GNOME

GNOME 3.16

 ( trey | 2015. március 25., szerda - 20:02 )

Matthias Clasen ma bejelentette, hogy elérhető a GNOME 3.16-os kiadása. Benne számos újdonság, fejlesztés, beleértve az újratervezett értesítéseket, új shell theme-t, új görgetősávokat és felújított fájlkezelőt. Szintén fejlesztésen esett át az Image Viewer, a Music, a Photos és Videos.

A login képernyő mostantól alapértelmezetten Wayland-et használ.

[ bejelentés | kiadási megjegyzések | live lemezképfájl ]

GNOME Calendar - első kiadás

 ( trey | 2014. december 29., hétfő - 11:36 )

GNOME Calendar - hónap nézet

Georges Stavracas a napokban bejelentette, hogy megjelent a GNOME Calendar első kiadása. A kiadást hosszas várakozás előzte meg. A GNOME Calendar messze van még a befejezett állapottól, ez az első kiadás egy preview kiadás. A fejlesztők tovább dolgoznak a RTL támogatáson (ez még hiányzik a heti és éves nézetekből) valamint a jobb EDS támogatáson. Az érdeklődőknek, potenciális tesztelőknek érdemes lehet egy pillantást vetni a GNOME Calendar fejlesztői útitervére. Részletek a bejelentésben.

GNOME vs. Groupon - a Groupon kész megváltoztatni termékei nevét

 ( trey | 2014. november 11., kedd - 22:22 )

A GNOME projektet nem kell bemutatni a HUP olvasóinak. A GNOME nevet immár 17 éve azonosítjuk a jól ismert desktop környezettel. A "GNOME" ráadásul 2006 óta bejegyzett védjegy. A Groupon cég ezek ellenére mégis úgy döntött, hogy új, proprietary POS rendszerének ugyanezt a nevet adja.

A GNOME projekt érthető módon kiborult emiatt. A GNOME projekt mögött álló alapítvány jogorvoslatot keresne, de ehhez 80 ezer dollárra lenne szüksége. Az alapítvány ezért pénzgyűjtésbe kezdett. Eddig majdnem 60 ezer dollár jött össze.

GNOME 3.14

 ( trey | 2014. szeptember 25., csütörtök - 12:29 )

"Activities" áttekintés

Matthias Clasen tegnap bejelentette, hogy a fejlesztői csapat fél éves munkájának összegzéseként elérhetővé vált a GNOME 3.14-es kiadása. Benne 871 közreműködőtől származó 28 859 változtatás található. Az újdonságokról, változásokról részletesen itt lehet olvasni.

GNOME 3.13.3

 ( trey | 2014. június 29., vasárnap - 9:12 )

A GNOME fejlesztők a GNOME 3.14-es kiadása felé vezető úton egy újabb mérföldkőhöz értek, ezért egy újabb fejlesztői snapshotot adtak ki a héten. A 3.13.3-as kiadást az ajtón kitoló Matthias Clasen egy blogbejegyzésben foglalta össze a fejlesztői kiadás főbb újdonságait.

Ilyen például az újraírt és továbbfejlesztett, mostantól a GTK+ alapértelmezett témájává tett Adwaita téma.

Részletek a bejelentésben.

Matthew Garrett és az Outreach Program for Women nyerte az FSF 2013-as díját

 ( trey | 2014. március 31., hétfő - 15:01 )

Március 22-én a LibrePlanet 2014 rendezvényen Richard M. Stallman, a Free Software Foundation elnöke bejelentette a 2013-as év szabad szoftveres elismeréseinek díjazottjait. Az évente kiosztásra kerülő díjak a hagyományoknak megfelelően két kategóriában kerültek odaítélésre. A GNOME Foundation Outreach Program for Women projektje az "Award for Projects of Social Benefit", míg Matthew Garrett az "Award for the Advancement of Free Software" elismerésben részesült.

GNOME 3.12

 ( trey | 2014. március 26., szerda - 22:08 )

A GNOME Project ma bejelentette a GNOME 3.12-es kiadását. Benne számos újdonság, frissítés, fejlesztés, képességek, illetve API-k az alkalmazásfejlesztők számára.

[ sajtóhír | bejelentés | kiadási megjegyzések | LiveCD teszteléshez ]

A gedit új felülete ...

 ( trey | 2014. január 16., csütörtök - 9:58 )
nekem tetszik!
33% (85 szavazat)
nekem nem tetszik!
32% (82 szavazat)
tetszik, de a régi jobb volt!
11% (27 szavazat)
tetszik, jobb a réginél!
8% (21 szavazat)
Egyéb, leírom.
15% (39 szavazat)
Összes szavazat: 254

GNOME 3.10

 ( trey | 2013. szeptember 25., szerda - 21:30 )

Hat hónappal az előző kiadás után a GNOME projekt bejelentette a GNOME 3 legújabb frissítését a 3.10-es kiadás képében. Vele számos új funkció, új alkalmazás és fejlesztés érkezett. Az egyik legizgalmasabb újdonság a kezdeti Wayland támogatás megjelenése.

Főbb változások:

DuckDuckGo-ra váltott a GNOME webböngészője

 ( trey | 2013. augusztus 31., szombat - 20:19 )

Claudio Saavedra, a Web (korábbi nevén Epiphany) társkarbantartója nemrég bejelentette, hogy Google Search-ről DuckDuckGo-ra cserélték a keresőmotort a Web-ben.

A GNOME projekt Jacob Appelbaum GUADEC 2012-ön tartott felvilágosító előadása után döntött úgy, extra erőfeszítéseket tesz a felhasználók privát szférájának védelme érdekében. A Web fejlesztői úgy gondolták, hogy nekik is igazodniuk kell ehhez a célkitűzéshez. Ez az egyik ok, ami miatt a Web fejlesztői a váltás mellett döntöttek. A többi ok elolvasható itt.

Cinnamon 1.8

 ( trey | 2013. május 6., hétfő - 12:38 )

Clement "Clem" Lefebvre, a Linux Mint disztribúció és a Cinnamon desktop környezet vezető fejlesztője, csapata nevében tegnap bejelentette a Cinnamon 1.8-as kiadását. Az 1.8-as kiadás hét hónapnyi munka, 1075 commit összegzése. Benne a hibajavítások mellett új funkciók és fejlesztések is helyet kaptak. A nagyobb újdonságok és új funkciók rövid összefoglalója megtalálható a bejelentésben.

MATE Desktop Environment 1.6

 ( trey | 2013. április 4., csütörtök - 21:04 )

MATE 1.6

A MATE desktop környezet nem más, mint egy GNOME2 fork. Azoknak készült, akik szerették a GNOME2-t és nem szeretnének lemondani a tradicionális desktop élményről. A MATE fejlesztői bejelentették az 1.6-os kiadást. A bejelentés szerint az 1.6 óriási előrelépés az 1.4-hez képest. A fejlesztők benne lecseréltek számos elavult csomagot és library-t, új funkciókat mutatnak be stb.

A MATE-t több Linux disztribúció - Fedora, Linux Mint, Sabayon, Salix - szállítja. A MATE közösség több népszerű Linux disztribúcióhoz is becsomagolta.

Részletek a bejelentésben.

GNOME 3.8 mozgóképekben

 ( trey | 2013. április 3., szerda - 7:54 )

GNOME 3.8

 ( trey | 2013. március 27., szerda - 23:11 )

GNOME 3.8

A GNOME fejlesztők nevében Matthias Clasen ma bejelentette a GNOME desktop környezet (és fejlesztői platform) 3.8-as kiadását. Benne számos új funkció:

A JavaScript lesz a GNOME fejlesztők által ajánlott elsődleges nyelv a GNOME alkalmazások írásához

 ( trey | 2013. február 4., hétfő - 16:39 )

Travis Reitter, GNOME fejlesztő a napokban arról írt egy blogbejegyzésben, hogy szükségesnek érezték (a GNOME fejlesztők), hogy kiválasszanak egy nyelvet, amelyet azoknak javasolhatnak, akik felteszik a következő kérdést: "Hogyan írjak alkalmazást GNOME-ra?"

Hosszasan vizsgálták a lehetséges opciókat és végül arra jutottak, hogy a JavaScript az a nyelv, amelyet elsődleges nyelvnek neveznek ki GNOME alkalmazásfejlesztéshez. Reitter fontosnak érezte kiemelni, hogy attól, hogy a JavaScript kitüntetett figyelmet kap, a többi nyelvet sem hanyagolják teljesen. Mit jelent az, hogy a JavaScript lesz az elsődleges nyelv a GNOME alkalmazások fejlesztéséhez?

Consort Desktop Environment - GNOME Classic fork

 ( trey | 2013. január 20., vasárnap - 15:22 )

A Debian-alapú SolusOS Linux fejlesztői bejelentették, hogy forkolták a GNOME Classic-ot (a GNOME 3 fallback módját, amelyet a GNOME fejlesztők dobásra ítéltek). A fork neve Consort (Desktop Environment).

A GNOME biztonságára gyúrnának rá jobban a fejlesztők

 ( trey | 2012. december 26., szerda - 11:16 )

Karen Sandler, a GNOME Foundation ügyvezetője a napokban arról írt, hogy útnak indították a Friends of GNOME kampányt, amelynek célja az, hogy a GNOME-ot az egyik legbiztonságosabb számítástechnikai környezetévé változtassa.

Az alapítvány szerint a privacy rendkívül fontos összetevője kell legyen minden minőségi számítástechnikai környezetnek. Sokan vannak, akik a privacy-t szem előtt tartva választanak GNU/Linux rendszert használatra. Annak ellenére azonban, hogy számos megfelelő szoftver áll rendelkezésünkre a szabad szoftveres világban, jelenleg nincs olyan asztali környezet, amelyben ezek a szoftverek megfelelőképpen részét képezik a felhasználói élménynek.

Nem kell lemondania a GNOME Shell felhasználók a klasszikus GNOME élményről

 ( trey | 2012. november 21., szerda - 20:48 )

Most, hogy közeleg a fallback mode dobása, Matthias Clasen GNOME fejlesztő bejelentette, hogy a projekt támogatni fog egy hivatalos GNOME Shell kiterjesztéscsomagot annak érdekében, hogy kielégítsék a felhasználók klasszikus GNOME élmény - classic alt tab, task bar, min/max buttons, main menu - iránti igényét.

Részletek a bejelentésben.

A GNOME fejlesztők a fallback mode dobását tervezik

 ( trey | 2012. november 11., vasárnap - 14:32 )

A GNOME 3.0 megjelenésétől kezdve a GNOME desktop környezet alapvető hardveres renderelési támogatást igényel. Ezzel több probléma is van. Néhány hardvergyártó nem ad megfelelő drivert, illetve a GNOME virtuális gépen való futtatása is a legtöbb esetben problémás, hiszen a virtuális gépek többsége nem kínál vagy nem emulál hardveres gyorsítást. Annak érdekében, hogy a GNOME 3 ilyen környezetekben is használható legyen, a fejlesztők egy ún. "fallback mode"-ot implementáltak. A fejlesztők a "fallback mode"-dal nem egy alternatív GNOME 2 élményt kívántak nyújtani a GNOME 3 mellett. Valójában a "fallback mode" mindig is csak egy hézagpótló volt. Ennek ellenére sokan használták arra, hogy visszanyerjék produktivitásukat.

A GNOME fejlesztők most eljutottak oda, hogy a "fallback mode" még ugyan működik, de egyre több a probléma vele, nem olyan minőségű, amilyennek szeretnék. Ennek több oka is van:

Érkezhet a "RAID tömbök készítése" funkció a GNOME Disks segédprogramba

 ( trey | 2012. október 16., kedd - 9:52 )

A Red Hat alkalmazásában álló David Zeuthen arról írt Google+ oldalán, hogy a GNOME felhasználók hamarosan akár a GNOME Disks utility-n keresztül is konfigurálhatnak Linux softraid tömböket.

GNOME 3.6

 ( trey | 2012. szeptember 27., csütörtök - 8:08 )

GNOME 3.6

A GNOME projekt bejelentette a GNOME desktop környezet 3.x sorozatának harmadik frissítését, a GNOME 3.6 képében. Benne számos új funkció, fejlesztés, hibajavítás kapott helyet. Nagyobb változások:

Nyerj egy Sacred Gold for Linux példányt!

 ( trey | 2012. szeptember 11., kedd - 14:52 )


Intro - Desura

A worldofgnome.org-on olvasható egy "verseny"kiírás, amelyben a Sacred Gold for Linux játék egy példányához lehet hozzájutni. Hogy esélyed legyen a játék bezsákolására, mindössze annyit kell tenned, hogy:

  • a kiírást közzéteszed a Google plus-on, Facebook-on vagy a Twitter-en,
  • a cikk alatt a hozzászólásokban leírod, hogy mit szeretsz vagy nem szeretsz a GNOME 3-ban

A pontos részletek az eredeti kiírásban. A határidő szeptember 16. A jelentkezők közül a győztest egy random.org sorsolással választják ki.

GNOME 3.6 Beta 2

 ( trey | 2012. szeptember 11., kedd - 7:29 )

Közeledik a GNOME 3.6 a végleges kiadáshoz. Javier Jardón a GNOME fejlesztői csapat nevében bejelentette, hogy elérhető tesztelésre a GNOME 3.6 második bétája a 3.5.91 képében. Mivel a fejlesztés a fagyasztás - UI Freeze, Feature Freeze és API/ABI Freeze - szakaszban van, a fejlesztők a hibajavításra, csiszolgatásra koncentrálnak. Noha a cucc lefordítható és használható, fejlesztői snapshot-ról van szó, így éles használatra nem ajánlott.

Részletek a bejelentésben.

15 éves a GNOME

 ( trey | 2012. augusztus 15., szerda - 8:40 )

Miguel de Icaza pontosan 15 évvel ezelőtt, 1997. augusztus 15-én jelentette be a gtk-list levelezési listán, hogy szándékukban áll létrehozni egy új desktop környeztet, amely a CDE-hez és a KDE-hez hasonlít, de mégis különbözik azoktól abban, hogy teljesen szabad szoftverekre alapul. Akkoriban a CDE még nem volt nyílt forrású, a KDE pedig akkor még az FSF szerint a szintén nem szabad (értsd: licencileg nem GPL kompatibis) licencű (Q Public License), Qt eszközkészletre épült. Céljuk eléréséhez a GTK eszközkészletet szándékoztak használni. A projekt elindult és olyan sikeres lett, hogy napjainkban is meghatározó desktop környezet a Linux disztribúciók világában.

Boldog születésnapot!

MATE Desktop Environment 1.2

 ( trey | 2012. április 18., szerda - 8:46 )

A MATE desktop környezet nem más, mint egy GNOME2 fork. Azoknak készült, akik szerették a GNOME2-t és nem szeretnének lemondani a tradicionális desktop élményről. A fejlesztői csapat bejelentette az 1.2-es kiadást, ami "stabilabb mint valaha". A MATE-t a Linux Mint szállítja, de becsomagolták más Linux disztribúciókhoz - Arch, Debian, Ubuntu - is.

Részletek a bejelentésben.