zslaszlo blogja

S10e tapasztalatok

Első benyomásom: a telefon jó. Főként a mérete. Köszönöm mindenkinek különösen lcsaszar fórumtársnak a konkrét tapasztalatokat. Még soha nem vettem használt/refubised telefont, habár az eddigi összes laptopom ilyen volt és csak jó tapasztalataim voltak vele. Így hát elhatároztam, hogy a telefon is használt lesz. Nem bántam meg.

Mindig tanulok

Néha az iskolában a gyerekektől. Infó órán. Feladat: kép mentése az internetről a létrehozott saját mappába.

Megoldás szerintem: jobb klikk, majd kép mentése másként

Megoldás az autista kislány szerint: megfogom a képet és drag and drop módszerrel belehúzom a mappába.

Az ő módszere jobb...

Az ilyen öreg mamutok belefásulnak a saját megoldásaikba és nem is tudjuk elképzelni, hogy valamit másként is lehet. De a fiatalok gátlástalanul kísérleteznek és sokszor jobb megoldásaik vannak. Legjobban a 7 éves nagy fiamon látom ezt amikor a scartch juniorral játszik. Hihetetlen...

Wordpress gondolatok

Kicsit félve írom, mert egyrészt szakmai dolog (mit keres a hup blogszekciójában?), másrészt előrebocsátom,hogy nem értékítélet vagy puffogás a célom, csupán megosztanám a tapasztalataimat. Minden CMS-nek megvan a maga létjogosultsága és helye. Én most egy közepes/nagyobbacska méretű iskola honlapjához keresgéltem megoldásokat.

Közösségi közlekedés tapasztalatok

Miután bevezették ezt a szép és követendő példát Egerben, nem haboztam az egész családnak megvettük a jegyeket jelképes 1000 forintos áron. Kivéve a legkisebbnek, aki persze még ingyen utazik. Nos azóta, amikor csak lehetséges a buszos közlekedést, illetve a sétát részesítem előnyben. Jelentem tisztelettel, tök jó az egri közlekedés.

CrDroid-ra frissítettem

És nagyon pozitívak az első benyomásaim. Redmi 4X (santoni)telefonom van de a rajta lévő 7-es android már elég réginek számít. Szerencsére a telefonnak kiterjedt közössége van és rengeteg firmware érhető el rá. Emiatt kicsit a bőség zavarában is voltam... A CrDroid 7 verziót választottam, ez android 11-es verzót jelent.

Ez az év is jól kezdődik...

Tegnap reggel munkába menet belém jött egy hússzállító kisteherautó. Szembesávból akart kanyarodni nagy ívben én meg jöttem egyenesen. Ő is kanyarodott egyenesen. Belém... Az autó bal oldala teljesen összetört, ajtók, hátsó ablak (még jó, hogy a gyerek nem ült mögöttem), tükör, küszöb, szóval elég alapos. Persze (céges autó) nem akarta elismerni a felelősségét, így rendőrt is kellett hívni, meg helyszínelni, így a vétkes sofőr (nem én) gazdagodott még két büntetőponttal és 20k helyszíni bírsággal is. Persze ez engem mit sem vigasztal, hisz most egy hónapig autó nélkül van a család...

Elgondolkodtam

Mostan jönnek majd tesztelni a tanárokat (engem is) az iskolába. Szuper. Iskola és kollégium vagyunk. Sem a gyerekeket, sem a ped. asszisztenseket, sem a gyerekfelügyelőket nem tesztelik. Amellett, hogy igazságtalannak tartom, (mert nincs diplomája ő nem is ember?) hülyeségnek is, hiszen sokkal több időt töltenek a gyerekekkel a ped. munkát segítők, mint maguk a tanárok. A Béres is küldött cseppet a tanároknak minden iskolába. Persze a ped. munkát segítők nem kaptak ebből sem. Az enyémet nekiadtam az egyik pedasszisztensnek...

Látszatintézkedések sok pénzért. Ez jellemzi a védekezést...

Ha nem szeretsz bugreportokat böngészni ne használj brasero-t

Audió cd-t szerettem volna írni. LinuxMint 19.2 Nem egy nagy művelet azt gondoltam. Mondjuk annyira nem is volt gázos. Apt install brasero, cd összeállítás és aztán hibaüzenettel elszáll, illetve kinyitja az cd ajtót. Nem baj, log elolvas, bugreportra ráakad (igen sok ember szeretné használni, sokaknál nem működik) hiányzik egy-két csomag függőség. Nem gond. Telepítem, ez a bug orvosolva, de jön helyette másik.

Hová tűnt a lemezemről a hely

Amikor ma reggel bekapcsoltam a laptopot nem indult el a grafikus felület. Nem estem kétségbe, váltottam konzolra és megnéztem a startx parancsot mit csinál. Hibával elszállt. Debian alapú oprendszernél ilyenkor a következő kör az apt update & apt upgrade. No ez már beszédesebb volt, egyik sorban ott virított a no disk space left.

OTP és a reklámok

Repjegyet vettem. Nem magamnak. OTP bankkártyával fizettem. És az SMS után érkezett egy e-mail is egy igen kedvező utasbiztosítási ajánlattal. ÁÁÁÁ tuti nem figyelik a vásárlásainkat és nem is küldenek célzott reklámot.
Hint.: az otp felületén kértem, hogy ne küldjenek promós ajánlatokat.
Csesszék meg magukat!
Ja amúgy elégedetten használom a szolgáltatásaikat és nincs semmi bajom velük, de ez valahol felháborít...

Olcsó kínai strapafon

Apósomnak vettem, mert ugyan nyugdíjas víz-gázos, de mindig szerel. A telefonok pedig le és vízbe esnek nála, és mennek a kukába.
Gondoltam nézzük meg mit tudnak kínai barátaink. A legolcsóbb ebben a kategóriában a doogee s40. Tényleg nagyon olcsó, 28k volt postával.
Igazából szimpatikus kis jószág. Néhányszor földhöz vágtam, illetve miután a kisfiam végzett a fürdéssel a kiskádban is áztattam egy kicsit. :) Jól vizsgázott, hibátlanul működött, egy karcolás sem látszott rajta.
Szoftveresen is nagyon rendben van 9-es pure android, semmi csicsa, sallang, bloat. 3g ram 32g rom. És ota update. Szerintem ez ebben a kategóriában nagyon jó.
Néhány napja már nyúzza apósom, teljesen elégedetten. Kedvence az arcfelismerő feloldás, mert mocskos kézzel nem ment a régi telefonon az ujjlenyomat, és tapizni sem volt jó a feloldómintát. Itt pedig csak ránéz és megy. Egyébként kissé nehéz és nekem nagy az 5.5',de neki jó, mert jobban látja. Amiért ilyen olcsó lehet az a kijelzője és a kamerája, ezek kissé gyengébbek a mai full felbontásos, ezer k-s telefonokhoz képest. De ha valaki munkára használja akkor tökéletes választás.
Disclaim: nem állok a doogee cég szolgálatában és nem fizettek nekem a blogbejegyzés megírásáért.

Hup jogászok segitsetek

20 éve kaptam egy hegedűt nagybátyámtól. Hogy használjam amíg szükségem van rá. Most jelentkezett hogy kölcsönadta csak és adjam vissza. Mondjuk ő sem tudja bizonyítani, hogy az övé, mert bizonytalan az eredete. Szerintem lopott. Nem is túl értékes, de hozzámnőtt és szeretem. Aktívan zenélek, tehát kenyérkereső eszközöm is.
20 év használat alatt én a sajátomnak érzem, teljesen felújítottam, sok pénzt költöttem rá. Nincs itt is olyan, hogy elbirtoklás?
Az biztos, hogy nem akarom visszaadni, de hogyan mondjam ezt meg?

Köcsög Xiaomi

Ez egy indulatból született puffogás poszt.
Redmi 4x frissítés után az időjárás app hozzáférést kér a telefonhívások kezdeményezéséhez és kezeléséhez,illetve a fotókhoz,fájlokhoz. Anyádhoz férjél hozzá!
Egyébként is ocsmány lett a ui tehát valószínűleg downgrade lesz.
Puffogás off.