebuilddb, de ez is csak annyira teszi jóvá az egészet, hogy most már látjuk, hogy van néhány ezer hiba, duplikált csomag. Nem részletezem, néhány órányi szögeléssel helyrehoztam. Sikerült olykor manuálisan, olykor nem dnf-fel, hanem rpm-mel, olykor egy grep, cut, xargs, echo kombóval kigyűjtött csomaglista alapján rpm -e --justdb paranccsal törölni, hogy a file-ok azért maradjanak, és így tovább. A végefelé már annyira rendbeszedtem, hogy le tudtam futtatni upgrade-et, majd utána ráeresztettem megint a dnf system-upgrade download --releasever=34 --allowerasing parancsot, majd a sync; dnf system-upgrade reboot jött. Itt már csak alig néhány MB-ot telepített, eltávolított még néhány Fedora 33 maradványt, és ami a lényeg, végre Fedora 34-nek konfigurálta magát, így a dnf parancsot már nem kell forszírozni. Most a dnf check szerint végre jó. És nem mellesleg működik.

Ilyen mélyről, ennyire szétesett állapotból eddig még sohasem hoztam vissza operációs rendszert, de sikerült, működik. :)

Ami hiányzott, de már azóta lett:
xfce4-notes-plugin

Ami hiányzik:
xfce4-kbdleds-plugin

Néhány ikonnak más lett a neve, ezeket manuálisan ki kell javítani. Az órán és az időjárás jelzőn megváltozott a fontméret, át kellett állítani. Csináltam az egész filerendszerre selinux autorelabel-t, de van néhány selinuxos hibaüzenet, ezzel foglalkoznom kell. Egyelőre a notification-t kapcsoltam ki.

Amúgy tetszik, jó lesz, levelezés, böngésző működik, virtualizáció, fejlesztői környezet, céges vpn, svn szintén megy. Szóval elégedett vagyok vele.

kernel 5.8.1 - még ne!

Van az 5.8.1-es kernelnek egy új feature-e egy regresszió képében. Elmúlik a bluetooth általa. Tapasztalatom szerint az 5.7.15-ös kernel igen kellemes, jó darab, de az 5.8.1-esre történő frissítés nem jó ötlet. Jeleztem a problémát logokkal együtt a fejlesztőknek, gondolom, előbb-utóbb jó lesz az 5.8-as sorozat is.

5.8.2-ben megoldódott a bluetooth regresszió. Van is a changelogban egy rakás bloetooth-os javítás.

Soha többet GDI nyomtatót!

Ismerősöm kért arra, hogy mivel venne egy multifunkciós lézernyomtató/scannert, segítsek a telepítésben. Három olcsó típust nézett ki, egyik sem ismert szabványosnak mondható nyelvet. A Brothert elvetettem, mert nekem van egy ilyen márkájú nyomtatóm, s nem vagyok vele elégedett. A HP-t is elvetettem a hplip miatt, illetve amiatt, hogy amikor frissül repóból a hplip, törik a működőképesség, a HP oldaláról a bináris felét is frissíteni kell manuálisan. Nyűgös.
 

Fedora 32

Többen talán tudják rólam, hogy Fedora felhasználó vagyok, s azt is, hogy jellemzően nem várom meg egy-egy release hivatalos megjelenését, hanem elébe megyek az eseményeknek, azaz frissítem az operációs rendszert annak megjelenése előtt. Így történt ez most is.

KiCad kurzor mozgatás és a CPU load

Eddig mindig csak érintőlegesen foglalkoztam a KiCad áramkör és PCB tervezővel, a közelmúltban viszont úgy döntöttem, végigcsinálok benne egy picike projectet. Tetszik, hogy intuitív a felülete, nem kellett doksit olvasnom, s így is meg tudtam tervezni az áramkört, utána a PCB-t, majd elő tudtam állítani a gyártáshoz szükséges file-okat.

Jean Asselborn, a tájékozott

Felszólalt Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is, aki azt mondta: elhagyja az üléstermet, ha Kovács nem távozik onnan azonnal. [...]
A magyar delegáció válaszul bejelentette, hogy Kovács Zoltán nincs az ülésteremben. Ami igaz is volt, mert már véget ért a meghallgatás.

(forrás)

LOL :D Komoly hely lehet az EU Tanácsa.

5.4.2-es kernel még nem az igazi

Intel N4200-t - i915 - használó pici notebook-omat ma emlékeim szerint négyszer kellett hosszú gombnyomással kikapcsolni. 5.4.2-es kernel, megfagyott a Xorg. Volt, hogy sikerült még konzolra váltanom, ott login, majd az első dolgom egy sync parancs volt. Utána dmesg. A VGA valamelyik részéről azt mondta, hogy hang up. Nem örültem túlzottan. Visszatettem az 5.3.15-ös kernelt, az teljesen stabil.

Azért írtam, hogy akinek i915, vagy efféle VGA-ja, APU-ja van, az maradjon veszteg, jobban jár egyelőre az 5.3.15-ös kernellel. Remélem, észreveszik, s hamar kijavítják a hibát.

Samba share láthatóvá tétele Windows 10-en

Van az a probléma, hogy Windows 10-en nem látszik a linuxos samba share, illetve a host. Úgy értem, működik, csak a NetBios névfeloldás nem akar menni. Utánaolvastam, az a gond, hogy a 4-es Samba-ban még nem implementálták a WSD/LLMNR-t, így önmagában az smb.conf-ban a fejünk tetejére is állhatunk, akkor sem lesz megoldás.

Lenne az a fallback, hogy akkor meséljük el a Windows 10 klienseknek registry-ben, hogy használjanak régi smb 1 protokollt. Ez nekem nem tetszik, mert nem vagyok én rendszergazda, hogy mások gépeit piszkáljam, meg különben is, ami régi, az gyaníthatóan lyukacsos, mint a sajt, nem véletlenül van újabb.