hnsz2002 blogja

Hátfájás

Nem vagyok egy nagy növésű ember. Máskor is morogtam már magamban, hogy miért kell mindent olyan magasságúra gyártani és olyan magasságba tenni, hogy azt csak görnyedve lehessen elérni? Valami liliputi törpének tervezik ezeket? Aztán ne csodálkozzon az ember ha fáj a háta... Egyébként is hát meg derékfájós vagyok.
Személy szerint a tököm kivan az összes 130 centis felmosó és partvisnyéllel, továbbá a porszívókkal, mindegyiknek olyan rövid szára van, hogy görnyedni kell hozzá ha rendesen meg akarod fogni. Hasonlóan gyűlölöm a mosogatókat és kézmosókat, amihez hajolni kell... Ha lennék 210cm, akkor azt mondom ez van, legalább nem verem be az ajtótok tetejébe a fejem seprés közben, de nem hiszem hogy a 17Xcm magasságommal nem lennék átlagos.
Apropó, nem tudja valaki hol lehet normális méretű felmosót/felmosónyelet kapni? BK mindenkinek!

Firefox....

Meséljen már valaki arról, hogy ez a mi a jó ég?


  PID USER      PR  NI    VIRT    RES    SHR S  %CPU %MEM     TIME+ COMMAND                                                                
 3424 hornyakn  20   0 1743796 369604  57932 S  43,5  6,3   3:40.70 firefox

Ez egy alacsony konstans érték, ha figyelem néhány másodpercig, akkor felmegy akár 63,5%-ra is. Egy, azaz egy darab letöltés fut 1.2MB/s-kel (10Mbit/s, ennyi a sávszél)... Nekem egyre inkább az az érzésem, hogy visszafele fejlődik.

Mennyit ér a gorilla glass?

Semennyit...

Ma ügyesen sikerült "mellétennem" a két hónapos s4 minit, a zsebembe akartam tenni, aztán mellé ment és leesett a betonra, kb. 80 centit esett, és betört... Szóval jó ez, mert tényleg nem karcolódik, viszont garantáltan az első esésnél törik.

Pár hete egy nexus4 volt a kezemben, amit telefonálás közben ejtett le a tulaja, tehát 2x olyan magasról, mint én, annak ripityára tört a kijelzője teljesen, a touch abszolút nem működött rajta.

A vicc, hogy a garanciapapíron rá van írva, hogy erre persze nem vonatkozik. "Természetesen".

Új telefon

Elérkezettnek láttam az időt, hogy a régi, nekem már néha lassú és általam használt dolgokra kevésnek bizonyuló telefonomat lecseréljem. Nem akartam túl sokat szánni a dologra. Kérdezgettem ismerősöket, akik jobban otthon vannak telefon témában, nézegettem a kínálatot, nyilván a mostanitól gyengébbet vagy egyenértékűt nem akartam venni. Nexus 4-et ajánlották, viszont nem akartam ennyit költeni telefonra, és nagynak is gondoltam a 4.7"-et. Amit én kinzétem, az az s4 mini volt, egy dolog tartott vissza: az ára.

KDE vicc

Viccess, hogy a mai napig olyan a kde plasma, hogy ha pl. az egyik plasmoid befagy, akkor lockol minden mást. Nem lehet a panelekre kattintani, nem reagálnak semmire.
Konkrétan a pastebin plasmoid pl, ha nem elérhető a szerver, amíg próbálkozik és nem lesz timeout, addig befagy vagy lockolva van az egész.
Ugyanez előfordul a yakuake-vel, csak az meg a billentyűzetet fogja meg. Ha elszáll vagy valamin beragad, akkor van hogy a billentyűzetet is fogja, amíg mondjuk sshn belépve másik gépről ki nem lövöd, vagy egérrel nem logoutolsz.

Már megint a t*k*m kivan a windozzal.... #3

A szituáció: adott egy gép win 7-tel, hddt kéne benne cserélni (nagyobbra). Mi sem egyszerűbb, gondolnád szerényen...

Normál esetben (egy linuxszal) ez kb. úgy néz ki, hogy beteszed az új hddt is, bootolsz egy systemrescuet vagy akármilyen live cd-t, partícionálod az újat, felmountolod mindkettőt, rsync amíg megy, addig kávé vagy ebéd, opcionálisan hup olvasgatás, amikor kész, fstabot meg grubot fixálod, kikapcs, régi hdd ki, boot, örül, kész. Az egész vagy 20-30 perc.

Reméltem hogy win7-tel hasonlót már meg lehet csinálni... Amit elsőnek próbáltam, ntfs-3g is támogatja már az alternate data streameket (kis utánaolvasás után kiderült), felmountoltam mindkettőt, rsync... Nem volt jó. OK, ezek szerint így még mindig nem lehet (lelövöm a poént, máshogy sem).
Googleztam, szembejött velem az xcopy... Igaz adni kell neki 6 km paramétert, de hát csak jó lesz már... Egy büdös fenét. Ezzel már elindult a rendszer, fekete háttérig jutott + egérkurzor volt, aztán innen semmi*. OK, akkor próbáljunk valami "professzionális megoldást".
Szoftverboltból leszedtem a norton ghostot, csináltam a régi hddről egy imaget, próbáltam visszatenni a másik diszkre, de olyan idióta, hogy meg nem kérdezné hogy hova akarod visszatenni, mivel a C-ről készült, azt csak C-re lehet visszatenni, ráadásul ugyanolyan méretre. (Gondolom ez a csodaszoftver is valami dd szerű imaget készít.) Tehát nem tudja ám visszatölteni, csak ugyanakkora partícióra... Remek. Na akkor kikapcs, régi hdd ki, hogy az újat lássa C-nek. Na mindegy, azon a pár gigán már nem veszünk össze (80GB volt a régi hdd, az újon meg 100G-re szabtam a rendszert), legyen akkor ugyanakkora. Csináltam neki helyet, megcsinálta magának a kis partíciót, vissza is töltötte. De ugyanúgy nem működött, pont ugyanazt produkálta, mint az xcopy-val átmásolt cucc. Rendben, akkor ezzel se lehet. Itt már kezdett betelni a pohár.
Hát nincs más gondoltam, akkor marad az imagex. Csinálok egy wim-et a régiről, az újra meg feltolom. Az image el is készült, elkeztem visszatölteni. Úgy 16% után közölte, hogy hozzáférés megtagadva. Mihez drága szívem? Na jó, mégegyszer. Akkor sem volt jó. Hmm, format /q. Nekifutottam megint, hozzáférés megtagadva. o.O. jobb ötlet híjján, gondoltam van valami trágya a partíción, amit a gyors formázás nem gyalul le, akkor menjen teljes format. Megtörtént, próbálom megint, hozzáférés megtagadva**... Sírok.
Akkor nincs más, legyen sysprep, hiszen ezt már használtam máskor is, így tuti működik. sysprep /oobe /generalize /shutdown, wim készítés, visszaállítás.. Hozzáférés megtagadva. Itt adtam fel. Egy napja kínlódok megint, ez idő alatt 10x újratelepítettem volna.

Egyik kutya, másik eb

Egy jópár hónapja meguntam az opensuse bugjait, és a fejlesztők hozzáállását. Váltottam desktopon centosra. Jó volt, de hiányzott a frissesség, illetve néhány csomag is. És persze a régi csomagok itt is tele voltak buggal (pl. kde), ez mondjuk nem a rendszer hibája. Aztán váltottam Fedora-ra kb. 3 hónapja. Messze jobb, mint az opensuse minden téren... De itt is vannak azért furiságok, amik rendszeresen előjönnek. Tökéletes rendszer nincs.

Nem bántam meg a váltást, de bugok, hibák mindenhol vannak, itt is, ezeket el kell fogadni. A kérdés hogy mennyi, illetve a közösség és a fejlesztők hogy viszonyulnak egy bugreporthoz...

Nem bánnám...

- Ha a lightning készítői felfedeznék a threadeket, és úgy írnák meg a kiegészítőt, hogy ne faggyon le percekre tőle a thunderbird, amikor szinkronizál, vagy fel/le tölt valami adatot.
- Azt se bánnám, ha a thunderbird gyorsabb lenne, mondjuk kihajítanák a javascriptet, és lefordítanák C-re az egészet.

Ezekért a fícsörökért kisebb összeget is áldoznék...

Videó lejátszók

Azt érzem egy ideje, hogy a lejátszók (mplayer és vlc is) visszafele fejlődnek. 1,5-2 éve simán tudtam nézni 1080p-s mkv-ket is akadás nélkül. Ez az utóbbi időben nem nagyon megy, az 1080-as videóknál szinte kivétel nélkül be kell kapcsolnom a framedropot, különben igen hamar (néhány perc elteltével) már zavaróan és idegesítően elmászik a kép és hang egymástól.
A bluray-ek lejátszása is elég nyögvenyelős, szerencsétől függ, hogy sikerül-e. Van olyan, amelyiket se mplayer, se vlc nem játssza le. Olyan is van, amin az mplayer valamin nagyon küzd, ugyanis elkedi felzabálni az összes ramot és swapot (mindeközben nuku kép és hang), aztán ha szerencsém van és nem merevedett csontra emiatt a gép, és jut nekem annyi interrupt, hogy át tudok váltani tty-re, majd belépek, akkor én killezem ki, ha nincs akkor 5-10 perc múlva az oom killer.
Aztán olyan is van, hogy adott filmnél mplayer random crashel. Nem hiszem, hogy a filmben van a hiba, mert ha elindítom újra, akkor tovább megy rajta (majd persze random idő és random pozíció után megint crashel). Továbbá érdekes, hogy ezek a crashelések a film második részében fordulnak elő. Tehát ha van mondjuk egy 1:50-es film, 1:00-1:10-ig simán játssza, utána meg van 6-8 crash mire végignézem. (Ugyanezt a filmet vlc meg tök simán viszi.) Ilyenkor ugye ha elindítom újra, tekerem oda vissza a nyilakkal, ahol megállt... A tekerést sem szabad túl gyorsan csinálnom, és szerencse is kell hozzá, mert ebbe is beledöglik ha rátenyerelek mondjuk a felfele gombra. (Apropó, nincs olyan hotkey, amivel nagyobb léptékben lehet ugrani?). Ezen felbuzdulva feltettem a gmplayert, gondoltam legalább a seek egyszerűbb lesz... De hát olyan pöcsöm kicsi a progress bar, hogy egy 2 órás filmben ott belőni egy adott pozíciót sebészi precizitású kéz kell, mert pár pixellel arrébb kattintasz, és már 10 perccel arrébb vagy... És persze ez is ugyanúgy crashel random időnként.
Vlc-vel meg az a gondom, hogy egy ideje nem lehet 5.1-es hangot választani, egyszerűen nincs a listában, csak mono meg stereo. Állítgattam mindent már, audio kimenetet, semmi. (Ugyanezen a filmen természetesen mplayerrel simán megy az 5.1.) Emiatt kb. egyáltalán nem használom az utóbbi időben.

Kimondhatatlanul gyűlölöm...

A következőket:
- grub2
- systemd
- networkmanager

A lista bővülhet.

- debian féle default editor választás/nano
- debian féle apache
- debian féle pure-ftpd konfigot
- nscd és minden más dns caching cuccot

Hogy pusztulna el aki kitalálta ezeket a szarokat...

Ötletek, innováció

Vicces, amikor valakinek egyáltalán nincs saját ötlete, nem igazán tud semmi pluszt belevinni... Na de még az nem is akkora probléma, mindenki csinálja, a legnagyobbak is. Hiszen valami újat kitalálni, ami eddig nem volt, és még esetleg be is jön, azt nem egyszerű.
Sokszor onnan jön az ötlet nekem is, hogy körbenézek mások mivel újítanak, mit kínálnak, aztán a zuhany alatt végiggondolom, hogy ezt hogy tudom én a saját magamra átalakítani, alkalmazni, vagy többet/jobbat adni. De vannak olyanok, akik egy az egybe másolnak mindent... Érdekes az ilyen.

Már megint a t*k*m kivan a windozzal.... #2

A történet kísértetiesen hasonló a múltkori ati driveres történethez.

Pénteken jelzett az egyik user, hogy baj van a géppel. Csütörtökön még minden szépen ment, pénteken is elkezdte használni, majd dobott neki egy olyat, hogy windows intéző leállt. Nem tudott mit csinálni, nyomott egy resetet. A rendszer felbootolt, a gui meg a kurzor a képernyőre még bejött, de azon kívül semmi. Se login, se ctrl-alt-del, sehova tovább. Megint néztem rá értetlenül (semmi köze a múltkor userhez/géphez), ilyen azért win7-nél nem szokott lenni... Próbálta mindenféle csökkentett módban, semmi. Aztán mondja, hogy próbált még egy rendszervisszaállítást is, utána se indult. Mondtam neki, hogy az egyébként is halottnak a csók, semmit nem ér... Úgyhogy elhoztam a gépet. Nézegettem, igazából én se tudtam vele gyorsan mit kezdeni, de mivel ma reggelre kellett neki a gép dolgozni, nem álltam le túlzottan tökölni vele, reinstall. Délelőtt kivittem, használja mint eddig.

mdadm számozás...

Sok év alatt még nem tudtam rájönni, hogy az mdadm raid tömbök miért számozódnak át adott esetben.
Csinálok akármilyen raid tömböket mondjuk éles rendszer alatt, md10, md11, md12, md13 néven. Majd egy másik rendszert felbootolva előfordul, hogy ezek teljesen más számozást kapnak. Lehet, hogy mind, lehet hogy csak 1-2. Pl. md11, 12, 13 marad, md10 helyett meg lesz md127. De lehet, hogy sorban md10->md127, md11->md126, md12->md125, md13->124 lesznek. Más rendszert bootolva (pl. más live cd), más-más eredmények jöhetnek ki erre.
Jah, és nem azért lesz a tömb mondjuk md10, mert az adott rendszerben mdadm.conf-ban benne van az infó, mert nyilván live rendszeren nincs, csak egy 'mdadm -A --scan' fut le, és mégis md11 lesz az md11, míg az md10 nem lesz md10. Illetve legutóbb tegnap tapasztaltam fedoran, hogy hiába van konfigba az md10, megvan a tömb, de md127 lesz... Ugyanúgy konfigban md11, 12, 13, azok azok lesznek aminek lenni kell.

Már megint a t*k*m kivan a windozzal....

Ha summáznom kéne az elmúlt 1 nap termését, akkor nulla.
- Az egyik egy csodás toshiba laptop, amin megint az aktiválással szívok, mert valami hibakódot ír, ami google alapján annyit jelent, hogy nem lehet ellenőrizni a licencet:
A dolog úgy kezdődött, hogy a gép el sem indul, kéne rá egy rendszer. Remek. Szeretem az laptopok aljára ragasztott COA matricákat, mert ha szerencséd van, akkor adott esetben egy 1 éves gépen már van hogy matricát sem találod, de hogy nem lesz olvasható, az fix. Ez volt most is, a matrica ott van, csak épp az se látszik, hogy azon valaha betű volt... Na akkor valahogy életet kéne lehelni a halott rendszerbe, hogy megnézzük miféle, plusz a sorozatszámot kibányászni. Én sem tudom hogy, egyszer sikerült elindítani, magic keyfinder kiírta a hogy win 7 pro, meg sorozatszám. Amit találtam magamnál meg torrenten win7 telepítőt már jópárat végiglőttem, vagy el se fogadja a sorozatszámot, vagy továbbmegy vele, de az aktiválás aztán sikertelen. (win7 pro, win7 pro oem, win7 pro n....)
És hogy miért nem a géphez adott imaget töltöm vissza? Mert utálom ezeket az előkészített mindennel feltelepített rendszereket, sokkal több idő, mire arról letakarítok mindent, frissítem a drivereket, felrak a windows 160 frissítést, közben 26-szor újraindul, mint nulláról telepíteni egy rendszert.
Továbbra sem értem, hogy miért nincs az ms-nek egy istenverte tool, amibe ha beírsz egy serialt, akkor megmondja hogy milyen rendszerhez vagy programhoz való.
- A másik egy Dell gép. 20 gépet kell telepítenem (win7 ent volume licenc), gondoltam elhozom az egyiket, arra felpakolok mindent, aztán sysprep, csinálok belőle wim-et, majd egy pxe szerverre betolok egy win pe-t, és gyönyörűen deployolom az imaget mind a 20 gépre... Persze... Ezt a gépet is másodjára telepítettem már. Először megcsináltam mindent, sysprep (oobe, generalize), legyártom a wim-et, majd újraindítom a gépet, szolgáltatások indításánál a telepítő nem tudta befejezni a konfigurálást. wim-et visszatöltve persze ugyanez. Soha többet nem indult el. Azt gondoltam azért, mert az aktiválást is megcsináltam... Lehet azért nem tetszik neki. Na b+, akkor kezdjük előröl. Megcsináltam még1x. Trükkös voltam, mert sysprep előtt is csináltam a rendszerről egy wim-et. Majd sysprep, masik wim. Természetesen ugyanúgy ugyanezzel a hibával nem indul el a rendszer utána (aktiválást most nem csináltam). Én win7-en eddig még nem csináltam ilyet, de az tudom, hogy pl. xp-n remekül működött. Valamit én cseszek el, vagy ez itt ennyire nem működik?

Egyhelyben toporgás

Egy vagy két firefox verzióval ezelőtt megcsinálták végre, hogy nem 1 fps-sel lehetett görgetni a kiegészítők listáját. Az ember néha apró dolgoknak is nagyon tud örülni...
Most frissítettem a legújabb csodára, és ugyanolyan fos mint korábban. Nem értem az egészet. Néha komolyan elgondolkozok, hogy hogyan is lehet életképes ez az opensource ezzel a fejlesztési modellel...

Linux desktop: Thunderbird, X

Évek óta megvan ez a nyomorult bug.. Hogy a jóistenbe nem javítják?


  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S  %CPU %MEM    TIME+  COMMAND                                                                                                                                              
 4281 root      20   0  541m 180m  73m R  91,0  4,6  64:44.97 X

Ez van kéremszépen. És miért? Mert a thunderbird valamit csinál, és a statusbaron szalad a csík b***meg! Ennyi történik. Beszarok. Kikapcsolod az állapotsort, eltűnik. Jah nem, nem csak statusbárnál, amikor pl. mailt küldi és "Üzenet elküldése..." Vagy "Üzenet másolása az elküldött elemek mappába..." és megy a csík, az ugyanígy 100% cpu terhelés.
Van értelme reportolni, vagy ha eddig nem csinálták meg, már ezután se fogják?

Android szívások

Kezdődött ott kb. két hete, hogy vettem egy telefont... Nem akartam, de nagyon megtetszett. Samsung Galaxy 3 GT-I5800.

Noshát, akkor régi Nokiáról vigyük át valahogy a kontaktot. Ez mindössze egy 7 órás orbitális mélytorkos szopás volt. A probléma gyökere, hogy sem az idióta telefon, sem a pc suite nem tud egyszerre több névjegyet vcardba exportálni. Ugye milyen nehéz lehet egy for (i=0;i<contact.list.selected;i++) { exporttovcf(contact.list.items[i]); } kódsort megírni? Na mindegy... Nem emlékszek már minden pillanatra, volt itt próbálkozás export csv-be, aztán thunderbirdbe bevarázsolni, onnan meg Zindus felsynceli google accountba, a telefon meg onnan le, ez a sync egyébként a jövőben is hasznos lesz majd... Sehogy nem volt jó. Össze vissza borultak a névjegyek, eltűntek az ékezetek, volt hogy az elsődleges számon kívül minden adat, stb.
A "megoldás" végül a következő lett: PC Suite lesyncelte a kontaktokat a windows névjegyek közé. ÉÉÉS! A Win7 kontaktkezelője tud egyszerre több névjegyet vcf-be exportálni! Hát térdre borultam és lábat csókoltam. No aztán átraktam linuxra, ráengedtem egy iconv latin2->utf8 konvertálást (ezt is ki kellett tapasztalni), aztán összecatoltam az összeset, bluetoothon átküldtem a telefonra, és import. Mikor ment a folyamatjelző olyan boldog voltam, végre sikerült... Aztán mikor kész lett megnyitottam a névjegyzéket, és ismét sírva fakadtam.

Valamit nagyon el***tak a DNS-ekkel

Más is jelezte már, de mostmár én is egyre többet észreveszek dns hibákat, illetve a dns szerver elérhetetlenségét, vagy épp azt a válasz, mely szerint közismert domainek nem léteznek.
(volt már saját domainnel is, ami biztosan tudom, hogy megy, de google.hu, index.hu, hup.hu, ncore.cc, ibm.com stb. domainekkel is).
Kicsivel később próbálkozva persze megy minden (ez akár fél perc-1 perc múlva is lehet), ekkor másik dns válaszol, ha válaszol.

Üzenem az illetékeseknek, hogy nézzenek a körmükre a fő magyar dns-eknél, és javítsák meg, vagy ha nem az ő hibájuk, akkor hajítsák ki/tiltsák le azt a pistike dns szerverét, aki megbolondítja az egészet. Ha meg egyszerűen dos vagy dns mérgezés, akkor tegyenek ellene.

Digi

Kb. két hete kézhez kaptam a levelet, miszerint a tvnetwork debreceni hálózatát, és teljes üzemeltetési jogát megvette a digi, és a levél kézhezvételétől számított 60 napon belül a szerződés bontva lesz. Ha akarom, menjek át a digihez.
Hát, ma volt itt az üzletkötő. Mondtam neki, hogy szeretném ugyanazt a szolgáltatást, mint eddig (20/10 net, fix ip, semmi port tiltás), és hogy nekem, mint volt tvnetwork ügyfélnek van-e valami kezdvezmény. Hát nekem vizony nincs semmi. A 20/10-es netjük nekik is 2500, ellenben a fix ip ugye nem jár alapból, havi 2880Ft plusz! Hát az baromi sok. Még ha egy ezres lenne... vagy egyszeri 3000. De havi? Többe kerül, mint az egész net... Aztán mondtam neki, hogy a portszűréseket is jó lenne ha kivennék. Erre annyi volt a válasz, hogy ezt nem ő intézi.
Tölti tovább a papírt, közbe mondom neki, hogy ugye lehet elektronikus számlát kérni, egy sima pdf-et? Hát azt nem. Mondom miért, nekem nem kell a papír! Hát mert nem. Mindenképpen küldik a borítékot. Fasza. És mondom lehet-e átutalással fizetni? Nem. Csak postai csekken, vagy átutalási megbízással. Hát ez is remek.
Végül megírta a szerződést, aláírtam nagy szájhúzva, mert muszáj, és kell a net... Bár még lenne 30 napom a tvnetworktől. De egyáltalán nem vagyok boldog. Soha nem mentem volna át, ha nem adják el. Miért?

tar.gz/tar.bz2 bug?

A minap mentést kellett csinálnom egy gépről. Mivel a gépen elég sok adat van (~80GB), és annyi helyem egybe nincs, ezért tar.bz2-be backupoltam le... Tegnap reggel 10-től ma hajnal 1-ig ment, lett egy ~50GB-os tar.bz2. A biztonság kedvéért ráengedtem egy 'bzip2 -t file.tar.bz2' este. Reggel megnézem, CRC error...
Korábban is csináltam már mentést ilyen tar.bz2/tar.gz-be, akkor egy kb. 35GB-os archívum lett. Akkor nem teszteltem, meg se fordult a fejemben, hogy hibás lehet, tömörítéskor semmi hibát nem dobott. Hálistennek arra a backupra nem volt szükség, utólag derult ki, hogy az is hibás, kitömörítéskor valami error, unexpected end of file stb, leállt.
Szintén nem régen egy kb. 10GB tartalomról csináltam mentést hasonlóképp, az is csak második nekifutásra sikerült neki jól.
(A mentés körülményei: valamilyen live cd-ről, illetve systemrescue cdről bootolva, ntfs-3g-vel felcsatolva ro-ként, a cél pedig samba, nfs vagy sshfs-en egy másik gép)
Egyik helyen a levelek mentésére a napi rdiff-backup mellett havi full mentés történik tar.gz-vel, a mérete ~15GB.
A ma reggelit látva felbuzdultam, nézzünk már meg egy mentés... mail-2009-05-01.tar.gz kitömörít...
gzip: stdin: unexpected end of file
tar: Váratlan EOF az archívumban
tar: Váratlan EOF az archívumban
tar: A hiba nem hozható helyre: kilépés
Itt a mentés először helyi gépre történik, majd scp-vel átmásolja egy másik gépre is. Mindkét helyen leáll ezzel a hibával.