mgabor blogja

windows server cryptomalware

Fogtam egy Windows Server 2016 STD-t (ez volt kéznél), megváltoztattam az rdp portot 3388-ra, jelszónak meg beállítottam, hogy "Windows2016Server". A rendszert teljesen up-to-date-re frissítettem. Semmi plusz szolgáltatás nem volt telepítve rá, csak egy ms sql szerver 2017. Csak az rdp volt kitéve a netre és 4 nap múlva már egy "titkosítós" vírus áldozatává vált. Kép Szóval lehet, hogy érdemes normális jelszót választani, nem gondolnám, hogy másképp "jöttek be". Megtartottam a log-ot meg mindent, ha lesz kedvem/időm majd nyomozgatok mi történt. Ez csak ilyen brit tudósok féle kísérlet volt :)

Motiváció hiánya

Sokszor érzem azt, hogy lenne valami jó ötletem, talán lehetne belőle 15 perc hírnév vagy pár forint, de nem jutok el a megvalósításig. Ha el is kezdem, akkor addig próbálom tökéletesíteni az ötletet, hogy a végén rájövök ezt kb lehetetlen megcsinálni annyira bonyolult. Talán nincs elég önbizalmam, hogy meg tudnám csinálni. Nem tudom mit kellene tennem, hogy ne adjam fel. Eddig mindig azzal nyugtattam magam, hogy amíg egész nap dolgozok, miután hazaérek jó hogy nincs már kedvem semmihez, csak pihenni. Ennek viszont szeretnék véget vetni, egy életem van, minden elmulasztott perc vagy óra az álmaiból vesz el. Talán lehetne ez egy új évi fogadalom :) Nem lesz az. Változtatnom kell. Nemet kell mondanom az időrabló dolgokra ("jajj léccci telepítsd újra a gépem..." stb...) és csak magammal kell foglalkoznom. Mert megérdemlem.

Felhívott ma a BSA

Felhívtak, hogy megkaptam -e a levelet amit küldtek és hogy még nem küldtem vissza és vissza fogom-e?. Mondom, hát ezt eljátszuk már minden évben, most már elmondhatná mi értelme. Hát ööö izé, ő azért van csak hogy felhívjon mindenkit, hogy vissza küldi-e, de most már akkor rákérdez, hogy miért kell(szerintem azért ez elég baj, hogy fogalma sincs róla miért telefonál, de mindegy). A levélen amúgy csak pár sor van, hogy "mi kizárólag jogtiszta szoftvert használunk... cégnév,aláírás,cégjegyzékszám,ügyvezető.
Szó szót követ, azért csak kimondja, hogy aki nem küldi vissza, azt _ellenőrizhetik_. Mondom neki, hogy de kicsoda? Hebeg habog, hát a szervek. Oké mondom, de ki? A Microsoft? A kisördög vagy ki??? Hát a Nemzeti hamisítás elleni testület. Hát mondom az ki a rák? Hát őneki az a feladata, hogy telefonáljon. Mondom akkor most meg lettem fenyegetve, hogy baj lesz ha nem küldöm vissza??? Akkor most visszaküldöm vagy nem? - kérdezte. Tudtára adtam, hogy ha erre éleveznek akkor vissza küldöm. Egyszer úgy bele állnék az ilyenbe ügyvédileg, hogy akkor játsszuk le. Fákk. Szerintetek?

digi - műsor - óraállítás

Azt vettem észre, hogy az óraállítás miatt a digi műsorújságja rossz műsorokat mutat. A tv-n jó az idő, csak épp nem az a műsor megy aminek kéne a kiírás szerint, hanem még az egyel korábbi. Azt hittem náluk is automatikus az átállás, de akkor ezek szerint meg kell várni míg holnap valaki munkába áll náluk.

Ubuntu 18.04 (2)

Továbbra is használom, eddig nem volt vele bajom. Ja de, .Net Core-t nem lehet development verzióra feltelepíteni.
Kicsit mintha a gnome laggolna.
Feltettem pár alkalmazást amiket használok: VS Code,CodeBlocks,VLC,Rails,Chrome,Firefox,Gimp,Zenmap(wayland alatt nem működik, erről jut eszembe**)
Minden nap update-elek, ha van mit.

** Ezt nemrég láttam. Hát van itt kérem aztán előrelátó tervezés.

Ubuntu 18.04

Úgy gondoltam a laptopomon lecserélem a 17.10-et és elindulok egy 18.04 daily build-el. Annyira csak nem lehet még rossz állapotú, hogy egy ssh meg böngészés ne menjen rajta. Na jó igazából mást is használnék még, de ennyi a minimál elvárásom. Igaz, hogy munkára is használom sokszor, de hátha nem lesz gondom vele. Tudom erősen alfa (Tudom ez mit jelent Alfa Romeo 156-om van :)) ) még, de uccu neki, max pár nap múlva idegrohamot kapok és telepítek mást. Ez egy ilyen nap.

kb4054517 - win10pro - update failed...

Komolyan mondom az agyam szétszáll már a windows update-től. Most ez az update nem képes feltelepülni épp és a t.köm tudja miért. Mondjuk más sem tudja. Jönnek a szokásos nevezd át a softwaredistribution mappát, wua restart, stb... Jó dolog ez a force update, tényleg, ja nem.
Ez a windows update egy vicc.

big data

Adott egy projekt. Nagyon sok adatot kellene tárolnom "real time". Óránként képződhet akár 5-6Gb is. Kereshetővé is kéne tenni. MongoDB-ben gondolkodom egyelőre. C# a nyelv amivel kellene dolgoznom, ez nem gond, az adatbázis miatt jobban aggódom. Csak gyűlik az adat orrba-szájba, nekem meg gyűjtenem kell és később kereshetővé/elemezhetővé tennem. Izgulok. Mi lesz ebből. Távirat vége. Stop.

WoW, LoL

Elkapott a gépszíj :)
Valamivel el kell tölteni azt a kis időmet ami van erre a célra. WoW-nak nekifeküdtem önállóan, de egyelőre kínai. A LoL-t a lányom tolja expert, nem is értem :)
Nem baj, jobb mintha szipuzna a lakótelepen egy bokorban. De hát mi lesz velem WoW-ban, azt se tudom merre az arra :D

Visual Studio 2017 - MySQL data provider 1:0

Eddig VS2015-el dolgoztam (c#), de már vártam, a 17-et, gondoltam biztos szuper lesz, frissebb,lágyabb,jobb. Most hogy megjelent feltettem, hogy megnézzem, használgassam. Miután feltettem szembesültem vele, hogy nem látja a data provider-ek közt a mysql-t, pedig van 2 fontos munkám is amiben azt használok. Megnéztem, hogy van-e már újabb connector hozzá, de egyelőre még nyoma sincs sajnos. Még jó hogy nem a melós gépemen telepítettem, most mehetne vissza. Nem baj, talán az oracle is hamarosan kiadja, akkor lejebb megy a vérnyomásom is kicsivel. A 17 eddig tetszik, érzére kicsit gyorsabb is.

hp 250 g5 piece of shit

Vettem magamnak egy ilyen csodás terméket. Nem kellett volna. Én nem tudom a hp hogy tervezte ezt a laptopot, de állandóan megy benne a ventillátor.
3 nap után meguntam, bejelentettem garanciában. Alaplapot cseréltek állítólag. Ventillátor már 2x kikapcsolt, többször nem sikerült neki. cpu 31C.
Az előző gépem egy dell latitude e5430 volt, nem is emlékszem mikor ment benne a venti. Ügyfélszolgálaton azt mondják ó ez üzleti széria, hívjam a másik számot.
Szerintem ez egy fos széria, akármit is hívok. Asszem eladom, még ha bukok is rajta. Éreztem, hogy nem kéne hp-t venni, de gondoltam adok egy esélyt. Mérges vagyok.

My way

Nem rég arra adtam a fejem,hogy elkezdek Rails-ezni, tetszett a rendszer, hasznosnak éreztem. Ahogy próbáltam haladni vele egyre jobban azt éreztem, hogy jó lesz ez .... egyszer. Kicsit nagynak gondolom az egészet kezdéshez. Nemrég azonban rátaláltam a Sinatra nevű frameworkre (én csak mini railsnek hívom) és ámulva tapasztaltam, hogy ez mennyire egyszerű rails szerűség. Tanuláshoz szerintem tökéletes és azt írják kisebb projektekhez optimális, de szerintem azért nagyobbak esetében is megállná a helyét. Így hát Frank nincs más hátra, csapassuk...... Májvéj

warez vagy nem warez

Sok alkalommal belefutok a letöltöm vagy megveszem (játékokról beszélek kizárólag) dilemmába. Felmerül ugyebár, hogy mennyibe is kerül egy-egy játék. Azzal egyet tudok érteni, hogy egy éppen aktuálisan megjelenő játék ára horror (pl Fifa 2017 ) és hát valljuk be egyáltalán nem ér ennyit. Ha a fejlesztő szemszögéből nézzük, nyilván szeretne a munkájáért pénzt kapni, ez is érthető. Én az elmúlt időszakban nem tagadom sok féle játékot letöltöttem, megnéztem. Mentségemre szóljon, hogy ami tetszett azt igyekeztem megvenni. Úgy érzem az árazás tényleg nem megfelelő és talán a gyártók is átgondolhatnák, hogy mennyiért adják egy-egy terméküket. A ~16000 -es kategóriát semmiképp nem tartom reálisnak, de egy 5-8000-es tartományt piacképesnek mondanék. Most úgy vagyok vele, hogy általában megvárom míg akcióba kerül a kiszemelt játék ( erre szerencsére általában nem kell túl sokat várni ) és akkor megveszem. Lehet talán a korral jár, de kifejezetten jobban érzem magam, hogy ott az eredeti dvd a kezemben. Ettől függetlenül múltkor zsigerből kerestem a skidrow könyvtárat :)))) Ti hogy vagytok ezzel?