GNOME

Matthew Garrett és az Outreach Program for Women nyerte az FSF 2013-as díját

 ( trey | 2014. március 31., hétfő - 15:01 )

Március 22-én a LibrePlanet 2014 rendezvényen Richard M. Stallman, a Free Software Foundation elnöke bejelentette a 2013-as év szabad szoftveres elismeréseinek díjazottjait. Az évente kiosztásra kerülő díjak a hagyományoknak megfelelően két kategóriában kerültek odaítélésre. A GNOME Foundation Outreach Program for Women projektje az "Award for Projects of Social Benefit", míg Matthew Garrett az "Award for the Advancement of Free Software" elismerésben részesült.

GNOME 3.12

 ( trey | 2014. március 26., szerda - 22:08 )

A GNOME Project ma bejelentette a GNOME 3.12-es kiadását. Benne számos újdonság, frissítés, fejlesztés, képességek, illetve API-k az alkalmazásfejlesztők számára.

[ sajtóhír | bejelentés | kiadási megjegyzések | LiveCD teszteléshez ]

A gedit új felülete ...

 ( trey | 2014. január 16., csütörtök - 9:58 )
nekem tetszik!
33% (85 szavazat)
nekem nem tetszik!
32% (82 szavazat)
tetszik, de a régi jobb volt!
11% (27 szavazat)
tetszik, jobb a réginél!
8% (21 szavazat)
Egyéb, leírom.
15% (39 szavazat)
Összes szavazat: 254

GNOME 3.10

 ( trey | 2013. szeptember 25., szerda - 21:30 )

Hat hónappal az előző kiadás után a GNOME projekt bejelentette a GNOME 3 legújabb frissítését a 3.10-es kiadás képében. Vele számos új funkció, új alkalmazás és fejlesztés érkezett. Az egyik legizgalmasabb újdonság a kezdeti Wayland támogatás megjelenése.

Főbb változások:

DuckDuckGo-ra váltott a GNOME webböngészője

 ( trey | 2013. augusztus 31., szombat - 20:19 )

Claudio Saavedra, a Web (korábbi nevén Epiphany) társkarbantartója nemrég bejelentette, hogy Google Search-ről DuckDuckGo-ra cserélték a keresőmotort a Web-ben.

A GNOME projekt Jacob Appelbaum GUADEC 2012-ön tartott felvilágosító előadása után döntött úgy, extra erőfeszítéseket tesz a felhasználók privát szférájának védelme érdekében. A Web fejlesztői úgy gondolták, hogy nekik is igazodniuk kell ehhez a célkitűzéshez. Ez az egyik ok, ami miatt a Web fejlesztői a váltás mellett döntöttek. A többi ok elolvasható itt.

Cinnamon 1.8

 ( trey | 2013. május 6., hétfő - 12:38 )

Clement "Clem" Lefebvre, a Linux Mint disztribúció és a Cinnamon desktop környezet vezető fejlesztője, csapata nevében tegnap bejelentette a Cinnamon 1.8-as kiadását. Az 1.8-as kiadás hét hónapnyi munka, 1075 commit összegzése. Benne a hibajavítások mellett új funkciók és fejlesztések is helyet kaptak. A nagyobb újdonságok és új funkciók rövid összefoglalója megtalálható a bejelentésben.

MATE Desktop Environment 1.6

 ( trey | 2013. április 4., csütörtök - 21:04 )

MATE 1.6

A MATE desktop környezet nem más, mint egy GNOME2 fork. Azoknak készült, akik szerették a GNOME2-t és nem szeretnének lemondani a tradicionális desktop élményről. A MATE fejlesztői bejelentették az 1.6-os kiadást. A bejelentés szerint az 1.6 óriási előrelépés az 1.4-hez képest. A fejlesztők benne lecseréltek számos elavult csomagot és library-t, új funkciókat mutatnak be stb.

A MATE-t több Linux disztribúció - Fedora, Linux Mint, Sabayon, Salix - szállítja. A MATE közösség több népszerű Linux disztribúcióhoz is becsomagolta.

Részletek a bejelentésben.

GNOME 3.8 mozgóképekben

 ( trey | 2013. április 3., szerda - 7:54 )

GNOME 3.8

 ( trey | 2013. március 27., szerda - 23:11 )

GNOME 3.8

A GNOME fejlesztők nevében Matthias Clasen ma bejelentette a GNOME desktop környezet (és fejlesztői platform) 3.8-as kiadását. Benne számos új funkció:

A JavaScript lesz a GNOME fejlesztők által ajánlott elsődleges nyelv a GNOME alkalmazások írásához

 ( trey | 2013. február 4., hétfő - 16:39 )

Travis Reitter, GNOME fejlesztő a napokban arról írt egy blogbejegyzésben, hogy szükségesnek érezték (a GNOME fejlesztők), hogy kiválasszanak egy nyelvet, amelyet azoknak javasolhatnak, akik felteszik a következő kérdést: "Hogyan írjak alkalmazást GNOME-ra?"

Hosszasan vizsgálták a lehetséges opciókat és végül arra jutottak, hogy a JavaScript az a nyelv, amelyet elsődleges nyelvnek neveznek ki GNOME alkalmazásfejlesztéshez. Reitter fontosnak érezte kiemelni, hogy attól, hogy a JavaScript kitüntetett figyelmet kap, a többi nyelvet sem hanyagolják teljesen. Mit jelent az, hogy a JavaScript lesz az elsődleges nyelv a GNOME alkalmazások fejlesztéséhez?

Consort Desktop Environment - GNOME Classic fork

 ( trey | 2013. január 20., vasárnap - 15:22 )

A Debian-alapú SolusOS Linux fejlesztői bejelentették, hogy forkolták a GNOME Classic-ot (a GNOME 3 fallback módját, amelyet a GNOME fejlesztők dobásra ítéltek). A fork neve Consort (Desktop Environment).

A GNOME biztonságára gyúrnának rá jobban a fejlesztők

 ( trey | 2012. december 26., szerda - 11:16 )

Karen Sandler, a GNOME Foundation ügyvezetője a napokban arról írt, hogy útnak indították a Friends of GNOME kampányt, amelynek célja az, hogy a GNOME-ot az egyik legbiztonságosabb számítástechnikai környezetévé változtassa.

Az alapítvány szerint a privacy rendkívül fontos összetevője kell legyen minden minőségi számítástechnikai környezetnek. Sokan vannak, akik a privacy-t szem előtt tartva választanak GNU/Linux rendszert használatra. Annak ellenére azonban, hogy számos megfelelő szoftver áll rendelkezésünkre a szabad szoftveres világban, jelenleg nincs olyan asztali környezet, amelyben ezek a szoftverek megfelelőképpen részét képezik a felhasználói élménynek.

Nem kell lemondania a GNOME Shell felhasználók a klasszikus GNOME élményről

 ( trey | 2012. november 21., szerda - 20:48 )

Most, hogy közeleg a fallback mode dobása, Matthias Clasen GNOME fejlesztő bejelentette, hogy a projekt támogatni fog egy hivatalos GNOME Shell kiterjesztéscsomagot annak érdekében, hogy kielégítsék a felhasználók klasszikus GNOME élmény - classic alt tab, task bar, min/max buttons, main menu - iránti igényét.

Részletek a bejelentésben.

A GNOME fejlesztők a fallback mode dobását tervezik

 ( trey | 2012. november 11., vasárnap - 14:32 )

A GNOME 3.0 megjelenésétől kezdve a GNOME desktop környezet alapvető hardveres renderelési támogatást igényel. Ezzel több probléma is van. Néhány hardvergyártó nem ad megfelelő drivert, illetve a GNOME virtuális gépen való futtatása is a legtöbb esetben problémás, hiszen a virtuális gépek többsége nem kínál vagy nem emulál hardveres gyorsítást. Annak érdekében, hogy a GNOME 3 ilyen környezetekben is használható legyen, a fejlesztők egy ún. "fallback mode"-ot implementáltak. A fejlesztők a "fallback mode"-dal nem egy alternatív GNOME 2 élményt kívántak nyújtani a GNOME 3 mellett. Valójában a "fallback mode" mindig is csak egy hézagpótló volt. Ennek ellenére sokan használták arra, hogy visszanyerjék produktivitásukat.

A GNOME fejlesztők most eljutottak oda, hogy a "fallback mode" még ugyan működik, de egyre több a probléma vele, nem olyan minőségű, amilyennek szeretnék. Ennek több oka is van:

Érkezhet a "RAID tömbök készítése" funkció a GNOME Disks segédprogramba

 ( trey | 2012. október 16., kedd - 9:52 )

A Red Hat alkalmazásában álló David Zeuthen arról írt Google+ oldalán, hogy a GNOME felhasználók hamarosan akár a GNOME Disks utility-n keresztül is konfigurálhatnak Linux softraid tömböket.

GNOME 3.6

 ( trey | 2012. szeptember 27., csütörtök - 8:08 )

GNOME 3.6

A GNOME projekt bejelentette a GNOME desktop környezet 3.x sorozatának harmadik frissítését, a GNOME 3.6 képében. Benne számos új funkció, fejlesztés, hibajavítás kapott helyet. Nagyobb változások:

Nyerj egy Sacred Gold for Linux példányt!

 ( trey | 2012. szeptember 11., kedd - 14:52 )


Intro - Desura

A worldofgnome.org-on olvasható egy "verseny"kiírás, amelyben a Sacred Gold for Linux játék egy példányához lehet hozzájutni. Hogy esélyed legyen a játék bezsákolására, mindössze annyit kell tenned, hogy:

  • a kiírást közzéteszed a Google plus-on, Facebook-on vagy a Twitter-en,
  • a cikk alatt a hozzászólásokban leírod, hogy mit szeretsz vagy nem szeretsz a GNOME 3-ban

A pontos részletek az eredeti kiírásban. A határidő szeptember 16. A jelentkezők közül a győztest egy random.org sorsolással választják ki.

GNOME 3.6 Beta 2

 ( trey | 2012. szeptember 11., kedd - 7:29 )

Közeledik a GNOME 3.6 a végleges kiadáshoz. Javier Jardón a GNOME fejlesztői csapat nevében bejelentette, hogy elérhető tesztelésre a GNOME 3.6 második bétája a 3.5.91 képében. Mivel a fejlesztés a fagyasztás - UI Freeze, Feature Freeze és API/ABI Freeze - szakaszban van, a fejlesztők a hibajavításra, csiszolgatásra koncentrálnak. Noha a cucc lefordítható és használható, fejlesztői snapshot-ról van szó, így éles használatra nem ajánlott.

Részletek a bejelentésben.

15 éves a GNOME

 ( trey | 2012. augusztus 15., szerda - 8:40 )

Miguel de Icaza pontosan 15 évvel ezelőtt, 1997. augusztus 15-én jelentette be a gtk-list levelezési listán, hogy szándékukban áll létrehozni egy új desktop környeztet, amely a CDE-hez és a KDE-hez hasonlít, de mégis különbözik azoktól abban, hogy teljesen szabad szoftverekre alapul. Akkoriban a CDE még nem volt nyílt forrású, a KDE pedig akkor még az FSF szerint a szintén nem szabad (értsd: licencileg nem GPL kompatibis) licencű (Q Public License), Qt eszközkészletre épült. Céljuk eléréséhez a GTK eszközkészletet szándékoztak használni. A projekt elindult és olyan sikeres lett, hogy napjainkban is meghatározó desktop környezet a Linux disztribúciók világában.

Boldog születésnapot!

MATE Desktop Environment 1.2

 ( trey | 2012. április 18., szerda - 8:46 )

A MATE desktop környezet nem más, mint egy GNOME2 fork. Azoknak készült, akik szerették a GNOME2-t és nem szeretnének lemondani a tradicionális desktop élményről. A fejlesztői csapat bejelentette az 1.2-es kiadást, ami "stabilabb mint valaha". A MATE-t a Linux Mint szállítja, de becsomagolták más Linux disztribúciókhoz - Arch, Debian, Ubuntu - is.

Részletek a bejelentésben.

GNOME 3.4

 ( kelemengabor | 2012. március 29., csütörtök - 8:18 )

Az ütemtervnek megfelelően tegnap megjelent a GNOME asztali környezet 3.4-es kiadása. Ízelítő az újdonságokból:

Cinnamon 1.2

 ( trey | 2012. január 26., csütörtök - 10:16 )

Megjelent a Cinnamon (1, 2) nevű, GNOME2 kinézetet kínáló GNOME Shell fork 1.2-es kiadása. A bejelentés szerint az összes API és a desktop teljes mértékben stabilnak tekinthető. Benne számos új funkció, hibajavítás, továbbfejlesztés kapott helyet. A projekt vezetője nagy előrelépésnek nevezte az 1.2-es verziót. Részletek a bejelentésben.

Cinnamon - GNOME Shell fork GNOME2-szerű kinézettel

 ( trey | 2011. december 22., csütörtök - 14:45 )

Cinnamon - GNOME Shell fork
(forrás: webupd8.org)

Azoknak lehet érdekes a következő hír, akik nem tudnak megbarátkozni a GNOME3/GNOME Shell elgondolással. Clement Lefebvre, a Linux Mint alapítója elkezdett dolgozni egy Cinnamon-nak nevezett GNOME Shell forkon, amely megpróbál egy, a GNOME2-höz hasonló elrendezést, kinézetet kínálni. A cél az, hogy a felhasználók otthon érezzék magukat és könnyen használható, komfortos környezethez jussanak. A kód megtalálható a github-on. A részletek elolvashatók itt.

Elindult az extensions.gnome.org (alpha) weboldal

 ( trey | 2011. december 3., szombat - 18:15 )

Jasper St. Pierre a gnome-announce levelezési listán tegnapelőtt bejelentette az extensions.gnome.org weboldal elindulását, egyelőre alpha teszt állapotban. A weboldal azoknak kínál lehetőséget GNOME shell kiegészítők telepítésére, akik gépükön GNOME Shell 3.2-t futtatnak. A kiegészítők telepítése böngészőn keresztül történik, mégpedig a "GNOME Shell Integration" pluginen keresztül. Ez a plugin - ami egyelőre csak Mozilla Firefox alatt működik - a GNOME 3.2-t futtatók gépén feltehetően már jelen van. A GNOME shell kiegészítők olyan, 3rd party fejlesztők által írt apróbb kódok, amelyek módosítják, kiegészítik a GNOME működését (hasonlót kell elképzelni, mint ahogy a Firefox kiegészítők kibővítik a Firefox böngésző tudását).

"Minden részlet számít" - GNOME kezdeményezés, amely hadat üzen az apró hibáknak

 ( trey | 2011. december 2., péntek - 22:02 )

A Red Hat alkalmazásában álló, GNOME projekttag Allan Day blogjában egy új GNOME kezdeményezés elindulását jelentette be a minap. Az Every Detail Matters projekt célja, hogy kijavítsa azokat a GNOME-ban jelenlevő apró bugokat, amelyeknek jelenléte aláássa, lerontja a felhasználói élményt. Az Every Detail Matters kísértetiesen hasonlít az Ubuntu által több ízben is megrendezett (1, 2) 100 Paper Cuts kezdeményezéshez. A Every Detail Matters több körben kerül lebonyolításra, minden körben más és más GNOME területet vesznek célba. Az első körben 35 hibát akarnak kijavítani. Az első kör körülbelül március közepével zárul le. A cél az, hogy minimum 20 hiba kijavításra kerüljön a következő kiadásra. A részletek elolvashatók itt.